A sikeres pályázatírás titkai

A sikeres pályázatírással kapcsolatos háromnapos képzésen vehettek részt az ifjúsági szervezetekben aktívan tevékenykedő fiatalok. A képzésre decemberben került sor a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ (VMIK) rendezésében Újvidéken, a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium tudósklubjában.

Vajda Árpád

Vajda Árpád

A képzés alatt a pályázatírás, a pályázati tanácsadás, a pályázaton megnyert összeggel való elszámolás és a pénzügyi tanácsadás témakörét dolgozták fel. Az adott téma folytatását képezi a tavaly elkezdett képzéssorozatnak. Az e téren kevésbé tapasztaltak bizonyos témákkal most találkoztak először, azonban a jártasabbak is hallhattak új információkat, megtanulhattak néhány trükköt, és ami a legfontosabb, sikerült kapcsolatokat kiépíteni az egyesületek között, voltak kapcsolódási pontok, így a jövőben közös projekteket is létre tudnak hozni.

A képzést Vajda Árpád vezette, a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda irodavezetője, akinek már sokévnyi tapasztalata van a civil szervezetek képzése, a szervezetfejlesztés, a projektmenedzsmentek terén, különféle tréningeket szervezett és bonyolított le a fenti témakörökben.

A résztvevők a Vajdasági Magyar Diákszövetség, a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ, az IFIX Ifjúsági Szervezet, az Ambitus Hagyományőrző Alapítvány, a Szegedi Egyetemi Színház és a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület civil egyesületekből érkeztek. Vajdaság egész területéről és Szegedről is érkeztek képviselők, ezenkívül az egyesületek is egészen különböző területekkel foglalkoznak, így volt alkalmunk megismerni egymás munkáját és céljait, kapcsolatokat teremteni.

Az első nap délutánja ismerkedéssel telt, azaz mindenki bemutatta a települést, ahonnan érkezett, az általa képviselt szervezet mer 3tevékenységét, illetve hogy ő maga mivel foglalkozik a szervezeten belül.

Szombaton délelőtt és délután is folyt a képzés, így több dologra volt időnk kitérni. Például áttekintettük szervezeteink múltját, jelenét és jövőjét, elvégeztük Belbin személyiségkutató tesztjét, mellyel megtudtuk pozitív és negatív tulajdonságainkat a csapatmunkával kapcsolatban, és hogy mely szerepekben dominálunk a csoporton belül. Egy-egy program elején és végén csapatépítő játékokkal frissültünk, érdekes dolgokat tudva meg egymásról. Este csapatépítő tréning gyanánt bemutattuk az Újvidéken kevésbé jártas résztvevőknek a város szombat esti szórakozási lehetőségeit.

Vasárnap kora délutánig tartott a képzés. Ekkor egy pályázati térképet rajzoltunk fel linkekkel kiegészítve. A szervezetek külön vagy más szervezettel társulva projekteket készítettek, majd annak minél több pontját vázlatosan kidolgozták, elsősorban a kik, hol, mikor, hogyan, miből kérdéseket tartva szem előtt. Megpróbáltunk az adott projektünkkel pályázni is, azaz konkrét kérdőívet kitölteni, amihez szintén rengeteg tanácsot kaptunk. Délután pedig megkaptuk az útravalónkat, azaz az okleveleket és egymás, illetve a szervezetek elérhetőségét a későbbi kapcsolattartás reményében.

mer 2Mivel volt szerencsém részt venni a tavalyi képzésen is, elmondhatom, hogy idén több, a témában jártas és tapasztalt fiatal jelentkezett, így több gyakorlati kérdés vagy probléma merült fel egy-egy témával kapcsolatban. Ezekkel a kérdésekkel a résztvevők a projektszervezés, a pályázatírás vagy az egyesületük fenntartásával kapcsolatosan találkoztak. Most mindenki teret kapott, hogy felvesse ezeket a problémákat, és nemcsak a tapasztalt vezetőnk válaszolt, hanem mások is elmondták meglátásaikat, így több szemszögből is megközelíthettük az adott témát. A tervezett elméleti előadásokra így nem jutott túl sok idő, de talán fontosabb is volt a gyakorlati kérdések megvitatása.

A képzés a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával valósult meg.

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2013. január 16.

The following two tabs change content below.
Ildikó Merzsa

Ildikó Merzsa

„...semmivel sem tudott többet sorsáról, mint egy teacserje a Kelet-Indiai Társaság múltjáról.” (Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak)
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!