„Ha nekünk lett volna ilyen tábor, jobban bírtuk volna egymást”

Az összetartó osztályokban jobbak a tanulmányi eredmények – vallják a Bolyai gimi gólyatáborának szervezői

Matematika, képzőművészet. Két teljesen különböző szakterület, különböző beállítódás. Lehet-e egy jól működő csapatot összekovácsolni olyan 15 évesekből, akik ennyire eltérőek?

Kormányos Róbert, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója szerint lehet. Mert bármennyire is más az érdeklődési körük, a két osztály csak megtalálja a közös hangot a gimnáziumi évek során, ha másért nem, azért, mert a matekosok főleg fiúk, a művészetisek pedig lányok.
Ezért is rendezték meg idén első alkalommal az elsős diákoknak a gólyatábort augusztus 28-a és 30-a között, hogy kicsit összecsiszolódjanak, megismerjék egymást, és még a tanév kezdete előtt belekóstolhassanak abba az életbe, ami ezután vár rájuk. Hiszen eddig mindenki otthon lakott a szüleivel, ám mostantól tanáraik, nevelőtanáraik és társaik körében töltik majd a nap 24 óráját hetente legalább öt napon át. Az igazgató úr a többéves középiskolában szerzett tapasztalata és egyéb kutatások alapján kijelentette, hogy az összetartó és együttműködő osztályoknál jobb tanulmányi eredmények figyelhetők meg. A tanulók középiskolás éveik kezdetekor teljesen új életformába csöppennek, és emellett nagyon érzékeny időszakon mennek át: gyerekként jönnek elsőben, majd negyedikes korukban ifjú felnőttként mennek el. A gólyatábornak így különösen nagy jelentősége van a diákok és a tanárok, nevelők közötti jó kapcsolat megalapozásában.

Tanárok, nevelők

Tanárok, nevelők, diákok (fotó: Búcsú Adrienn)

Szénási Eszter, aki két évvel ezelőtt végzett a Bolyai matematika szakán, idén besegít szüleinek, Szénási Oszkárnak és Kaszás Évának, akik a csapatépítő játékok lebonyolításáért felelősek. Egyrészt kíváncsi volt az új generációra, másrészt nagyon jó ötletnek tartja a tábort, mert mint elmondta, az ő korosztályában a természeti és művészeti beállítódású diákok között nem volt felhőtlen a viszony, rengeteg feszültséggel járt az együtt töltött idő. Viszont azt látja, hogy a leendő diákok a tábor segítségével máris jobban összeismerkedtek, és élvezettel vesznek részt a csapatépítésben. Esztelecki Péter, számítástechnika- és informatikatanár, a tábor programfelelőse elmondta, hogy a feszültséget a két szak között az is előidézi, hogy a matekosok racionalisták, a kettő meg kettő mindig négy, és sok informatikus fiú szereti a szabadidejét is a gép előtt tölteni. Ezzel szemben a művészetisek kicsit ábrándozóbbak, és kevésbé elkötelezettek a választott szak iránt, mint a természeti tudományokkal már ötödik, hatodik osztályban szoros kapcsolatba kerülő céltudatos diákok.

A tábor résztvevőinek egy csoportja

A tábor résztvevőinek egy csoportja (fotó: Búcsú Adrienn)

A gimnázium táborába érkezett 40 diák többsége egyetért azzal, hogy a közösségi élmények, az összeszokás nagyon is előnyös iskolakezdés előtt. Már február óta zajlottak az iskola által szervezett felkészítő tanfolyamok, komoly teljesítmény áll mögöttük, hiszen nem volt egyszerű bekerülni a kétszeres túljelentkezés ellenére, amely mindkét szakot érintette. A diákok Vajdaság egész területéről érkeztek, így a tábor során városnéző sétára is elvitték őket. Az adai Karácsonyi Ágnes elmondta, hogy eddig csak kellemes tapasztalataik voltak, a foglalkozásokon is jól érezték magukat, a kupuszinai Kiss Marika szerint a társaik szimpatikusak, várhatóan remek közösség válik majd belőlük.
A diákok a háromnapos program alatt különféle csapatépítő foglalkozásokon vettek részt, sportolhattak, kémiai kísérletet tekinthettek meg és persze az esti tábortűz melletti lazítás sem hiányzott a színes események sorából. A foglalkozásoknak a kollégium, a Népkert, valamint a Pionír otthon adott helyet. A tábort követően vasárnap került sor az iskola udvarában megtartott hivatalos megnyitóra.

(fotó: www.magyarszo.com)

(fotó: www.magyarszo.com)

A cikket a hétvégi Press Szó táborban készítette: Kelemen Emese, Merzsa Ildikó, Búcsú Adrienn

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!