Milliókért kelhet el Thomas Mann Kosztolányihoz írt levele

A szabadkai író legvidámabb regényének nevezi benne a tragédiába torkolló Édes Annát

A fellelhető információk szerint eddig még sohasem publikált levélritkaság lesz az egyik érdekessége a budapesti Központi Antikvárium június 2-án esedékes árverésének. A kézirat Thomas Mann levele, amelyet Kosztolányi Dezsőnek írt 1929-ben. Kikiáltási ára 1,6 millió forint (kb. 632 770 dinár) – írja a borsonline.hu.

thomas mann

Thomas Mann (Fotó: Wikimedia)

A szabadkai születésű Kosztolányi Dezső 1913 decemberében találkozott először a később Nobel-díjat is kiérdemlő német íróval, aki egy felolvasás kapcsán érkezett Budapestre. Állítólag a Parlamentben ismerkedtek meg egymással, együtt ebédeltek, közösen sétáltak, és még cipőt is vásároltak Mann-nak. Kapcsolatuk ezt követően is fennmaradt, olyannyira, hogy Mann írt előszót Kosztolányi Néró, a véres költő című regényének német fordításához.

A most kalapács alá kerülő levélben Mann szintén említ egy regényt, szabadkozik, amiért nem volt alkalma korábban megköszönni barátjának az elküldött példányt. Valószínűleg az Édes Annáról lehet szó, amely németül 1929-ben jelent meg. Mann ezt kortársa legszerethetőbb, leggyengédebb és legvidámabb művének titulálja, amely szerinte tragikus volta ellenére is megragadja mindazt, ami emberi.

Kosztolányi Dezső (Fotó: Wikipedia)

Kosztolányi Dezső (Fotó: Wikipedia)

Emellett említést tesz levelében saját aktuális, készülő munkájáról, a József és testvéreiről is, amely nehezen akar elkészülni, de egy egyetemi felolvasás során már nagy sikert arattak belőle részletek. A Kosztolányival való újabb találkozást is attól teszi függővé, mikorra tudja befejezni ezt a regényt. Gyanítható, a milliós kikiáltási ár ellenére gazdára talál a különleges, irodalomtörténeti ritkaságnak számító levél – írja a lap.
The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!