A netkommandók célkeresztjében

Fiatalok a politika virtuális tereiben

A hivatalos választási kampány első napjaiban figyelhetett fel a politika iránt érdeklődő közönség a hírre: „Netkommandót szervez a Societas”. Az MSZP ifjúsági szervezetének felhívásában nem elsősorban a szimpatizánsok internetes aktivitásra való buzdítása ragadta meg a sajtó figyelmét, hanem annak eszköze: a szocialistákat védő hozzászólásokat, bejegyzéseket kisebb-nagyobb ajándékkal jutalmazták.

zs 1Számos társadalomtudóst foglalkoztat a kérdés, hogy vajon az internetes tájékozódás, az új média sajátos jelenségei milyen hatást gyakorolnak a választókra és az egész politikai rendszerre. A korai naiv elképzelések a politika gyökeres megváltozását vetítették elő – a virtuális agóra eljövetelét. Ezzel szemben megjelent az az elmélet is, mely szerint valóban helyes a görög analógia, de nem a demokrácia teljesül ki, hanem az egymással keveset beszélő, gyakran háborúskodó poliszok világa jöhet el. Ez utóbbi a politikai véleményformálás tekintetében fragmentációt és polarizálódást valószínűsít – ami azt jelenti, hogy egyre többen csak a saját véleményüket és érdeklődésüket tükröző médiát figyelik, és ez alapján csoportok alakulnak ki. Még ma is megosztja a kutatókat, hogy adott körülmények között melyik ideáltípushoz áll közelebb a valóság. A jelenleg is zajló magyarországi választási kampánnyal kapcsolatban nyilvánvaló, hogy a higgadt, racionális vita kiteljesedéséről biztosan nem beszélhetünk. A fenti hír kapcsán is sejthetjük, hogy a „netkommandósok” által fórumokba és blogokba bemásolt pártüzenetek nem járulnak hozzá az értelmes vita kialakulásához.

zs 2Az önálló gondolkodásra és észérvek alkalmazására képtelen „kétbites droidok” és „trollok” viszont nem csak a baloldalon találhatók. Sőt, a fiatal szocialisták elenyésző létszámukból és alacsony motiváltságukból fakadóan alig érzékelhető hatást gyakoroltak az online kampányra. A Jobbik előretörése viszont nagy minőségi és mennyiségi változást is hozott. A radikális párt a 18-30 évesek körében jóval népszerűbb az MSZP-nél, kommunikációjukat (jobb híján) főleg az internetre építik, ezzel összhangban szimpatizánsaikra pedig elsősorban az online tájékozódás jellemző. A hivatalos portálokat és videókat nézve, a különböző blogok (gyakran „beszűkült tudatállapotú”) hozzászólásait olvasva és a videómegosztókat ellepő támogató videókat számlálva szembeötlő a Jobbik és támogatói aktivitása. E pártra különösen jellemző volt az elmúlt egy évben a kidolgozott kommunikációs stratégia, és az ehhez hozzárendelt technikai megoldások alkalmazása – mint például saját hírportálok és kiterjedt honlapcsalád létrehozása, a saját videocsatorna („Jobbik TV”) elindítása, vagy a gerillamarketing elemei: nem hivatalos, de meghökkentő vagy vicces videók terjesztése.

zs 3„Gerillavideók” terén szinte minden jelentős párthoz kötődik említésre méltó „alkotás”. A Fideszhez közeli felületeken (a Jobbklikken és a Mandiner blogon) jelentek meg a BKV körüli botrányok szereplőit és a kormánypártot az olasz maffiával – egy fimrészlet segítségével – párhuzamba állító videók. A Jobbiknak több, a kormányellenességre, antiszemitizmusra és a cigányokkal kapcsolatos problémákra építő, patetikus hangvételű gerillavideója jelent meg. Egy humorosnak szánt klipben a fideszes narancs és a szoci paradicsom elképzelt beszélgetésén keresztül riogatnak nagykoalícióval – a videó csattanóját pedig a paradicsom ledarálása jelenti. Az MSZP a Brian élete című film „Mit adtak nekünk a rómaiak?” jelenetének újraszinkronizálásával próbálkozott, mely technikai szempontból kiváló, de tartalmát tekintve kifejezetten izzadtságszagú lett. Az MDF kommunistázó videóját is megemlíthetnénk, de online kampány tekintetében nem érdemes túl sok szót pazarolni rájuk (ld. Youtube: MDF-jelöltek).

Az amerikai elnökválasztási kampány óta közhelynek számít, hogy a közösségi oldalak rendkívül jól használhatók a szimpatizánsok megszervezésére és aktivizálására. Ennek az eszköznek viszont nem csak gyakorlati haszna létezik, de hangsúlyos a szimbolikus funkciója is: a trendi kommunikációs csatorna javíthatja a politikus imázsát. Orbán Viktor facebookos „rajongói” valószínűleg már korábban is aktivisták, szimpatizánsok voltak, de önmagában az oldal használata és például az ott közölt notebookon dolgozó miniszterelnök-jelölt képe alkalmas lehet a digitális analfabetizmusára vonatkozó vádak, és az ezzel kapcsolatban kialakult negatív kép eloszlatására.

zs 4A magyar politikai erőtér új szereplője a Lehet Más a Politika (LMP). A Jobbikhoz hasonlóan fő bázisukat a fiatalok képezik, és a rendszerkritikus hangvételében is hasonlít a két párt, az LMP azonban sokkal mérsékeltebb válaszokat ad. Fő céljaik a magyar demokrácia megújítása, a korrupció visszaszorítása, a környezet és az emberi jogok védelme. A párt főleg az egyetemisták körében népszerű. Internetes kampányukkal kapcsolatban ki kell emelni, hogy számos, az Obama-kampányból átvett adománygyűjtési és közösségszervezési technikát alkalmaztak. Számukra már az is hatalmas sikernek számítana, ha át tudnák lépni a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt.

Az álmos, eseménytelen választási kampány internetes szegmensébe főleg a két új szereplő hozott pezsgést, akiknek ez a fő kommunikációs csatornájuk és nagymértékben építenek a fiatalokra. Itt ugyanakkor a „nagyok” is szabadon, költséghatékonyan, és akár névtelenül is tudnak kísérletezni. Nem is beszélve arról, hogy a szimpatizánsok alkotásai olykor akár a hivatalos kampánynál is nagyobb hatásúak lehetnek (ld. Youtube: A mi éveink). A virtuális szférában így a választási kampány nem arányos, de annál érdekesebb vetületét követhetjük figyelemmel.

Megjelenés: 2010.04.10. 

solinvictus

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!