Ha füvet és bort fogyaszt, senki sem alussza ki magát

Az alkohol veszélyesebb a fűnél?

Ahogy öregszünk, a kielégítő alvás egyre lényegesebb szerepet játszik az életünkben. Nemcsak azért, mert kevesebb időnk jut rá, hanem azért is, mert sokszor jóval nehezebben tudunk elaludni, mint hinnénk. Ha alkoholt vagy füvet fogyasztunk, az álmunk még nyugtalanabb lesz.

bor_02

Fotó: leperigord.com

Kaptuk már azon magunkat, hogy hosszas forgolódás után végül a tévé előtt elnyúlva szenderedtünk el? Majd órákkal később feleszméltünk, és azon töprengtünk, hol is romlott el ennyire az este?

Hogy ezt a kínlódást megelőzzék, sokan megisznak egy pohár bort vagy röviditalt, mielőtt nyugovóra térnek. Akadnak, akik füvet szívnak relaxálásképpen, arról ugyanis köztudott, hogy segíti az ellazulást. Ahogyan a humorista Katt Williams is mondta, a marihuána mellékhatása az éhség, a boldogság és az álmosság.

Valóban, az alkoholon kívül ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebben álomba merüljünk, ám mindez nem jelenti azt, hogy jót tesz nekünk és az alvási ciklusunknak. De vajon mi a különbség aközött, amikor mindenféle szerek segítsége nélkül alszunk el, és aközött, amikor alkohol- vagy fűfogyasztás után fekszünk le?

Az ital és az alvás nem jó barátok

Kutatások szerint az esti alkoholfogyasztás nincs kedvező hatással a pihenésre. Egy nemrégiben közzétett tanulmányban, melyet az Alcoholism: Clinical and Experimental Research közölt, a Melbourne-i Egyetem kutatói megállapították, hogy azok a diákok, akik ittak lefekvés előtt, sűrűn felébredtek az éjszaka folyamán.

A kutatók 24 önkéntes agyhullámait vizsgálták alvás közben: egy részüknek alkoholt adtak, mielőtt nyugovóra tértek, a többiek pedig placebót kaptak. Kiderült, hogy amikor a diákok szeszes italt ittak, a mélyebb alvással azonosítható delta aktivitásuk szintje megnövekedett. Ez megmagyarázza, hogy az alkohol miért segít gyorsan álomba merülni. Az elalvás előtti italozás ugyanakkor megnövelte az alfa aktivitásukat is, amely akkor jelentkezik, amikor ébren vagyunk, de egy sokkal nyugtalanabb állapotban. Amikor a delta és alfa aktivitás egyidejűleg észlelhető, a pihenés zavarttá válik – ez olyan, mintha az agyunk egyszerre próbálná lelassítani és fokozni a tevékenységét. Az alkoholfogyasztás tehát egymásnak ellentmondó folyamatokat indít el az agyban.

bor_alvas_01

Fotó: laalii.com

Rosszabbodó közérzet és kognitív funkciók

Christian Nichols, a tanulmány társszerzője a Huffington Postnak elmondta: a rossz, azaz nem pihentető alvással összefüggő alfa–delta aktivitásnövekedést figyeltek meg a krónikus betegségekben szenvedőknél is. Ezért ha a pihenést rendszeresen megzavarja az alkoholfogyasztás, különösen hosszú időn keresztül, az igen rossz hatással van a nappali közérzetre és a kognitív funkciókra, így a tanulásra és a memóriára is. Vagyis a szeszes ital nem a legmegfelelőbb megoldás saját magunk álomba ringatására, még ha egyszerű módszernek tűnik is.

Egyes tanulmányok már a múltban is összefüggésbe hozták az alvás idején egyidejűleg jelentkező alfa–delta mintákat a napközben tapasztalható aluszékonysággal, ingerlékenységgel, fejfájással, a kipihentség hiányával, ezek pedig hasonlítanak a másnaposság érzéséhez.

A fű se jobb?

A szakértők a marihuána hatásával kapcsolatban is tanácstalanok. Ez az élvezeti cikk az Egyesült Államokban például a szövetségi törvények szerint be van tiltva, noha történt némi elmozdulás legalizálása irányába. Washington és további négy állam engedélyezte szabadidős használatát, 23 államnak pedig léteznek orvosi célú marihuána programjai.

Máig nagy vita dúl azonban a szer gyógyászatban való hasznosíthatóságáról, hiába vannak jótékony hatásai is. Az USA tisztifőorvosa, Vivek Murthy kijelentette: kutatásaik alátámasztják, hogy bizonyos betegségek tüneteinek enyhítésében igenis segít a marihuána.

Az orvosközösség más prominens tagjai, így például Sanjay Gupta is támogatja a fű legalizálását, annak jótékony egészségügyi hatásai miatt. Véleménye szerint már csak azért is engedélyezni kellene országos szinten, mert az alkohollal ellentétben a marihuánát nem lehet túladagolni. Többen, köztük Barack Obama amerikai elnök is amellett érvelt, hogy az alkohol veszélyesebb a fűnél.

bor_fu

Fotó: elitedaily.com

Az azonban nyilvánvaló pozitívumai ellenére sem tisztázott, hogy a fű képes-e nyugodt álmot biztosítani. Mivel a marihuánafogyasztás még mindig törvénytelen, nehéz átfogó kutatást végezni, hogy mindennemű hatására fény kiderüljön.

Ha valaki kipróbálta, tudja, hogy álmosságot is okoz. Emiatt sokan úgy gondolják, hogy tökéletes a pihenés elősegítésére. Ám egy 2014-es kutatás, melyet a Pennsylvaniai Egyetemen végeztek, rámutatott: a fű inkább az álmatlansággal hozható kapcsolatba. Ahogyan a Daily Beast megjegyezte, ez az eredmény még mindig meggyőző. Más szóval, lehet összefüggés a marihuána használata és az álmatlanság között, abban az értelemben, hogy sokan az alvás elősegítésére alkalmazzák a füvet – de nincs rá minden kétséget kizáró bizonyíték, hogy a fű az éjszakai forgolódás okozója.

Dr. Michael Grandner, a Pennsylvaniai Egyetem által végzett tanulmány vezető szerzője kijelentette: mivel egyre több ember számára hozzáférhetővé válik, a marihuána alkalmazásának közegészségügyi hatását sem ártana megismerni. Még a szakemberek számára sem igazán világos, milyen következményekkel jár hosszú távon, ha valaki rendszeresen füvet szív, mielőtt aludni tér.

Arra van bizonyíték, hogy a marihuána elnyomja a REM alvást (gyors szemmozgás, angolul: rapid-eye-movement), vagyis a pihenés utolsó fázisát, melyben a legtöbbször álmodunk. Ebben az értelemben gátolhatja az agy azon képességét, hogy feldolgozza a tapasztalatokat és tervezzen – tehát lényegében gátolhatja az álmodást. Ennek következtében a krónikus fűhasználók zavartan ébrednek, ami aztán az egész napjukat befolyásolja. Ám miközben a hatás nyilvánvalóan nem ideális, ez még mindig nem bizonyítja, hogy a marihuána olyan mértékben megbolygatja az alvást, mint az alkohol.

bor_alvas_03

Fotó: sleepwellsolution.com

Álmodtunk mostanában?

Ha magunk is elszívunk időnként egy-egy jointot, ezt olvasva rájöhetünk, miért nem álmodtunk mostanában. Lehet érvelni amellett, hogy füvezés után elaludni kevésbé rossz, mint részegen vagy begyógyszerezve, ám tény, hogy valamennyi hasonló szert kerülnünk kellene a minőségi alvás érdekében.

A kutatások szerint az álmatlanság legjobb ellenszere a kognitív és viselkedésterápia, bizonyos új szokások felvételével kombinálva: ütemezzük másként az alvásunkat, a hálószobát csak pihenésre és szexre használjuk, ne együnk és edzzünk közvetlenül lefekvés előtt.

Ha folytatjuk a különféle szerek használatát alvás előtt, legalább próbáljunk meg nem rájuk szokni. Mindent csak mértékkel!

Olvastad már írásunkat arról, hogy a megosztott figyelem károsabb, mint a marihuána?

Fordította: Búcsú Adrienn

Az eredeti angol nyelvű cikket itt olvashatjátok el.


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Búcsú Adrienn

Búcsú Adrienn

Van, aki szerint ez az érzés idővel elmúlik, de nálam nem úgy tűnik. Általános iskolásként kerültem Magyarországra, még gyerekként. Kecskeméten végeztem a képzőművészeti középiskolát és Szegeden a kommunikáció szakot. Ma budapesti vagyok. Sosem felejtettem azonban el vajdasági gyökereimet. Szegényebbnek érezném magamat, ha nem lennének. Sokat jelent a délvidéki életérzés, sokat jelentenek az onnan származó emberek. Valahol talán törvényszerű volt, hogy egyszer csak róluk írni is elkezdek...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!