Az életükért imádkoznak

A foci-vb-k néhány csúfos veresége és azok következményei

A brazíliai foci-vb első elődöntőjét, amelyen a hazai válogatott csúfosan kikapott a németektől, a szomszédban néztem, a barátnőm családjával. A meccs végén a pályán térdelő és imádkozó dél-amerikaiak láttán a barátnőm apukája megjegyezte: „Az életükért imádkoznak”.

brazil 1

Azután arról is szó esett, hogy a házigazdák edzője, Luiz Felipe Scolari a vereség után bizonyára veheti a kalapját a válogatott kispadjáról, és még örülhet, ha ennyivel megússza. Felsejlett bennem, hogy már nem egy esetről hallottunk, amikor elvesztett meccsek után rombolások, gyújtogatások, gyilkosságok következtek. Borítékolható volt, hogy ezúttal sem lesz ez máshogy. Hamarosan jöttek is a hírek: több városban is forrongások törtek ki, buszokat és autókat gyújtogattak fel a csalódott szurkolók, több helyen is rendőrök akadályozták meg, hogy elszabaduljon a pokol. A világ egy másik pontján emberéletet is követelt a mérkőzés kimenetele: a 15 éves nepáli lány, Pragya Thapa nem tudta elviselni kedvenc csapatának vereségét. Az eredményt még megtárgyalta barátaival, akik kicikizték emiatt, utána pedig szobájában felakasztotta magát.

Aranycsapat mozdony a Nyugati pályaudvaron A focitörténelemben számos esetet kiemelhetünk, ahol egy-egy nagy vereség a szurkolókból fékezhetetlen indulatokat hozott elő. Térben nem kell messzire mennünk az egyik ilyen történetért: az 1956-os magyarországi forradalom előszelének tartják az ún. „kis októberi focialista forradalmat”, vagyis azt a rombolást, ami Budapesten lezajlott, miután az 1954-es svájci vb döntőjében a korábban évekig veretlen Aranycsapat 3:2 arányban alul maradt az NSZK ellen. A döntő rádióközvetítését 40 ezren követték a Népstadion lelátóin ülve, majd a lefújást követően közülük mintegy tízezren tüntetni kezdtek. A feldühödött tömeg egyként indult meg a Keleti-pályaudvarra, ahova a csapat érkezését várták, ezért Puskásékat a tatai edzőtábor érintésével kellett hazaszöktetni.

A tömeg azután a szövetségi kapitány, Sebes Gusztáv házához vonult, ahol betörték az ablakot. Ezt követően a Magyar Rádiót vették célba, ahol a két évvel későbbi forradalom tömegeihez hasonlóan, a követeléseiket akarták beolvasni. A rendőrséggel is összecsaptak, akik mintegy 400 szurkolót állítottak elő. A történteket a hazai médiumok elhallgatták, de a külföldi sajtó, köztük a BBC is beszámolt róla, az utóbbi időben pedig több magyar regénynek is témájául szolgált. Végül Feleki Lászlót a Népsport főszerkesztőjét kiáltották ki bűnbaknak, és elbocsájtották, mondván az újság túl nagy igényt támasztott a csapattal szemben…

Puskás a földön az NSZK ellen

Puskás a földön az NSZK ellen

Az 1994-es amerikai világbajnokság legnagyobb áldozata Felekinél jóval rosszabbul járt: a kolumbiaiak akkor 27 esztendős játékosa, Andrés Escobar öngólt vétett a házigazdák elleni csoportmeccsen, ami miatt kiesett a kolumbiai csapat. Escobar a vb után két héttel, a szülővárosában Medellinben egy barátjával az El Indio nevű bárban italozott, amikor három férfi kirángatta a parkolóba, ahol 12 lövést adtak le rá, közben azt kiabálva, hogy: „Góóóóóól!”. A tettes Humberto Castro Munoz egy gazdag kolumbiai gengszter sofőrje volt, aki bár a gyilkosságot beismerte, de nem sikerült rábizonyítani, hogy arra főnöke adott utasítást, aki állítólag rengeteg pénzt tett fel a kolumbiai válogatott továbbjutására.

esco

Ezek után már kolumbiai játékos soha nem utazhat haza nyugodt szívvel világbajnoki kiesés után, a Brazíliából való hazatérés ennek ellenére mégis örömünnep volt számukra. Ovációval fogadták Bogotában a kolumbiai válogatottat, akik minden idők legjobb vb szereplésüket nyújtották azzal, hogy a negyeddöntőig meneteltek, ahol a brazilok állították meg őket.

Náluk rosszabbul járt a dél-koreai válogatott, akik kikaptak Belgiumtól és Algériától, míg Oroszországgal döntetlent játszottak. Az elkeseredett szurkolók a szöuli repülőtéren nem túl meleg fogadtatással várták őket, egyik szurkoló káromkodások közepette cukorkával dobálta meg a játékosokat, mások pedig a „dél-koreai labdarúgás meghalt” feliratú transzparensekkel jelezték elégedetlenségüket. Brazília szégyenteljes végjátéka előtt a világ és Európa-bajnok spanyolok voltak az idei vb eddigi legnagyobb vesztesei, akik a csoportjukból sem jutottak tovább. Őket nem dobálták meg, se nem üldözték, elég nagy pofon volt az számukra, hogy ezúttal a megszokott tomboló tömeg helyett csupán 250-en fogadták őket a reptéren. Útközben pedig az ibériak is az életükért imádkozhattak, amikor nem kis riadalmat okozva a repülőjük jobb szárnyába belecsapott egy villám.

spanyol

FRISS

Az argentinok sem tudták elviselni

buenosLegfrisebb hírek szerint az argentinok sem tudták elviselni válogatottjuk tegnap esti Németország elleni vereséget a világbajnokság döntőjében. Pedig még a mérkőzést követően is fesztiváli hangulat volt Buenos Aires központjában, a meccs után 3 órával azonban mégis elszabadultak az indulatok, amikor megérkezett egy csoport, akik törni-zúzni kezdtek. A jelentések szerint édesanyák kezükben gyerekükkel menekültek a helyszínről, miközben kirakatok, autók és közlekedési lámpák sínylették meg a felbőszült népharagot. A kivonult rohamrendőrök könnygázzal, vízágyúkkal, gumilövedékekkel próbálták megállítani a randalírozókat. Az összecsapások eredményeként 70-en megsérültek, köztük 15 rendőr. Az ország súlyos gazdasági válsággal küzd, a világon itt az egyik legmagasabb az infláció, és az elmúlt hónapban a futball válogatott sikerei tartották össze a társadalmat.

The following two tabs change content below.
Göblös Nikoletta

Göblös Nikoletta

Anyukám születésem előtt a következő kijelentést tette: ,,Szőke hajú, kék szemű kislányt szeretnék!". Kívánsága 1991. március 20-án teljesült, amikor is megszülettem, így gyarapítva Zenta lakosságát. Az általános és középiskolát is drága szülővárosomban fejeztem be, 2012-ben azonban elszakadtam tőle, és megkezdtem újságírói tanulmányaimat az Újvidéki Egyetem Bölcsésztudományi Karán. Azóta igyekszem, hogy megismertessem írásaim és magam, elsősorban Vajdasággal, a többi pedig a jövő titka.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!