Ashen szülinap, új album bemutató, második visszatérés

Ashen Epitaph, Don Gatto, Analizator, Beyond Violence és képkiállítás a Zeppelinben

Kétszintes kultúrprogrammal nyitott a november, Zentán, a Zeppelin clubban! Hogy ki hogyan értesült az eseményről? Volt, aki virtuálisan, más az utcán, az arcába röppenő plakátdarabnak köszönhetően.

21992746_10154865976451889_6210753977230849180_o

A már előzőleg emlegetett Ashen Epitaph meglehetősen sűrű programmal próbálja hétvégente felpörgetni az embereket, most azonban ők is színpadra vonultak, hogy megmutassák, nem csak koncertszervezésben erősek, zenélni is tudnak.  Az esemény egyben az együttes születésnapja, új album bemutatója és a másodszori visszatérő bulija.

Ez már önmagában elég ok lett volna a rajongónak, hogy ellátogassanak a metál-estre, de további három zenekarral “túrbózták fel”.

A “kétszintes kulturálódás” első foka az emeleten megtekinthető  képkiállítás volt. Az ötlet onnan jött, hogy az új Ashen Epitaph album küllemének megálmodója, Damir Pavić “Septic” tevékenysége már ismert “metálos témakörökben” ezért a szervezők úgy gondolták, közszemlére teszik alkotásait.  Majd az ötlet továbbfejlesztéskor, miszerint ha lúd legyen kövér, kapjon minél több művész bemutatkozási lehetőséget, kerültem én képbe. Egyből egykori középiskolám, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium jutott eszembe és a képzőművészeti szakos ex- és jelenlegi diákok, akik darkosabb témakörében alkotnak. A felkérésre azonnal lelkesen rábólintottak, és kreatív rajzokkal, festményekkel, kollázsokkal színezték ki a koncertek előtti órákat! (Ezúton is köszönöm nektek, kedves ,,Darker students of Bolyai”!)

collagejee

Miután mindenki kényelmesen belötykölte magába az első italt, beszélgetés vagy a kiállítás nézegetése közben, a Beyond Violence megkezdte az estet. A nagy többség kedvére tettek különböző bandáktól kölcsönzött átdolgozásaikkal (mint a Korn, a Hatebreed, az In Flames, a Tiarah, a Heaven Shall Burn vagy a Static X), illetve saját dalaikkal egyaránt.  Szépen törtetnek előre a fiúk, bár a mostani buli egy kicsit begubancolódott basszusgitáros hiányában. Ezen azonban egy cseppet sem idegeskedtek, a szólógitáros átvette a basszust, a helyére meg beugrott egy külsős gitáros. Remekül kezelték helyeztet, nem jött át, hogy rendhagyó a felállás.

23167765_10207894636523632_1568981939117023924_n

Fotót készítette: Bodó Zoltán

A sör csak úgy folyt a fémdobozokból, kié a földre, kié a hasába! Sokan panaszkodtak a sör 150 dináros ára miatt, mondjuk valóban kissé borsos volt, de a Gorki, vodka és a többi tömény korrekt áron mozgott. Ámbár a szájhúzogatás ellenére is a klasszikus koncertital, a sör fogyott a legjobban.

Két pillantás, és az újvidéki Analizator már fent kente a színpadon a mocskos, tombolós grindot! Ha valamire, hát erre lehetett vagdalózni, ugrálni, őrültködni! Az énekes idei malomfesztiválos pólóját nagyon eredetinek találtam, mert ebből is látszik, hogy nem konzervatív emberekről van szó, és ez a zenéjükben is megmutatkozik. A mulatozásuk végén megpillantottam a repertoárjukat, ami 23 dalt tartalmazott! Mondjuk ez nem olyan nagy csoda, mert ez a stílus a rövid dalokról ismert, bár azt hozzá kell tenni, hogy nem hangzott el az összes. Megkérdeztem Varga Dénestől, az énekestől, hogy milyen témákat dolgoznak fel a dalok, mert a grind jellegzetessége, hogy az ének nem éppen a legérthetőbb. Eképpen válaszolt:

– Alapvetően a társadalomkritikus hozzáállás jellemző. Foglalkozunk az elidegenedéssel, a fogyasztói társadalommal, a manipulációval, a kizsákmányolással, az előítéletekkel, az érdektelenséggel, a halállal, a szembesüléssel ezekkel a jelenségekkel, és persze önmagunkkal. Van amit komolyan, mást szatirikusan vagy cinikusan közelítünk meg.  Akad morbid, horrorisztikus és szexuális is, de az mind inkább vicces színezetű.

22406442_1936711643268267_2875350063993584667_n

A látogatók száma a várakozásoknak megfelelően alakult, csak úgy nyüzsögtek az emberek, alig lehetett elférni anélkül, hogy valaki kicsit megtaposson vagy esetleg lekönyökölje a májad, hozzád dörgölje nem feltétlenül illatozó testét. Az emberek csak érkeztek megállás nélkül, egy-kettőre 200 fölött járt a jegyeladások száma!

Elérkeztünk a szülinaposainkhoz, az Ashenhez. Mindenki kíváncsian figyelt és várta, hogyan fognak játszani ennyi idő után, mennyire lehet “darálni” az új albumra. El kell ismernem, hogy lehetett! Véleményem szerint, az eddigi legjobb albumot hozták össze a fiúk, érződik benne az évek során kiforrt pontosság, a precizitás. Persze, van abban a kemény nyerseségben is valami imádható, ami az eddigi lemezeket jellemezte, de kinek a pap, kinek a papné, ahogy mondani szokták. Mindenesetre mindkét tábornak kedvére tettek, mert az új, The Formed Flith Enigma című albumról lemuzsikáltak nekünk 5 számot, de 10 régi dalt is játszottak. A teremben vágni lehetett a füstöt, a levegő elfogyott, de annál több volt a piros “metál fény”. Mert hát úgy illik, ha death, akkor legyen véres a fény is! A rajongókat nem zavarta az enyhébb megvilágítás, de a színpadon állók tekintetében nem vagyok meggyőződve.

nnnú

A közönség java részének ezt követően elég volt a rugdalózásból, hajrázásból és az utolsó együttes koncertje alatt már a pultnál sörözgettek, beszélték meg az élet nagy dolgait, rég nem látott cimborák találtak újra egymásra, szerelmek szövődtek… Nem így a kemény mag, akik még nem rúgták ki lábukból a bugit, így a szekszárdi Don Gattora is akkorát partiztak, mint az előzőkre összevetve, “ha már lúd, legyen kövér”-alapon. Az együttes három EP-vel, európai turnéval büszkélkedhetnek, és azzal, hogy kijutottak a Wacken Open Air-re, ami igen sok zenekar álma. Mindezek után elvárás a minőségi HC, amit meg is kaptuk a fiúktól, mi pedig jó hangulattal, szolid állatkodással köszöntük meg.

001adongaallas

Nu metal, melodic, death, grind, HC, képkiállítás, akinek mindez nem elég, az tényleg csak kötözködni akar. Az Ashen-brigád megint megmutatta, hogy nincs itt lacafacázás. Minden korrektül sült el, a látogatók viselkedni és tombolni is tudtak. Sok ilyen szép bulit, rohadt jó zenészeket és király közönséget kívánok a szervezőknek, mi pedig megmutatjuk, hogy itt vagyunk, ha kevesebben is, mint régen, de ugyanakkora lelkesedéssel!

Support the underground!

The following two tabs change content below.
Fekete Ági

Fekete Ági

,,... Fiatalon a legtöbbünktől nem áll távol a lázadás, csak aztán később sajnos belesavanyodunk a megszokásba. Nem arról van szó, hogy nem kell felkészülni az életre, hogy nem kell diplomát szerezni. A hiba akkor kezdődik, amikor az ember elhiszi, hogy az, ami társadalmilag elismert, az akkor is úgy kell, hogy maradjon, ha ő maga beledöglik. Amikor elhiszi, hogy kívülről mondhatják meg, hogy neki hogyan jó az élet!" – Sándor Anikó
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!