Egy szem amis Szerbiában

Christopher Petrović Virginiából költözött Niška Banjára

Niška Banja a maga több évszázados történelme során vendégül látott már római és török uralkodókat, szerb királyokat és iparosokat. Ebben a városban él az egyetlen amis Szerbiában, a 34 éves Christopher Petrović, aki az amerikai Virginia államból érkezett.

4170227865639e3b71da52730994047_v4_big

Forrás: www.b92.net

Petrović szerb származású, családfájából kiderül, hogy egyik őse, Denča Petrović a Niška Banjától mindössze néhány kilométerre taláható Donja Studenán született. Mindössze pár rövid látogatás azon a helyen, ahonnan nagyapja 1912-ben elindult a nagyvilágba, elég volt ahhoz, hogy eldöntse: Amerikából Szerbiába költözik.

Mivel a családi ház Studenán romokban áll, Christopher Niška Banján talált lakást. Itt próbál szerb állampolgárságot szerezni, valamint bejegyeztetni a nevére a birtokot, amelynek ő az egyetlen törvényes örököse.

„Studenán, Niš és Niška Banja mellett 25 parcellám van különböző helyeken. Némelyik alkalmas gyümölcs- és zöldségtermesztésre, a többin erdő található” – mondta a Beta ügynökségnek Christopher Petrović, aki most az egyetlen amis Szerbiában, de valószínűleg az egész Balkánon.

Arra vágyik, hogy mielőbb elkezdhesse művelni a földet, amit megörökölt, és hogy felújíthassa a családi házat Studenán. Ennek közelében szeretne egy asztalos műhelyt, ahol a gépeket a közeli patak vize hajtaná.

mineralni-lekoviti-izvori-Niska-Banja

Gyógyvízforrás Niška Banján

Sajnos az állampolgárság megszerzése és az örökösödési folyamat lebonyolítása nagyon lassan halad, és Christophernek fogalma sincs, mikor érhet véget.

„Másfél éven keresztül jártam a rendőrségre, hogy átvehessem az állampolgárság beadásához szükséges dokumentumot, amelyet végül az amerikai nagykövetség honlapján találtam meg. Amikor elvittem a rendőrségre, a hivatalnok közölte velem, hogy nekik is van olyan űrlapjuk” –tudtuk meg Christophertől.

Addig is, miközben várja a szerb állami szervek válaszát, szorgosan dolgozik: könyvel egy amerikai cégnek, szövegeket ír egy főleg amis közösségeknek szóló üzleti napilapnak és egy magazinnak, amely utazásokkal foglalkozik. Christopher eddig 65 országban járt. Teológiát és történelmet végzett, ezért kutatással is foglalkozik. Évente kétszer ír tudományos kutatómunkákat egy történelmi magazinnak.

Nem amis családba született egyébként, 23 éves korában vált azzá. „Baptista templomban kereszteltek, azonban egy idő után zavart az erős nacionalizmus, amit ott észleltem. Úgy vélem, az erkölcsi normák és fegyelem is alábbhagyott az amerikai keresztényeknél, ezért mentem az amisokhoz” – fejtette ki Christopher.

jedna-od-najposecenijih-banja-srbije-niska-banja

Az amisok békés, konzervatív keresztény csoport, akik nem használják a modern technológia vívmányait, mint amilyen az elektromos áram vagy a gépkocsi. Becslések szerint Amerikában hozzávetőlegesen 300.000 él, közülük azonban csak 100 megtért, illetve eredetileg más vallásokhoz tartozó egyén, akiket az amisok sajátjukként elfogadtak, mint Christophert.

Mint elmondta, az amisok külsejükkel és életvitelükkel felkeltik az emberek figyelmét Amerikában, ezért megérti az itteni emberek csodálkozását is.

„Az itteni emberek leginkább úgy viszonyulnak hozzám, mintha egy másik bolygóról származnék, a gyerekek kiváltképp. Ők kegyetlenek is tudnak lenni, nevetnek és ujjal mutogatnak. Ez azért van, mert nincs sűrűn alkalmuk idegenekkel találkozni. Vajdaságban más a helyzet, ott sok különböző nemzetiségű ember él együtt” – összegezte tapasztalatait Christopher.

Annak ellenére, hogy elég sokat olvasott Szerbiáról, mielőtt ideköltözött volna, Christopher azt mondja, sok minden meglepte. „Meglepőnek találom a hagyományokat, a szokásokat és az emberek életvitelét úgy általában. Fura, hogy több család egy házban lakik, hogy sok ember nem dolgozik, és nem is próbálkozik munkát találni. Hihetetlen számomra az is, hogy valaki kivágja a fákat úgy, hogy közben nem ültet helyette újakat.”

1228920

Pozitívumként kiemelte, hogy Szerbiában biztonságban érzi magát, és az étel minősége is kiváló. Mivel nem beszéli a szerb nyelvet, egyelőre keveset tud kommunikálni a rokonokkal, de már szert tett néhány barátra Nišben, Leskovácon és Újvidéken.

Fordította: Csillik Dávid

Az eredeti szerb nyelvű cikket itt olvashatjátok el.


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!