11 jele annak, hogy még nem nőttél fel

A szakember pontokba szedte, miről ismerni fel a felnőttbőrbe bújt gyerekekeket

A felnőttséget több szempontból lehet definiálni és nem biztos, hogy mindegyiknek eleget is tesz egy személy, akit felnőttnek gondolunk. Jogi szempontból az az egyén számít felnőttnek, aki a törvény szerint nagykorú, azaz szerződéses viszonyt létesíthet, vagy más jognyilatkozatot tehet. Magyarán cselekvőképessé vált. Nálunk a nagykorúság határa a 18-ik életév, de ez kultúránként változik.

Two-men-on-Spacehoppers-001

A biológiai felnőttségnek két aspektusa van. Az egyik a biológiai vagy nemi érettség, amikor az egyénnél megjelennek a másodlagos nemi jellegek és fogamzó képessé válik (lányoknál 10, fiúknál 12 éves kor körül), a másik pedig a fizikai érettség, ami a csontrendszer fejlődésének befejeződését jelenti (nagyjából 19-21 éves kor).

A fenti két definíció azt gondolom, egyértelmű, ahogyan a folyamat is, ahogy végbemegy, szinte megtörténik magától. Nem úgy, mint a társadalmi és pszichológiai értelemben vett felnőttség, melyek több összetevőből állnak, „meg kell dolgozni értük” és gyakran tudatalattiak. Ezeket próbáltam összeszedni és leegyszerűsíteni.

Nem vagy még felnőtt személyiség, ha…

1. Otthon élsz a szüleidnél.

A pszichológiai értelemben vett felnőtt jogilag és egzisztenciálisan is levált a szülői házról, külön háztartásban él és anyagilag független a szüleitől. Manapság ez gyakran nehezen megvalósítható, hiszen a frissen végzett fiatalok nehezen helyezkednek el és élnek meg a saját kezdő fizetésükből.

home1

2. Naponta akár többször beszélsz a szüleiddel telefonon.

A szülőkről érzelmileg is le kell válni. Attól, hogy valaki önellátó és nem is él együtt a szüleivel, még nem biztos, hogy érzelmileg is levált róluk, és szüksége van a napi kontaktusra a szüleivel. Szüksége van arra, hogy segítsék mondjuk a döntéseiben vagy csak egyszerűen nincs meg benne a leválás szubjektív érzése. Az érzelmi leválást akadályozhatja maga a szülő is, amikor valamilyen tudatalatti oknál fogva nem tudja, nem meri elengedni a gyermekét.

3. Ha neheztelsz a szüleidre a miatt, ahogy neveltek.

Ahhoz, hogy érzelmileg le tudj válni a szüleidről szükség van arra, hogy „utáld” őket. Ez általában a kamaszokra jellemző viselkedésminta és idővel a személyiségfejlődés során, ez az érzés átalakul elfogadássá és megértéssé. Ez egy nagyon hosszadalmas és nehéz életfeladat, de amennyiben nem történik meg, még nem vagy érett személyiség, mert megragadtál a személyiségfejlődés egy alacsonyabb lépcsőfokán.

4. Ha már elmúltál 25 éves és nem volt hosszabb párkapcsolatod.

Ha valaki valamilyen oknál fogva nem tud érzelmileg leválni a szüleiről, az nem fog tudni elköteleződni egy partner iránt sem. Nem tud meghitt viszonyt kialakítani a saját korának megfelelő személlyel. Az intim viszony kialakításának és fenntartásának akadályozója lehet a felelősségtől való tudatalatti félelem is.

4768060415. Ha nem tudsz nevetni magadon.

Az érett személyiség jellemzője az önismeret és az önelfogadás, melyek szintén hosszas szellemi-lelki munka eredményei. Ha valaki reálisan látja önmagát, elfogadja magát a hibáival együtt, az tud magán nevetni is.

6. Ha már elmúltál 30 és még mindig kakastaréjt viselsz.

Az önmagunk elfogadásának része, hogy megbékélünk a korunkkal és annak megfelelően nézünk ki. Ha valaki még 40 évesen is punk vagy 50 évesen is haspólóban jár, 18+az vagy megrekedt egy korábbi fejlődési szinten vagy nem tudja elfogadni önmagát.

7. Ha gyakran és nagyokat változik a testsúlyod.

Szintén az önelfogadás hozzátartozója a nagyjából állandó és a testmagassághoz megfelelő testsúly, mely azt tükrözi, hogy testileg-lelkileg egészségesek vagyunk. A táplálkozási zavarokkal küzdők gyakran tudat alatt elutasítják a felnőtt szerepet, valamiért nem akarnak, vagy nem tudnak felnőni.

8. Ha már nyolcadik éve jársz egyetemre vagy minden diplomázás után újabbat kezdesz el.

A felnőtt szerep velejárója a társadalom rendszerébe való beilleszkedés, a munkamegosztásban való aktív részvétel. Ennek tudatalatti elutasítása az évtizedekig tartó tanulás annak elkerülése érdekében, hogy a társadalom intézményes szerkezetébe be kelljen lépnie, és ez által felelősséget kelljen vállalnia az egyénnek.

Képünk illusztráció

9. Ha túl gyakran váltogatod a munkahelyeid.

Hasonló a helyzet azzal is, aki nem tudja megállni a helyét egy munkahelyen sem, vagy egyik munka sem felel meg neki. Valószínű, hogy az ilyen embernél nem alakul ki a hivatásba, foglalkozási szerepbe való beilleszkedés, mely az érett személyiség egyik jellemzője.

10. Ha még nem volt pánikrohamod.

A társadalmilag és pszichológiai értelemben vett felnőtt kész a felelősségvállalásra az élet minden területén. A felelősség azonban igen gyakran szorongáskeltő. A pánikroham nem más, mint szorongásroham. Leggyakrabban fiatal felnőttkorban fordul elő, amikor a személy valamelyik lélektani fordulóponthoz ér és ki kell lépnie az életbe. Van, akinél soha, valakinél csak egyszer, másoknál többször is előfordulhat és a végkifejlet többféleképpen alakulhat.

11. Nem tudod igazán, hogy miben is hiszel, ha hiszel egyáltalán.

G. W. Allport pszichológus szerint a felnőtt személyiség egységesítő életfilozófiával bír. Reális életszemlélettel, kritikai gondolkodással rendelkezik és van élettapasztalata.

Vijatov Hagymás Júlia, pszichológus

(Képeink illusztrációk)

Interjú a pszichológusnővel!

 

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!