A pénz alkonya?

Tüntetések világszerte

Image: Occupy Wall Street demonstrator

„Változás egy olyan rendszerben, ahol a kultúránknak annyira szerves részét képezi a pénz, nagy valószínűséggel csak a jelenlegi rendszer összeomlásával tud megtörténni. Bizonyos dolgok, melyek napjainkban történnek, a jelei lehetnek annak, hogy ez az összeomlás már megkezdődött.” ( Jacques Fresco)

Jacques Fresco nevével évekkel ezelőtt találkoztam, s akkor még azt gondoltam róla, hogy egy javíthatatlan idealista a maga közel száz évével, aki egy megvalósíthatatlan utópiát képzel el az emberiségnek. Szépnek tartottam Fresco álmát, egy ilyen világról én is szívesen álmodok, de irreálisnak tűnt a dolog. Mára azonban az a helyzet, hogy ennek az embernek mintha kezdene igaza lenni. Hetek óta emberek százezrei vannak az utcákon a világ minden részén, hogy véget vessenek a társadalom rákfenéjének, a monetáris gazdasági rendszernek. Ha egyetlen szót kellene írnunk arra a vörös posztóra, amit lebegtetnek előttük, azt írhatnánk: Pénz. A pénz, ami megtelepszik az emberi agyak fölött és befolyásolja tudatos és tudatalatti működését. Amiért manapság a legtöbben élnek.

penz3

Egy a gond vele: hogy a legtöbb embernek nincs, s akiknek van, még inkább kifosztják a nincsteleneket, vagyis a nulla vagyonból adósságba léptetik át őket, így megteremtve a 21. század rabszolga rétegét – az adósokat.

Adatokban kifejezve:

• Több mint 2 milliárd ember éhezik a világon.
• Közel 3 milliárd ember él napi 2,5 dollárból.

• Mindennap 16 000 gyermek hal meg alultápláltság miatt.

• A szegény világ lakosságának 40%-a a teljes globális bevétel 5%-án osztozik. Közben a leggazdagabb emberek a teljes előállított érték 75%-át osztják szét. Ők a világ lakosságának 1 százaléka!

Мegjelent egy kritikusnak tűnő tömeg, akik nemcsak otthon mérgelődnek, hanem cselekedni kezdtek. Minden az USA-ban kezdődött, a Wall Street előtt, szeptember 14-én. Fiatalok, értelmiségiek, munkanélküliek lepték el a Wall Street előtti parkokat, majd bejutottak a pénzvilág jelképévé vált üzleti negyedbe, ahol nem létező pénzekkel machinálnak és fojtogatják vele az egész világot.

Rendőri ellenállásba ütköztek és a vezető médiumoknak közel két hétig tilos volt leadni az ehhez kapcsolódó híreket.

penz2

De megindult a dominósor, és az Occupy Wall Street mozgalomból megszületett az Occupy New York, az Occupy Dallas, az Occupy Seattle, az Occupy Washington és így tovább az USA-ban. A rendőrség a rendszert kiszolgálva folyamatosan megpróbálja elnyomni a mozgalmat, Európa pedig bölcsen hallgatott a dologról, ahogyan a világ többi része is, vagy úgy adták le a médiumokban a történteket, mint randalírozó antiglobalista tüntetéseket. Aztán megjelent a tömeg Kanadában, Ausztráliában, Ázsiában, Afrikában és Európában is.

Október 15-én a világ 82 országának 951 városában szerveztek tüntetést a monetáris rendszer ellen, a pénz ellen, a korrupcióval átitatott „demokrácia” ellen.

Világforradalom – így emlegetik a jelenséget, már akik tudnak róla… De hála a Youtube nevű találmánynak, mára már mindenki rákereshet a tüntetéseken készült videókra, melyeken láthatjuk, amint embereket tartóztatnak le például azért, mert bankszámlát akarnak megszüntetni egy vezető multinacionális bankfióknál. Vagy amint ausztrál tüntetőket egyenként tép ki a rendőrség a tömegből, orrot törve s az emberi épséget nem kímélve, ahogyan a rendőrség elzárja a városi parkokat a demonstrálók elől és szétbontja a sátorvárosokat, ahogyan a Wall Street a világ legjobban őrzött körzete lesz, ahogyan azIrakból hazatérő őrmester megvédi a rendőrséggel szemben a fegyvertelen felvonulókat s az egyenruhások végül feladják.

A világban valami nincs rendben, s mindenki érzi ezt, még akkor is, ha csendben lehajtja a fejét, és anarchistának, csőcseléknek vagy hősöknek nevezi azokat, akik folyamatosan kint vannak az utcákon. A számuk egyre gyarapszik, ahogyan a jelmondat is mutatja: „Mi vagyunk a 99 százalék.”

Az események mögött egyelőre nem látszanak pártzászlók, politikusok, jobb- vagy baloldal, csak az elkeseredett, változást akaró tömegek.

A Zeitgeist és az Anonymous két olyan szervezet, amelyek nem hagyják kifulladni a dolgot, a letartóztatások ellenére egyre inkább irányítottabbá teszik a mozgalmat, az utcára csődülő egyre nagyobb embertömeget.

Mi is a Zeitgeist?

A Zeitgeist-mozgalom egy társadalmi változást pártoló, alulról szerveződő, világméretű mozgalom. Céljának tartja a jelen társadalom monetáris alapú gazdaságról való Erőforrás-alapú gazdaságára történő átállását.”

Így szól a definíció s az egész szervezet a Vénusz Projekt szülötte, annak aktivista ága, melynek alapítója Jacques Fresco. A céljuk egy pénz nélküli társadalom létrehozása, ahol nincs éhezés, nélkülözés. Egy emberközpontúbb, élhetőbb, maximális szinten környezettudatos társadalmat vizionálnak. A Jövő Tervezése című tanulmányukban írják le a részleteket. Tudományos módszerekkel tervezték és támasztják alá, hogy lehetséges egy ilyen jövő, túlmutatva a fasizmuson, kommunizmuson, szocializmuson, liberalizmuson és a demokrácián. Elmondják maguk is, hogy nincs tökéletes utópia, de a tudomány érveivel éljen az, aki hibát keres a tervben, az elzárkózó pesszimizmus helyett.

penz4

Mi az Anonymous?

„Te vagy Anonymous. A szüleid Anonymous. A testvéreid, a barátaid. Orvosok, diákok, papok, ateisták, otthon ülő anyukák az Anonymous. Mindenki, aki szeretné megvédeni a szabadságot és elpusztítani az elnyomást. Mi vagyunk Anonymous. Mi légió vagyunk. Mi nem bocsájtunk meg. Mi nem felejtünk. Várjatok bennünket.”

Egy csoport, mely a korrupció, az igazságtalanság, a hazugság és a törvénytelenség ellen harcol a virtuális világ adta lehetőségekkel. Egyszerűen csak kártékony hackereknek titulálja őket sok médium és a világ sok vezetője. Azok, akiknek van takargatnivalója vagy sok-sok kétes milliárdja, félhetnek is tőlük.

Ez a két csoport az, ami így vagy úgy, de a mozgalom élére állt. A Zeitgeist-filmtrilógia rendezője, Peter Joseph is az utcán van, ott van Michael Moore rendező s sokan mások is, akik nem félnek megmutatni az arcukat az arctalan rendszernek.

Hová fog ez az egész kifutni?

A magyarországi Stratégiakutató Intézet közelmúltban lezajlott ülésén is elhangzott, hogy az emberi gondolkodás megváltozása várható, az értékek átformálódnak, más lesz hangsúlyos, mint ami eddig volt, és esélyes, hogy az erőforrás alapú gazdaság útját tapossák ki az elégedetlenkedők, megbuktatva ezzel a monetáris társadalmat.

Viszont mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy a jelenlegi rendszer hagyná-e magát elpusztítani s a válasz sajnos egyszerűnek tűnik: nem.

Az Anonymous felhívása november 5-ét célozza meg, hogy az emberek szüntessék be a bankszámlájukat a nagy multinacionális bankoknál és a pénzüket a lokális, országon vagy adott régión belüli pénzintézetekhez helyezzék át.

Nem tudom, hová fognak kifutni a jelenlegi események. Lehet, hogy erőszakkal fogják elfojtani, lehet, hogy erőszakkal fognak célt érni a tüntetők, lehet, hogy erőszak nélkül lesz változás, vagy éppen minden marad a régiben, mert nem lesz rá elég emberi akarat.

S hol vagyunk mi, egyszerű olvasók ebben az egész rendszerben? Ha nincs százezer eurós autónk, jachtunk és nem tehetjük meg azt, hogy ne szoruljunk banki kölcsönökre, akkor bizony mi vagyunk a 99 százalék.

penz5

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2011.10.28.

Gombos Dániel

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!