A fiatalok hullámhosszán

Ifjúsági tévé- és rádióműsorok

Ritka pillanat, amikor csend suttog a fülembe. Mert ha aludni készülök, ha utazom, ha otthon leledzem, az az első dolgom, hogy katt a gombot, azután keresés, és már csörög is a legközelebbi rádióállomás vagy az első olyan tévécsatorna, ahol épp nem hajat tépő szappanopera megy. Igaz, az agrárműsor vagy a nyugdíjosztásról szóló információ sem érint úgy igazán. A jó zenére azonban furcsa táncot járnak lábujjaim, és egy-egy buli színhelye is igen vonzó szokott lenni kicsi szívemnek. Úgy gondoltam, ezzel nem vagyok egyedül, így fogtam a telefont, az internetet, és nekiláttam informálódni a környékbeli magyar elektronikus média világában. Tálcán kínálom az olyan megahertzeket és tv-csatornákat, ahol ifjúsági műsorok hallhatóak, nektek csak élni kell vele.

f-esztelen, avagy az Újvidéki Televízió ifiműsora (RTV2)

fi 1A műsort minden hónap első és harmadik hétfőjén, azaz kéthetente este kilenc órai kezdettel, félórás időtartamban sugározzák. Aki lecsúszna róla, az megtekintheti keddenként az ismétlést 16.15-kor. A műsor 2003 januárjában indult, akkortájt még hetente volt adásban. A kezdetekkor Rózsa Anikó volt a szerkesztő, Árok Sarolta, Micsik Andrea és Orovec Krisztina készítettek riportokat. 2007-ben Szakács Patrícia vette át a szerkesztői stafétát, s az évek során új munkatársak is érkeztek, mint pl. Török Erna, Szakács Áron. Természetesen időnként volontőröket is bevonnak a műsorkészítésbe, azaz olyan fiatalokat, akiket érdekel a tv-s munka, és kipróbálnák magukat riporterként. Év közben főleg oktatási témákkal foglalkoznak. Ellátogatnak egyetemekre, középiskolákba, és igyekeznek bemutatni a fiatalok életét. Eljárnak vetélkedőkre, kollégiumokba és persze gólyabulikra, évzáró hepajokra. Nyáron meg a táborok és a fesztiválok vannak porondon. De volt már sorozatuk, amelyben amatőr együtteseinket mutatták be, és olyan rendszeres portréik, amelyekben tehetséges vajdasági fiatalokat láthattunk. Az ifjúsági szervezetek is rendszeresen adnak hangot magukról a f-esztelenben, programot, terveket bemutatva. És örök témákat is feldolgoztak már, mint a szenvedélybetegségek, drogok vagy az AIDS. Néha nyerni is lehet, zene-CD-t, f-esztelen feliratú pólót, különböző fesztiváljegyeket. Az ötleteket, javaslatokat, véleményeket pedig tőlünk, azaz a nézőiktől várják.

Kifigyelő, azaz az Újvidéki Rádió lezser műsora (a 90,5 és a 92,5 MHz-en hallható)

Máriás Endre főszerkesztő és állandó munkatársai, Drobnyik Szabolcs és Raffai Ágnes minden szombaton délelőtt tíztől délig hallhatóak. A szerkesztők elmondása szerint:„Minden belefér a Kifigyelőbe. Hiszen a fiatalokat bármi érdekli, csak úgy kell becsomagolni, hogy nekik is érdekes, hogy számukra is fogyasztható legyen!” Azért a nagyon kommerciális dolgok helyett igyekeznek inkább a kultúra és a művészetek felé összpontosulni. Természetesen aktuális eseményeket is igyekeznek bemutatni, több szempontból. Ahogyan Ágnes is írta nekem: „Éppen ahogy lehetőségünk és kedvünk van.”Igyekeznek tematikusak lenni, voltak adások, melyeket egy együttes zenéjével nyomtak tele, és egy-egy szám között az előadót igyekeztek bemutatni (pl. Péterfy Borit, Palya Beát vagy a Kispál és a Borz zenekart). Interjúkat is készítettek a hazai és külföldi zene- és színházvilág nagyjaival, pl. Eszenyi Enikővel. Szoktak Kibeszélő Kifigyelőt is tartani, amikor érdekes emberek, ismertebb fiatalok ülnek be velük a stúdióba, és a nagyvilág híreit, érdekességeit beszélik ki. A bátrabbaknak íme egy telefonszám is, ahol hozzá lehet szólni a műsorral kapcsolatban bármihez: 021/521-121. Illetve egy SMS-szám a kevésbé bátraknak: 063/8-565-435.

Party Zone és FM, a szabadkai Pannon RTV tévés és rádiós műsorai (Party Zone a tv-ben, FM a 91,5 MHz-en)

A Party Zone című televíziós ifjúsági műsor egyidős a Pannon Tv-vel, tehát idén nyáron ünnepelték a negyedik szülinapjukat. Jelenleg egy újabb szerkesztőcserén vannak túl, s október másodikán, 17.30-kor megújult Party Zone-nal várták nézőiket. A műsor felelős szerkesztője Balog Anikó, a régi kollégák közül Ökrös Anitát, Galai Tamarát, Jordáki Athénét és Berényi Igort emelték ki. Ezek a fiatalok újítók, hiszen egy újfajta módszerrel igyekeznek felkelteni a figyelmet. Szituációs játékokkal és minielőadásokkal, filmecskék formájában próbálják a téma gerincét megadni. Ezenkívül persze helyet kapnak a hagyományos tv-s műfajok: a riport, a körkérdés, az interjú is. Mivel műsoruk neve is utal a bulikra, a partira, ezért havonta egyszer, szombat este mikrofont és operatőrt ragadnak, majd irány a vajdasági éjszakai élet.

Az FM stábja

Az FM stábja

Az FM (Fiatalok Műsora) a Pannon Rádióban szerda esténként 20 és 22 óra között kerül sugárzásra. Koncepciója nagyjából megegyezik a Party Zone-éval. Öten dolgoznak rajta, Nemes Aranka, Kulcsár Sarolta, Huszka Noémi, Galai Tamara és a felelős szerkesztő Balog Anikó. Minden héten más a műsorvezető, a többiek pedig tudósítanak, zenét válogatnak vagy fogadják a vendégeket. Tamasi Csaba a műszaki szakijuk. Céljuk az ő szavaikkal:„Szórakoztatás szerdán, a hét derekán, amikor már mindenki fáradt.”

Fiatalokról – Fiataloknak (FiFi), a Szabadkai Rádió ifjúsági műsora (89,6 MHz)

A hetvenes évek közepéig gyakran változott az ifjúsági műsor címe, terjedelme. Volt egy félórás riportműsor hétköznap, Fiataloké a szó címmel. Volt egy párperces gyermekműsor, a Hívogató, valamint volt egy egyórás ifjúsági zenei műsor vasárnap délben. 1977-ben úgy döntöttek, hogy ezt a három műsort összevonják. Így született meg 1977. szeptember 10-én a Fiatalokról – Fiataloknak című adás, amely azóta is hallható szombaton 12 órától 3 órában. A fiatalok ma is saját maguk készítik a műsort Basity Gréta vezetésével. A jelenlegi csapat 30 főből áll. Ők választják a témát, s a kivitelezés is az ő feladatuk. Mikor felkerestem őket, legutóbbi témájuk a Vöröskereszt baleset-szimulációs programja volt, amiről egy telefonos interjút készítettek, de a zentai városnapi rendezvényekről is beszámoltak, és hangulatjelentést adtak az Interetno Fesztiválról egy körkérdés formájában.A műsorszerkesztésen kívül több programban is részt vesznek, pl. a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének nyári táboraiba is rendszeresen ellátogatnak, és tavasszal megalakult az ifjúsági műsor drámaszakköre is. Korábban rövidebb hangjátékokat forgattak, az idén tavasszal színdarabot készítettek, amellyel részt vettek a Középiskolások Színművészeti Vetélkedőjén. A rádió munkáját, szerepét és a kistérségi rádiózás minden humorforrását kiaknázta a Broadcasting című darabjuk. Most filmet forgatnak, ami gyakorlatilag csak a saját szórakozásukat szolgálja.

Enter, a zentai No Limit rádió laza, kétnyelvű ifjúsági műsora (91,1 MHz)

Kéthetente szombatonként délelőtt 11 órától hallható a No Limit rádióban. A szerb nyelvű részt Sandra Stojanović szerkeszti és vezeti, a magyar nyelvűt pedig Pejin Lea és Nagy Abonyi Dániel. A témák fiatalokkal kapcsolatosak: tanulás, sport, igényes szórakozás stb. Időnként vendégeket is hívnak a műsorba, akikkel aktuális eseményekkel kapcsolatos témákról beszélgetnek.

Time Out, az Adai Rádió fiataljainak műsora (107,7 MHz)

fi 3

Az ifjúsági műsort négyen, Gábor, Vali, Timi és Anett (+ két beugró: Balázs és Dóri) szerkesztik (a vezetékneveik szándékosan maradtak el, így ismertek a műsorból is). Minden szombaton 17-től 20 óráig hallhatóak. Az adásidőt különböző blokkokra osztották fel: Kis hírek a Nagyvilágból (napjaik érdekességei), zenei blokk (zenei toplisták, illetve egy adott együttes, énekes, zenész bio- és diszkográfiájának megtárgyalása), „Tudtad?” (ismeretterjesztés), Interview (alkalmanként élő interjút készítenek a környékbeli zenei együttesekkel, sportolókkal, vállalkozókkal). Vendégeik voltak: HátCsók zenekar, Subway zenekar, Domino (DJ), Horváth Tolvaj Éva (fitneszedző), Juhász Zsófia (versenytáncos), és még sokan mások. Témáikat az aktuális hírek, újdonságok formálják.

Active Rádió, egy egész rádió Óbecséről a fiataloknak (105,4 MHz)

Az Active Rádiónak külön ifjúsági műsora nincs, viszont elmondásuk szerint az egész rádiónak a fiatalság a célközönsége. Természetesen érintik az idősebb korosztályt is, de a műsoraik inkább a fiataloknak szólnak. Kezdjük rögtön az Active Reggellel, amely reggel 8-tól 10-ig hallható, utána következik a Family FM, ahol hallhatunk a szépítkezésről, egészségről, pl. volt szó már az allergiáról és a nyár végi fertőző betegségekről (a nem higiénikus medencén könnyen összeszedheti a gyerek), és mindenféle családi témákról. Az Active Csillagpor a sztárvilággal foglalkozik. Ezek mellett van időjárás-jelentés, hallhatunk áramszünet-bejelentésről, bulihelyszínekről, sportról. Nyereményjátékukkal csábítják a környékre a fiatalságot, és a kívánságműsoruk is mutatja a fiatalok jelenlétét, hiszen mindig szinte a legújabb slágerek szólnak.

Rádió Aktív, a Temerini Rádió fiataljainak műsora (93,5 MHz)

fi 4A műsor szombaton déltől egy óráig hallható. Események (motorostalálkozók, Zentai Ifjúsági Játékok stb.), interjúk, stúdióvendégek szerepelnek a repertoárban. A másik része a műsornak szerdán éjféltől hajnal kettőig tart. Mondanom sem kell, hogy itt a zenéé a főszerep, akár kívánságműsor formájában is. A szerkesztők: Kurilla Erika, Horváth Ágota, Igracski Anita, Sós Krisztina, Ádám Csilla.

In-out, a Global Media Marketing cég szórakoztató tv-s műsora

Ez a szemtelenül fiatal műsor az utcán és különböző bulikon foglalkozik a korosztályunkkal. A szerkesztők különböző kérdésekkel szólítják le az ifjúságot. Ilyen témák kerülnek szóba, mint: „Az egykori lányok úgy főztek, mint az anyjuk, most úgy isznak, mint az apjuk?!” vagy „Miért sok a válás?”„Mekkora a nagy korkülönbség?”Riportokat, interjúkat is készítenek. A műsor minden csütörtökön 21 órakor látható minden helyi kábeltelevíziós szolgáltatónál, ahova eljuttatja a cég az anyagot, és ahol épp aktuális, tehát ahol készült a felvétel. Emellett az inoutonline.com-on mindig le lehet követni az elmúlt bulik fényképeit, amit szintén ők készítenek. A műsor főszerkesztője Szadikovity Seriff, de mellette még sok fiatal tevékenykedik.

Régió Rádió, a topolyaiak fiatalos időszaka (107,9 MHz)

Tulajdonképp a Régió Rádió egy picike rádió, melynek külön ifjúsági műsora nincs, ámde van egy időszak, amikor a fiatalság felé orientálódnak. Ez szombaton 14 órától 18 óráig hallható. A programban megtalálható a lemezlovasok top 10-es dallistája, az aktuális közép-bácskai hétvégi programismertető, az elmúlt események kiaknázása (pl. legutóbb a Topolyai Napokról volt szó) és különböző beszélgetések a műsorban. Dšuan Uzelac és Faragó Csaba szerkesztik ezt az interaktív műsort.

Manapság fontos tájékozottnak lenni. Vegyítsük ezt egy kis muzsikával, és már kész is a hasznos, ámde szórakoztató időtöltés. Ráadásul még azt sem mondhatjuk, hogy erre nem jut időnk, mert egy gombot igazán semeddig sem tart benyomni, és különösebb erőfeszítést sem igényel. Tehát nosza, keressétek meg az első kütyüt, és szóljon az a műsor! Őszintén remélem, hogy mindenki megtalálja a hozzá illőt, ami mosolyra készteti majd ajkát, ha belekúszik a fülkagylójába.

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2010.10.14.

The following two tabs change content below.
Kiss Anita

Kiss Anita

Jelenleg Újvidék, Zenta és Óbecse között ingázom. Óbecsén nőttem fel (egészen 158 cm-ig), Újvidéken tanulok (remélhetőleg már nem sokáig), és jelenleg Zentán dolgozom (remélem még sokáig). Az életben meg egy kicsit bolond, szószátyár, szórakozott magyarszakos, művészet (főleg film, színház, fotó és irodalom) őrült. Kiemelkedő képesség: teleportálás, az emberek sosem értik, hogyan csinálhatok egyszerre ennyi mindent.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!