A magyar népmeséken is túl…

Jankovics Marcell kiállításmegnyitója

Ha magyar népmese, akkor Jankovics Marcell. Bár életművének ez csak egy töredéke, mégis a legmeghatározóbb, hisz gyerekkorunktól ez a vonalvezetés, látásmód, stílusvilág az, ami az egyszerű történet tanulságait körvonalazta.

Jankovics Marcell

Jankovics Marcell

Egy valóságos polihisztor, hiszen rajzfilmrendező, grafikus, politikus, író, tanár, kultúrtörténész. 31 díjából kiemelkedik a Kossuth-díja, és nem lehet nem megemlíteni, hogy 1974-ben a Sisyphus című rajzfilmjét Oscar-díjra is jelölték.

Január végén a maglódi kultúrház kiállítótermében a 16 válogatott grafikáját bemutató kiállításának a megnyitóján vettem részt, ahol a nagyérdemű közönség, de főleg a gyerekek kérdéseire válaszolt, s mindezt egy csokorba fogva adom most közre.

„Első megjegyzésem az, hogy túl magasan vannak a képek. Vagy tegyétek lejjebb, vagy hozzatok be székeket, mert a gyerekek értik csak igazán, hogy mi is van a falon – kezdte a megnyitóját, majd így folytatta: – Hamar megmutatkozott a tehetségem. Abba a »szerencsés« helyzetbe kerültem, hogy a második világháborúban kiégett a lakásunk, így firkálhattam a falra, mert apámnak nem volt pénze a szobafestőkre. Az volt az első nagy alkotásom. Mivel ugye nem máról holnapra került elő az a pénz, ezért volt időm és terem is a firkálásra. Olyan jól sikerült, hogy a szobafestők hírül Ének a csodaszarvasrol.vitték a környéken, hogy milyen ügyes kezű ez a Jankovics gyerek. Közvetlen módon senki sem volt festő a családban, és én sem az iskolapadban tanultam a rajzolást. Sőt… Amikor gyerekként engem is kitelepítettek a fővárosból, akkor József Attilához hasonlóan vidéken nem akarták elfogadni a Marcell nevet, mondván, olyan nincs. Így lettem volna Jóska, de valamiért mindenki csak Jankovicsnak szólított, amit ki nem állhattam. Ekkor történt, hogy a csúf falusi tanárnő a 30 fős osztályt kipakolta az iskolaudvarba, ahonnan a gyönyörű Alföld tárult elénk. Akkor elmondta, hogy a horizont az úgy néz ki, hogy görbe, mert sosem egyenes. Na de a nagy síkságon, ahol még egy domb sincs, én úgy festettem le a dolgokat, ahogy láttam. Az egész osztályból csak én tudtam festeni, és mégis hármast kaptam, mert nem engedelmeskedtem a tanárnőmnek, hanem úgy festettem, ahogy láttam a dolgokat. Már akkor szembesültem vele, hogy akik tanítanak, azok hülyébbek, mint én. Persze nekem nagy szerencsém van, hogy az életem a szenvedélyem is. Ha nem fizetnének, akkor is ezt csinálnám, de az is szerencse, hogy megfizetnek érte.

Jankovics6Ezt a kiállítást leginkább a gyerekek tudják megérteni, mert a művészet nem más, mint a gyermeki őszinte és mély gondolat és látásmód életben maradása. Ha nem hal ki belőlünk az a különös világ, ami gyermekkorunkban mindannyiunkban ott van.

A napokban egy újságíró csinált velem riportot. Ő mondta, hogy a fia teljesen függővé vált rajzfilmemtől, a Fehérlófiától, és ha nem akar valamit megcsinálni, akkor nem azt mondják, hogy nincs csoki, hanem, hogy nem nézheti a Fehérlófiát.

imagesTermészetesen nem tudom megmondani, hogy melyik a kedvenc művem, vagy mire vagyok leginkább büszke. Minden alkotás a maga jegyében egyedi és a kedvencem addig, amíg el nem készül. Utána mindig más kihívást kell hogy keressek. Szóval az összes alkotásom a kedvencem addig, amíg be nem fejezem, mert utána jön a másik. Anyám azt mondta, miután megnézte a Sisyphust, hogy fiam, ennél soha az életben nem tudsz jobbat csinálni. És igaza is lett.”

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2013.02. 06.

The following two tabs change content below.
Losonc Csongor

Losonc Csongor

Losonc Csongor vagyok, s bárhogy töröm a fejem, nem találok ennél szebb nevet kerek e világon. Büszke vajdasági, méghozzá oromi. A bölcsőm ez, s majdan sírom is. Azonban eme két végpont között még sok mindent megélek, ami már nem a szülőfalumhoz köt. Útkereső vagyok. Autóstopos és kamionsofőr. Szeretnék sokáig élni, méghozzá kicsattanó egészségben, hogy minden egyes percet – mit ajándékba kaptam – élményre és tettekre válthassak. S hogy miről, vagy miért írok szívesen, azt én se tudom megmondani, mert sajnos ezen a héten, erről semmit se mondott a horoszkópom.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!