A testmódosítás művészete

Beszélgetés Pleho Anitával és Vladimir Filipovićtyal a szabadkai Body Modification Weekend kapcsán

Mióta világ a világ, a művészek mind a szépséget keresik, ki-ki a maga módján. Aki nyelveket vág szét, füleket tágít extrém méretűre, emberek egész testének felszínét borítja formákkal tinta és tű által, lássuk be, megosztó módját választotta ennek a kutatásnak. Ez azonban nem csupán vérlázítás vagy feltűnősködés, hanem igenis az alkotói kedv egyik legősibb megnyilvánulása.

Májusban Body Modification Partyt rendeztek Szabadkán, amelynek keretében a scapelled piercingek, a nyelvlyukasztás, az earlobe-rekonstrukciók, a tetoválások, a hegtetoválások és a fültágítók világába kaphattunk betekintést. Aki pedig meg szerette volna megtapasztalni a súlytalanság érzését, annak első alkalommal tartottak body suspensiont Palicson. Mi Pleho Anita és a nemrég Moszkvából hazatért Vladimir Filipović testmódosító művészekkel beszélgettünk a program kapcsán.

Milyenek voltak az első, testmódosítással kapcsolatos élményeitek?

Vladimir: Hatodikos koromban néhány idősebb barátommal szórakoztunk valamelyikünk szobájában. Az egyikőjük már viselt piercinget, és készített is előzőleg. Mivel nagyon tetszettek ezek az ékszerek, mikor megkérdezték, szeretnék-e viselni hasonlót, azonnal igennel feleltem.

Anita: Az első tetoválásomat tizenöt éves koromban készíttettem egy szalonban. Alig vártam a dátumot, nagyon izgatott voltam. Képek jelentek meg a fejemben, hogyan fogok kinézni az után. Nagyszerű élmény volt, teljesen új embernek éreztem magam.

Anita és Vlado

Anita és Vlado

Mi motivált benneteket arra, hogy egyedivé tegyétek a külsőtöket?

Anita: Nem gondolkodtam azon, hogy kitűnjek a tömegből. Egyszerűen miután készíttettem egyet, mindig akartam a következőt. Ez mintha magától alakult volna ki.

Kép forrása: https://www.facebook.com/Vladica-Body-Art-and-Suspension

Kép forrása: https://www.facebook.com/Vladica-Body-Art-and-Suspension

Viseltek-e olyan művet, amely kiemelt jelentőséggel bír a számotokra?

Vladimir: Mindet szeretem. Egyes művek kiemelt helyet foglalnak el szívemben és a bőröm felszínén is. A funkcionális ékszereimet preferálom leginkább, mint a vágott nyelvem. Vannak viszont hosszabb folyamatok, mint például a tágítás. Ezeket nagyon szeretem, attól függetlenül, hogy előbb többnyire sebészeti technikával behelyezzük az ékszert, és az első lépést kihagyjuk. Az alsó ajkamon viselt tágítóm története sem egy mainstream szúrással kezdődött, ott később kezdtem tágítani. A mellbimbóimban is találhatóak piercingek, melyek tágítva vannak, ezek kialakítása hosszú időt vett igénybe. A tetoválásaimnak azonban nincs különösebb jelentősége. Egész egyszerűen azt varrom magamra, ami tetszik.

Anita: A kedvenceim a nyelvemben és a melleimen találhatóak, eseményekhez kötődnek, tehát emlékszámba mennek. A tetoválásaimnak más-más jelentése van, még a készítésük dátumát is fejből tudom. A nagyapám aláírását kiemelném, mert az egy kifejezetten szentimentális varrás, a szívem felett viselem.

Hogyan kezdtetek el piercingeket készíteni, majd jutottatok el profi körökbe?

Vladimir: Amikor tizenéves voltam, nagyon megtetszett a dolog, meg akartam ismerni a készítés folyamatát. A szuszpenziót és a testmódosítást Moszkvában tanultam. Így a szakma legelismertebb képviselőivel tudtam kommunikálni, baráti viszonyokat kiépítve.

Anita: Tizenhét évesen ismertem meg azt a személyt, aki elkezdett tanítani. Addig nem akartam foglalkozni a testmódosítással. Megkérdezte: „Mire tanítsalak meg? Szerintem ez neked menne!” Mire én: „Jézusom, nem, ezt nem merem!” Végül beszélgettem a nővéremmel, említettem neki a történteket. Feltette a kérdést: „Miért nem próbálod meg?” Ekkor kezdem el gondolkodni ezeken a dolgokon: ez szerintem szép, bárki bármit mond, ha pedig már szeretem, akkor miért ne tanulnám meg elkészíteni? Elkezdtem tanulmányozni egyes technikákat. Ez a személy elköltözött a későbbiekben. Magamra maradtam. Ekkor kezdtem belendülni, függetlenül attól, hogy mostanra önerőből kell tevékenykednem. Itt van Vladimir, aki tanít. Számomra ő a szaktekintély. Ezelőtt csak reguláris szúrásokkal foglalkoztam, mint száj, orr, köldök és szemöldök, ő viszont olyan dolgokat tud alkotni, melyekre csak kevés ember képes.

Melyek a kedvenc modifikációitok?

Vladimir: A szuszpenzió. Alapvetően szeretek piercingeket készíteni, az extrémeket még inkább, de a lógatás a legfelemelőbb, akár én készítem elő, akár nekem készítik. Az érzést nem tudom leírni, annyira jó.

Anita: Sajnálom, hogy sokan annyira félnek tőle. Fényképeket és videókat látva a legtöbb ember számára szörnyűnek és ijesztőnek hat. Élőben egész más, az embernek megjön a kedve hozzá. Volt, aki azt mondta, soha nem merné megcsinálni, amikor azonban látott minket, igenis elgondolkodott rajta, végül ki is próbálta, és aki egyszer rávette magát, folytatni is fogja.

Nem lehet szavakba foglalni, mennyire gyönyörű. Libabőrös vagyok, amint belegondolok. Extázisnak mondható, egyfajta transznak. Elönt az öröm, úrrá lesz rajtam a röhögés. Van, aki sír örömében. Vasárnapról van is felvételünk egy lányról, ő sírva nevetett végig, szinte dimenziót váltott a végén. Látszott a szemében, senkire és semmire nem figyelt, csak magára. Kikapcsolsz, élvezed a határtalan szabadság érzetét. Nagyon hálás vagyok annak, aki először elvitt egy ilyen programra.

Mi a suspension veszélye?

Vladimir: Ha megfelelően képzett emberek végzik, nincs veszélye. Meghatározták, a bőr mely pontjára milyen típusú kampót kell használni, és ugyanez vonatkozik a pozíciókra is. A felfüggesztések számával is foglalkozni kell. A könyéken és a térden felszakadhat a bőr, de ez nem történhet meg, mert egyszerre több helyen kell rögzíteni. A bőr a legnagyobb szervünk, és mindent kibír, ha hozzáértő kéz kezeli. Száztizenöttől százhúsz kiló egy szerkezet tűréshatára.

Kép forrása: //www.facebook.com/Vladica-Body-Art-and-Suspension

Kép forrása: //www.facebook.com/Vladica-Body-Art-and-Suspension

Van egy csapatom, három tanítványommal alkotjuk. Az egyikőjük professzionális piercer, a másik kettő vele dolgozik. Bennük bízom a leginkább.

Microdermalokkal, extrém piercingekkel foglalkoztok-e?

Anita: Igen. Vannak olyan microdermalok, melyeket nem szívesen csinálunk, mert tudjuk, jobb lenne más típusút készíteni. Inkább a hegtetoválásokat ajánlom, az biztosan megmarad, nem mozdul el, nincs vele sok gond, a microdermalt viszont a test kidobja.

Hogyan indult el ez a programsorozat, honnan jött a szubkultúra terjesztésének ötlete?

Vladimir: Összehozott minket a közös érdeklődés, kezdettől fogva minden magától működött.

Anita: Már az első találkozásunkkor úgy beszélgettünk, mintha száz éve ismernénk egymást. Soha nem hittem, hogy lesz olyan ember ezeken a körökön belül, aki előtt nem kell szégyellnem magam. Aznap megbeszéltük, hogy a szabadnapjainkat mindenképp összehangoljuk, és közösen fogunk utazni ezzel a programmal előbb itthon, később külföldön.

A program alatt készült munkák közül melyekre vagytok a legbüszkébbek?

Vladimir: Az emelésekre és a hegtetoválásokra. Anita lógatása volt a kedvencem.

Anita: A hegtetkózás az új kedvencem. Ilyet eddig nem készítettem, számomra új, nagyon különleges élmény volt.

Mit szeretnétek még változtatni magatokon?

Vladimir: A testem negyven százaléka tetoválva van, ötvenhét piercinget viselek, ebből tizenöt tágított, tíz hegtetoválásom van, és a nyelvemet is szétválasztottam. Ezzel azonban csak az elképzeléseim egyharmadát váltottam valóra. Egy egész arcot elfoglaló bioorganikus tetoválást tervezek, valamilyen hegezést, a szemem fehérjét akarom színezni, a nyelvem jobban felvágni, a karjaimba és a homlokomba szeretnék implantátumot. A szuszpenziókról nem szeretnék most beszélni, mivel úgyis rengeteg lesz. Eddig több mint negyven különböző technikát próbáltam ki, és annyit hozok össze, amennyit csak lehetséges.

A suspension fajtái

A suspension fajtái

Anita: Egyelőre nincsenek nagyszabású terveim, lassan jönnek az ötletek. Ahogy elkészül egy, érkezik az új inspiráció. Most lefoglaltam egy dátumot, másfél hónap múlva egy nagy teret foglaló scary készül majd rajtam. Akkorát Vladimir még senkinek sem készített, ahogy én sem. Ki szeretném próbálni az összes suspensiont, mint például a balerina, a da Vinci vagy egy szimpla suicide úgy, hogy valakit közben felemelek – tehát valaki belémkapaszkodik, és vele együtt húznak fel. Akarok még implantokat a füleimbe manó stílusban, szeretném a nyelvem félbevágni, majd mindkét részébe piercinget szúratni.

Ez nem lesz elcsépelt egy idő után?

Anita: Szerintem nem lesz. A természetes emberek szerint mi túlzásba visszük. A miénk egy teljesen elkülönült társadalmi csoport lehet a későbbiekben. Egyes tanulmányok szerint a jövőben amolyan mesterséges rasszként beszélhetünk a testmódosítókról, tehát szociálisan elfogadottak leszünk, persze nem százszázalékosan.

Egy idő után valószínűleg több lesz a módosított ember, mint az átlagos. A civilizációnak még nagyon sokat kell addig formálódnia. A mindenkori kérdés: ki meri megpróbálni? Egyesek véghez viszik, mert szépnek találják magukat, vagy éppen szépíteni szeretnék a testüket. Később beleszeretnek, a részükké válik. Ha kipróbálod, tovább fogsz lépni. A szinteket is sorban bejárod. Mikor kiveszek egy ékszert, meztelennek érzem magam, mintha valakit elveszítenék. Tini koromban egy elveszített darab miatt elsírtam magam, készíttettem egy újabbat, de az már nem volt ugyanaz.

Vladimir: Az extrém nem lehet mainstream. Az emberek félnek az ismeretlentől, a félelem pedig visszataszító érzés. Egyesek azon gondolkodnak, hogy mások ezután hogy tekintenek rájuk.

Gajódi Csaba


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

Médiaajánlat

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!