Angelina Jolie katonája voltam

Hajdú Tamás – az újvidéki Művészeti Akadémia növendéke

Angelina Jolie – Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő, akit, számos filmes elismerése mellett, a világ legszebb emberei között tartanak számon. Bár, valljuk be, nem biztos, hogy fel tudnánk sorolni öt filmet, melyben maradandó alakítást nyújtott a hatgyermekes anyuka, ennek ellenére nagy hírértékkel bír számunkra is, hogy legújabb filmjét ( Untitled Bosnian War Love Story, vagyis Cím nélküli boszniai háborús szerelmi történet ) Magyarországon (és egyes források szerint Szerbiában), valamint Boszniában forgatták. Jolie ezúttal forgatókönyvíróként és rendezőként próbálja ki magát a moziban, amely egy szerb fiúnak és egy muzulmán lánynak a balkáni háború eseményeivel súlyosbított szerelmi történetét meséli el. A színészeket a profik szokása szerint rengeteg jelentkező közül választották ki. A befutók közé került Hajdú Tamás , az újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves színészdiákja is.

Hajdú Tamás (fotó: Palásti Andrea)

Hajdú Tamás (fotó: Palásti Andrea)

A sztárok közelségére érzékenyebbek számára szinte hihetetlennek tűnő történetről faggattam Tamást egy újvidéki kávézóban.

• Hogyan kerültél a filmbe?

– Az egész história elég véletlenszerű. A barátnőmet kísértem el Budapestre. Ő az Opencasting ügynökségnél regisztrált, és ott a helyszínen rábeszélt, hogy kövessem a példáját. Úgy gondoltam, semmit sem veszíthetek vele, semmibe sem kerül, tehát egy próbát megér. Kitöltöttem hát a rövidnek aligha mondható adatlapot, lefényképezkedtem, és az egész annyiban maradt. Nem sok reményt fűztem az ügyhöz, de egy hétre rá felhívtak, s megkérdezték, hogy szeretnék-e részese lenni a filmnek. Persze éltem a lehetőséggel, és igent mondtam.

haj2

• Milyen szerepet kellett eljátszanod?

– Egy Nikola nevű katona bőrébe bújtam. Szöveget nem kaptam, de a karakterem többször is megjelenik.

haj 3• Részt vettél valamilyen felkészítésen, vagy egyből a mély vízbe dobtak?

– Míg egy színházi darabot hónapokig próbálunk, addig itt végigjártuk a helyszínt, egyszer-kétszer lejátszottuk a jelenetet, hogy tudjuk, kinek merre kell mennie, és máris élesben ment minden.

• Mekkora területet ölel fel egy-egy helyszín? Amit mi a tv-ben hatalmas térnek érzékelünk, az valójában mekkora?

– Mi egy múzeumban játszottunk, tehát bizonyos illúziókkal biztosan dúsítják majd a felvett anyagot. Egyébként nagyon látványos az egész film megvalósítása. Egyik nap mindent hóval borítottak, fáztunk, meleg ruhákat húztunk, a következő nap már tavasz volt, s hét ágra sütött a nap.

Így lett színész Hajdú Tamás:„Az általános iskola 5. osztályába jártam, és felhívtam az egyik barátomat, hogy találkozzunk. Azt mondta, rendben, de menjek el érte délután a színházba, mert diákszínpadon van. Én annyit tudtam a színházról, hogy létezik és van egy épülete, de nem gondolkoztam el azon, hogy ő mit kereshet ott. Beléptem a színházba megkérdeztem a portást, hogy hol a diákszínpad? »Itt a foyer-n keresztülmész, és balról ott egy nagy ajtó. Na, az a nagyterem, ott vannak.« Nem gondoltam, hogy ilyen simán bejutok. Bementem a nagyterembe, és láttam, hogy egy csomó gyerek meg egy »néni« a színpadon van, és történik valami. Én nem akartam zavarni, úgyhogy nem is köszöntem, csak leültem a harmadik sorba. Kis idő múlva megkérdezte a néni (Figura Terézia), hogy kit keresek. Mondtam, hogy az Ádámért jöttem. Erre ő azt mondta, hogy Ádám ma nem jött, de ha van kedvem, játsszak velük. Én gondolkodás nélkül rávágtam, hogy megyek. Azt hiszem, ez a »megyek« volt az én belépőm a színészi pályára. És hogy aznap Ádám barátom miért nem volt ott, az máig nem derült ki…”

• Nem kis felfordulással jár háborús területté alakítani egy átlagos környezetet. Kiégett kocsik, homokzsákok, törmelék mindenütt. Miként lehetett átlátni a káoszt?

– Angelina és a segédei személyre szólóan kiosztják a feladatokat, és csak arra kell koncentrálni. A megadott helyszínre pontos időre illik odaérni, a többi már az öltöztetők és a sminkesek dolga. Náluk valóban zűrzavar, kapkodás van, de profin megoldanak mindent.

• Milyen benyomást keltett benned Angelina Jolie?

– Nagyon közvetlen, barátságos, pozitív személyiség. Teljes mértékben átlagos nőként viselkedett, nem kérkedett a hírnevével, kellemesen csalódtam benne.

haj 4

• Állítólag a filmben szerepet kapott a férje, Brad Pitt is. Röpke mellékszerepe egy akciójelenetre és egy gyors halálra korlátozódik (sajnos…). Vele is találkoztál?

– Igen, felszabadultan fényképezget a forgatás alatt, és támogatja Angelinát. Nagyon egyszerű emberke, pont, mint ahogyan a filmjeiben látni.

• Sokan kritizálják a film témáját. Josip Knežević szarajevói író és dokumentumfilm-rendező azt állítja, Jolie ellopta a Megtört lelkek (Slamanje duše) című könyvét. Emir Kusturica neves szerb filmrendező hasonló plagizálással vádolja a sztárt. Mi a véleményed erről?

– Olcsó rágalomnak találom ezeket a felvetéseket, hiszen egy kitűnő forgatókönyvről van szó. Természetes, hogy mint mindent, ezt is már kitalálták, ez is megtörtént már valahol, valamikor. Lehetetlen olyan alkotást létrehozni, amelynek egyetlen mozzanata sem egyezik egy másik történettel. Ezek csupán rosszindulatú vádak.

haj 5

• Hogyan reagáltak a barátaid, amikor elújságoltad, hogy benne leszel a filmben?

– Örültek, gratuláltak, sokan mondták, hogy picit irigykednek, de lényegében mindenkitől pozitív visszajelzést kaptam.

• Mikorra várható a premier?

– A bemutatás dátuma 2011, pontos hónapot nem tudok én sem.

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2010. 11. 26.

The following two tabs change content below.
Csehák Mirella

Csehák Mirella

Csehák Mirellaként nem egyszerű dolog boldogulni a világban. 1991-ben az univerzum még nem volt felkészülve a nevemre, kisvárosom, Ada pedig egyenesen meghökkentőnek tartotta, amit a későbbiek során előszeretettel éreztetett is velem. Az óvodás Mivikéből, szépen lassan általános iskolás Miréna, Mirinda, Marella lett. Hogy javult-e a helyzet gimnáziumi tanulmányaim során? Gondolhatjátok. Egy idő után felkaptam a fejem a Csehók, Csernák, Csepák , Marillára, Milénára, Mirabellára, azaz mindenre, ami kicsit is hasonlított az eredetire (bár megjegyzem, a Cserák Mihály azért egy picit fájt :-) ). Újvidéki egyetemista éveim alatt megtanultam, hogy a magyar nyelvnek van az a különös tulajdonsága, miszerint az érthetetlent, idegent leegyszerűsíti, saját kénye-kedve szerint formálja. Így alakulok nevemmel én is, így lesz komolytalanságom komolyságom éltetője, így leszek az, aki vagyok: Miri, néha Piri, esetenként Konstantin! :-)
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!