Az utóbbi 1000 év leggagyibb zeneszámai

Amit nem kellett volna hallanod, mielőtt meghalsz

A 21. század globalizált világában egyre inkább tanúi vagyunk a modern zene uniformizálódásának, a médiából véget nem érő folyamban zúdul ránk a gagyi szemét, a létező legkommerszebb popzene. A mai fiatalok, tisztelet a szerencsés kivételnek, olyan tucatzene társaságában élik mindennapjaikat, amelyek semmilyen tartalommal nem bírnak, semmilyen kulturális értékük nincs, céljuk az igénytelen szórakoztatás, miközben az ezeket a förmedvényeket „elkövető” szemfüles „művészek” szépen teletömik zsebüket ropogós bankókkal. De ez nem mindig volt így…

Amikor megfogalmazódott az igény, hogy összeállítsuk minden idők leggagyibb zeneszámainak tízes listáját, abban a szerencsés (vagy inkább szerencsétlen) helyzetben voltunk munkatársaimmal, hogy mindössze bő 20 évet kellett visszamennünk az időben ahhoz, hogy összegezhessük az utóbbi 1000 év legigénytelenebb világslágereit. Miért is kellett történelmi léptékkel mindössze ilyen kevés időt, az 1000 évhez képest csak egy szempillantásnyit visszatérnünk a múltba ahhoz, hogy rátaláljunk ezekre a vadhajtásokra? A válasz egyszerű: a régebbi korokban nem tolerálták a zenei igénytelenséget. Gagyi zenét kutató csapatunk az egyik müncheni levéltárban olyan adatokat talált, amelyek az úgynevezett kvartettizálásról szólnak. Ez röviden arról szól, hogy a nem is olyan sötét középkorban a bajorországi Rosenheim ura felnégyeltette azokat a színe elé járuló vándorzenészeket, akiknek zenei kvalitásai nem feleltek meg az igényes publikum kifinomult ízlésének. Így egy szólóban érkező lantművész könnyen kvartetté alakulhatott át, anélkül hogy tudott volna róla… Kutatócsoportunk elzász-lotaringiai részlege a jakobinus diktatúra zene iránti viszonyulását kutatta, és megdöbbentő adatokra lelt: 1794 tavaszán csak Párizsban több mint 800 ripacsot és haknizenészt küldtek a guillotine alá a közízlés veszélyeztetésének megalapozott vádjával. Egyetlen bűnük az volt, hogy a zenéjükben nem volt semmi kreativitás. Az első világháború burgundiai frontján a németek vidám sörszagú énekeikkel megfutamították a francia gyalogság kifinomult zenei ízlésvilággal rendelkező tagjait, és így több mint 50 kilométert vonultak előre, egészen addig, míg be nem rekedtek. Egy helybélitől megtudtuk, hogy a német dallikázó hadtestben szolgált egy bizonyos Klaus Bohlen, az ismert német gagyi-guru Dieter Bohlen nagyapja is.

Tehát egészen a XX. század végéig nem volt hálás feladat minőségtelen zenét írni, ám a múlt évszázad 70-es és 80-as éveiben már egyre-másra bukkantak elő rejtett zugaikból az olyan hívatlan vendégek, akik maradandó sérüléseket okoztak a gyanútlan hallgató lelki világában. Ehhez a folyamathoz nagyban hozzájárult a média is, amelynek haszna volt a széles néptömegek elbutításából, a közízlés minél mélyebbre süllyesztéséből. Olcsó szórakoztatás és nagy profit – egyre inkább ez lett a jelszó. Mit jelentett az olcsó szórakoztatás? A már egyszer bevált úton való haladást, a kreativitás teljes elvetését, hakniparádét, a rajongók bombázását tucatzenével. Nézzük, kik is a gagyi legnagyobb mesterei! Kik a zenei pestis legnagyobb terjesztői? Százszor vagy még inkább ezerszer hallottuk őket, pedig egyszer is sok lett volna! Íme a gagyi top 10+1!

10.) 2 Unlimited: No Limit

2unlimited+A holland eurodance-duó az egyik fővádlottja a jövőben esedékes gagyipernek és mint olyan az egyik fő okozója minden rossznak, ami a 90-es években zeneileg történt velünk. Első slágerük, a Get Ready For This még akár ütősnek is mondható, de ennek sikerén felbuzdulva Anita és Ray szinte minden slágert ugyanazon recept szerint adott elő: a fiatalember rappelt (azaz megpróbált rappelni), Anita pedig énekelte az egyre gyengécskébb refréneket. Szerencsére az évek múlásával már alig akadt vevő a páros önismétlő muzsikájára, ezért a múlt évezred végére el is tűntek a süllyesztőben. Azért így is eladtak 18 millió lemezt… Aggodalomra adhat okot, hogy nemrég bejelentették, vissza kívánnak térni…

Versenyben volt: 2 Unlimited: Tribal Dance, 2 Unlimited: Faces

9.) Culture Beat: Mr. Vain

A több mint 10 millió lemezt eladó német formáció slágerét miért kellett rongyosra játszani? Egyszer, urambocsá kétszer meg lehetett volna hallgatni, de hogy a csapból is ez folyt, az már sokkhatásként érte a jobb sorsra érdemes ifjúságot. Amikor az angolok a Rajnán túli területek szomorú zenei valóságáról beszélnek, akkor igen erősen a Culture Beatre asszociálnak. Ha ilyen a kulturált zene, akkor köszönjük, de nem kérünk belőle! Torsten Fenslau, Peter Graber, Jacky Sangster, az antigagyi-kommandó a nyomotokban van!

Versenyben volt: La Bouche: Be My Lover, C-Block: So Strong Out

8.) Dr. Alban: It’s My Life

Nevével ellentétben nem a bérces Balkánon látta meg a napvilágot, hanem a távoli Nigériában. 23 éves korában költözött Svédországba, és itt fejtette ki közízlést romboló tevékenységét. Pedig fiatalkorában még James Brownt és Fela Kutit hallgatott, és első sikerszáma, a Hello Africa! még a vállalható kategóriába tartozott, de ezután már egyre laposabb zeneszámokat adott elő az eurodisco stílus által megmételyezve és sok rajongót elbutítva. Nem túl áldásos tevékenysége az It’s My Life című hiperslágerrel csúcsosodott ki, amelyért példaértékű büntetést érdemel. Mivel fogorvosként praktizált, ezért ő alakíthatná Christian Szellt a Maraton életre-halálra afro-skandináv változatában, aki a végén elnyeri büntetését, a Dustin Hoffman helyén játszó pozitív skandináv hős, Erlend Oye keze által.

Versenyben volt: Bon Jovi: It’s My Life, Dr. Alban: Sing Hallelujah

7.) Haddaway: What Is Love?

A trinidadi származású énekes Kölnben telepedett le, itt írt egy igazi slágert, amire többnyire csak az igazi diszkópatkányok rázták a testüket. A Gagyiellenes Egységfront (a továbbiakban: GEE) sokáig fontolgatta, hogy talán nem is kellene megbüntetni Haddaway barátunkat, hiszen nem akart ő rosszat, csak írt egy szürke tucatzenét, amit aztán úgy felkapott a nyálas média, hogy még az elkövető is csak kapkodta a fejét, hogy mekkora sláger kerekedett belőle. Mi a szerelem? Aki ezt a fajta zenét hallgatja, attól ne akard megtudni… Ja, és hogyan döntött a GEE a fegyelmezéssel kapcsolatban? Elég büntetés az előadónak az, hogy minden koncertjén hallania kell a saját zeneszámait!

Versenyben volt: No Mercy: Where Do You Go?, Corona: Rhythm Of The Night

6.) Modern Talking: Cheri Cheri Lady

Tízes listánk legkorábban felbukkant együttese szintén a gagyi zene melegágyának számító Németországból (akkor még NSZK) lett pályára állítva az igénytelen zene makrokozmoszában. Thomas Anders és Dieter Bohlen karrierjét olyan gigaslágerek kövezték ki, mint a You’re My Heart, You’re My Soul, a You Can Win If You Want, a Geronimo’s Cadillac vagy a Brother Louie. Mivel a fejlettebb zenei kultúrájú országokban gyorsan átláttak a szitán, hamarosan a futottak még kategóriába kerültek, a Rajnától keletre viszont még ma is kultikus együttesnek számítanak. Világszerte 124 millió lemezt adtak el. Bolond, bolond világ… A megérdemelt büntetés a duó számára az lenne, ha New York Harlem negyedében kellene europopzenéjüket gengszter rapperek előtt előadniuk, természetesen német nyelven.

Versenyben volt: Bad Boys Blue: You’re a Women, I’m a Man, Boney M: Rasputin

5.) Backstreet Boys: Everybody

backstreet boys 2A floridai illetőségű fiúbanda a New Kids On The Block sikerein felbuzdulva lett összetákolva hirdetések és meghallgatások útján. Az öttagú formáció nyálas, csöpögős zenéje hamar utat talált a romantikát félreértelmező tinilányok szívéhez és pénztárcájához, hiszen világviszonylatban több mint 100 millió lemezt adtak el. Szerencsére azóta a fiú- és lányzenekarok ideje végérvényesen lejárt, és a Backstreet Boys is hiába próbálkozik újabban fárasztó autotune-nal megspékelt béna trance-parádéval, már nem kellenek senkinek.

Versenyben volt: New Kids On The Block: Step By Step, N’Sync: Bye Bye Bye

4.) Rednex: Cotton Eye Joe

A minősíthetetlen zenét játszó svéd együttes a Cotton Eye Joe-val robbantott a toplistákon, olyannyira, hogy – hol máshol, mint Németországban – rekordot döntött a kislemez-eladási listák élén eltöltött hetek számát tekintve. Idegesítően keverték a countrymuzsikát az eurodance-szel, olyan zenei masszát képezve, amelytől minden jó ízlésű ember hátán felállt a szőr. Legutóbb a 2008-as foci-Eb-re írtak egy nem hivatalos himnuszt, amivel megjárták a svéd listák élvonalát is. Kedves Rednex, el a kezekkel a kedvenc sportágunktól, mert baj lesz!!!

Versenyben volt: Vengaboys: Boom, Boom, Boom, Boom, Scatman John: Scatman

3.) Aqua: Barbie Girl

A gagyi zene egyik himnuszának is tekinthető Barbie Girl a dán Aqua boszorkánykonyhájából került elő, hogy világméretű fertőzésként kikezdje még a legedzettebbek idegrendszerét is. Nehéz, sötét porként ülepedett le agyra, szívre, lélekre, amin csak az segített, ha elképzeltük, hogy Barbie átalakul harcos amazonná, Ken pedig vérszomjas predátorrá, akik motorfűrészeikkel gagyi zenét játszó, pénzéhes sztárocskákra vadásznak…

Versenyben volt: Gigi d’Agostino: Blablabla, Eiffel 65: Blue

2.) Mr. President: Coco Jamboo

A brémai formáció (ne nevezzük őket brémai muzsikusoknak) még Satellite One néven indult, ekkor kellett volna őket kilőni az űrbe, de ez mindannyiunk bánatára nem történt meg. 1996-ban már Mr. President néven szignózták legnagyobb slágerüket a nemzedéki eurodance-himnusz Coco Jamboo-t, melynek „mély” mondanivalóját talán csak az utána piacra dobott JoJoAction múlta alul. Persze ez a mega-gagyi zene is óriási siker lett az Ausztria–Németország–Svájc háromszögben és onnan keletre, sőt még az amerikai Billboard Hot 100-as listájára is felkerült, és a 21. helyig menetelt. Kérünk mindenkit, jelentse fel a GEE New York-i központjában azt, aki Mr. Presidentet hallgat!

Versenyben volt: Captain Jack: Captain Jack, Opus: Life is Life

1.) DJ Bobo: Pray

DJ Bobo - Dancing Las Vegas frontÉs itt a number one! A gagyi legalja, a mindenkit alulmúló helvét ugra-bugra ripacs, Svájc szégyene, Peter René Cipriano Baumann, alias DJ Bobo. Tényleg kár rá pazarolni a szót, inkább hallgassátok meg, milyen bűnöket követett el Bobo(rján) a jó ízlés ellen! Azaz, mit beszélek? Nehogy meghallgassátok ezt a vicces nevű és még viccesebb arcberendezésű nyálpoppert, mert zenéje orvul bekéredzkedik a gyanútlan hallgató hallójárataiba, és onnan az agy már csak néhány centiméter, a károsodás pedig elkerülhetetlen. A GEE már kiadta ellene az elfogatóparancsot. Kommandónk gyors reagálású hadteste hamarosan felkeresi a Genfi-tó partján található villájában.

Versenyben volt: Scooter: How Much Is The Fish?, E-Rotic: Help Me Dr. Dick

+1) Néhány ajánlat a jelen és a közelmúlt felhozatalából a teljesség igénye nélkül

Lady Gaga: Poker Face, Lady Gaga: Alejandro, Lady Gaga: Bad Romance, Britney Spears: I Wanna Go, Justin Bieber: Boyfriend, Justin Bieber: Baby, Inna: 10 minutes, Nicki Minaj: Starships, Nicki Minaj: Super Bass, The Black Eyed Peas: Pump It… Folytathatnánk a felsorolást a végtelenségig, mert sajnos a helyzet tarthatatlanabb, mint bármikor előtte, hiszen most is mindent elborít a zenei szemét, a gagyi, de soha nem adjuk fel a harcot, számíthattok a Gagyiellenes Egységfrontra. Addig is hallgassatok minőségi zenét!

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2012.10.24.

Vajda Attila

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!