Borotvaellenes tüntetések, jampecok, Esmeralda és Quasimodo

Témapartyk Szegeden

A szobában állt a füst, amikor beléptem. Nem is láttam tisztán, kik azok, akik röhögnek az öltözékemen. Hagymaszag áradt a levegőben, az előkészített tálcányi zsíros kenyértől, a kazettás magnóból pedig Boney M szólt. Diópálinkával kínált valaki, jobb híján megkóstoltam. Leültem a földre egy szakadt ruhás, koszos arcú fiú és egy puhadobozos barna Sopianae mellé. Torkomszakadtából elkezdtem nevetni. Szóval ez lenne a gazdasági válság-buli!? Akkor nem volt túlzás a hózentráger és a munkásnadrág.

bajszNemcsak a szűk baráti köröm fedezte fel a téma-bulik varázsát. A Szegeden töltött három év tapasztalata azt mondja: én már bizony mindent láttam… Bevett szokás az itteni szórakozóhelyeken ugyanis, hogy a buli ahelyett, hogy lebegne a levegőben, egy adott témát követ. Így tehát volt Jampec party, Geek party, Bajusz party, Hires párok éjszakája stb, stb.

Bajuszosok estje

­– Talán a posztmodern exhibicionizmus egyik kiélési formája ez. Vagy pusztán az elfojtott kreativitásé. De a lényeg, hogy évszázadok óta a karneváli hangulat egyik fő funkciója, hogy az emberek élvezik, ha hülyét csinálhatnak magukból – véleményezte Lengyel Zoltán irodalmár, a Grand Café munkatársa a nemrégiben megrendezett Bajusz partyt.

Néhány ősgrandos fiú agyalta ki az egészet hét évvel ezelőtt. Kitalálták, hogy farsangra megnövesztik a bajszukat, és mindenféle idétlen formára nyírják. Hatan voltak akkor, de a következő évben már hivatalosan is megszervezték az eseményt, mint Bajusz party és farsang. Az idei volt a hatodik, nem kis meglepetésünkre, írtuk is: ,,Mi is kicsit le vagyunk sokkolva, hogy már hatodik alkalommal hódolunk az arcszőrzetnek a helyen, ami művészmozinak indult, de végül borotvaellenes tüntetések helyszíneként híresült el.”  A Bajusz party mindig extra szituációt jelent a Grand Café mindennapjaiban: műanyag poharak, nagyobb felkészültség, több áru. Ilyenkor olyan arcok is megjelennek a Grandban, akiket még soha nem láttam. Volt, aki csak ezért utazott fel Vajdaságból vagy utazott le Pestről, hogy bemutassa nekünk impozáns bajszát.

A messze földön Híres párok
hiresJósnő és a balszerencsét hozó macskája – gyengének gyenge, de legalább jelmez. Így öltöztünk be a párommal, úgy gondoltuk: egy próbát megér. Na, de volt ott még Hajmási Péter-Hajmási Pál, a három Harry Potter-gyerek, Marge Simpson és ura, Esmeralda és Quasimodo… A nemrégiben nyílt szegedi Rongy kocsma ugyanis Híres párok éjszakája címen szervezett farsangot.

Irányvonalat ad az estének egy-egy hasonló téma. Terveink szerint a Rongy nemcsak koncertek, filmvetítések, kiállítások helyszíne lesz, hanem alkalmanként szervezünk témabulikat is. Beatles-est, Quee- est, Retro-farsang, vízipisztoly-verseny, strandnapok. Lesz miből válogatni. Szeretnénk játékos szórakozássá tenni a Rongyban eltöltött estéket. Ezek a bulik pedig tökéletesen megfelelnek ennek. Elidétlenkedünk ezekben a ruhákban, és teljesen más hangulat alakul ki ilyenkor, mint egy koncert alkalmával – meséli Kardos Reni, a Rongy kocsma egyik  programszervezője.

Jampecék

Nem kis sikere volt annak a kezdeményezésnek, ami 2010-ben pattant ki néhány fiatal fejéből. Az ötlet Jampec party néven vált ismerté, és hatalmas tömegeket mozgatott meg. A szegedi Posta Palota és a REÖK is helyszínéül szolgált az eseménynek. Nagyanyáinkat meghazudtolva roptuk az általunk még soha nem táncolt stílust, és mindehhez nem kellett más, csak pörgős szoknya és egy kis rock ’n’ roll. Mint oly sok minden, a Jampec party is elcsépeltté vált, de a témapartik körében azt gondolom, sokan dobogós helyet szánnánk neki.

És még
hiresssAztán beszélhetünk olyan témapartikról is, amik a diszkóhangulat fokozását hivatottak szolgálni. Nem hazudok, ha azt mondom, szívesen hagynám őket szó nélkül, és intézném el egy fejrázással, de ha már témabulikról van szó, muszáj megemlíteni őket… Itt van például néhány jellegzetes esemény a szegedi RETRO tárházából: Lipstick party, Bad Girls party, Geek party. A Sing Sing disco pedig hasonló vonalon mozogva szívesen látja a Kamionosokat és Kurvákat.

A felhozatal nem kicsi, az elhangzottak alapján pedig úgy tűnik, a lelkesedés sem az. Még jó, hiszen egyetemisták vagyunk, ha csak nincs vizsgaidőszak, más dolgunk sincs, mint idétlen jelmezeken és bajuszokon agyalni nap mint nap…

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2012.03.14.

 

The following two tabs change content below.
Dobroka Alexandra

Dobroka Alexandra

Mindegy, hogy Portugáliából stoppolok Budapestre vagy barátaim történeteivel úszok térben és időben, a cél mindig adott: ellenállni a mozdulatlanságnak az új, az ismeretlen megismerése érdekében. Szabadkán nőttem fel, és még ha vajdasági gyökereim olykor szorosan fognak is, a sodródó ár könnyen magával ránt. 2013-ban fejeztem az újságírást Szegeden és jelenleg is az egyetem Kommunikáció és Médiatudomány tanszékén tanulok, immáron mesterképzésen. Témáim leginkább a kultúra, a művészetek és az emberi kapcsolatok irányába mutatnak, melyekre nagy hatással vannak utazásaim és természetesen az egyetemi tanulmányaim.
Újabb cikk
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!