Buzgómócsingból színpadmester

Tisza-parti beszélgetés Horváth Tomikával

Jó néhány fejrázáson és fekvő punkon kellett átesnem nekem is, meg gondolom még néhányunknak ahhoz, hogy rájöjjünk, mennyire is jó koncertekre járni. A Nyári Ifjúsági Játékokhoz meg a becsei Floydhoz köt a legtöbb élmény, de azért moholiként megfordultam már az Annuskában, és a szabadkai Mladost közelében is jártam elég sokat, a zentai Zeppelinről nem is beszélve.

Horváth Tamás - Tomika

Horváth Tamás – Tomika

A KMV péntekjén ismertem meg egy jó értelemben vett fura alakot, akit mindenki csak Tomikának hívott. Később tudtam meg, hogy ő Horváth Tamás, akinek a keze benne van sok vajdasági koncert létrejöttében. Minden évben szervezője az Ifinek, neki köszönhetjük, hogy láthattuk már a Tankcsapdát és a Quimbyt is Zentán. Ő szervezte a márciusi 30Y-koncertet a Zeppelinben, és a PASO-t is ő hozta el a KMV-re. A magyarkanizsai Tisza-parton beszélgettem vele koncertekről, zenekarokról, bulikról.

– Hogy lettél koncertszervező?

– Zentán jártam középiskolába, ahol Zsoldos Ferenc volt a nevelőtanárunk. Rövid idő alatt azonos hullámhosszra kerültünk. Rajta keresztül kerültem be az Altero Klubba és a Ci-Fi Civil Központba. Először csak a civil mozgalmakban vettem aktívan részt, majd társasjátékokat szerveztünk. Abban az évben volt a 4. Nyári Ifjúsági Játékok, aminek Zsoldos ugye az egyik szülőatyja, akkoriban ő volt a fő szervezője is. A 2004-es Játékokon Nagy Abonyi Péter főszervező-helyettes mindenese voltam. Ezt próbáltam kihasználni, buzgómócsingként mindig kérdezgettem, hogy mit kell csinálnom, hova kell mennem, és egyszer csak Vasas István, a nagyszínpad akkori szervezője megfogta a vállam, és azt mondta, gyere, te vagy a színpadmester. Azt hiszem, így kezdődött az egész. A következő májusban kaptam egy telefonhívást, hogy az enyém lesz majd a kisszínpad, és az volt az első, amit tényleg én csináltam. Tehát Játékok, 2005, kisszínpad.

– Azóta a Játékokon kívül is folyamatosan szervezel koncerteket. Emlékszel az első önálló bulidra?

Az első, ami nem a Játékokon volt, az talán a Brigád-koncert volt. Meg a magyarkanizsai Problems zenekar kezdetektől velem van. Ők nagyon jó barátaim. Zombori vagyok, és először úgy kerültem Magyarkanizsára, hogy velük jártunk össze találkozgatni, koncertezni, bulizni. Ők azóta is megmaradtak nekem. Nem mondhatom, hogy a menedzserük vagyok, de ha tudok, segítek nekik.

– Hogy zajlik egy koncert megszervezése?

t5Ha megkeres egy banda, hogy szeretnének fellépni Vajdaságban, akkor az első felmerülő kérdés, hogy milyen eseménnyel kapcsolhatjuk össze a fellépésüket. Azután ha ez megvan, elkérem tőlük a szabad időpontokat, érdeklődök a különböző klubokban. Ha nem találok helyet, akkor a zentai Zeppelin klubba szervezem meg a bulit, ahol rendszeresen dolgozok. Az időpont után jönnek a piszkos anyagiak, hogy fix összeges buli lesz, vagy „kapura megy a deal”, tehát a koncert bevételén osztozik a zenekar, a klub és a szervező. Ezután megkezdődik a promóció, manapság leginkább a Facebookon, de ajánlatos különböző rádió-, tv-hirdetéseket is feladni. Milyen jó lenne, ha a plakátozás is működne egyszer Vajdaságban… de hát soha nem fog.

– Melyik zenekart szeretnéd még elhozni Vajdaságba?

– A Sex Pistolst! (Nevet) Néhány évvel ezelőtt még nagy dolog volt megszervezni egy Quimby-koncertet, ami jó volt a szívemnek meg – remélem – az embereknek is. Ma már Magyarországról akármilyen zenekar, előadó vagy produkció elérhető, ha elég rámenősek vagyunk, és van egy kis ismeretségünk vagy szerencsénk. A nyugati nagy bandák elhozásáról egyelőre kár beszélni, mert a vajdasági közönség nem tudja megfizetni, és nem is értékeli annyira, amennyire kellene.

– Milyen árkategóriákra oszlanak a zenekarok?

– Képzelj el egy létrát, aminek különféle fokozatai vannak. Az underground a legalsó. Önszerveződésből állnak össze haverok, és pincekoncerteket tartanak. Ezek a zenekarok, ha már van útiköltség, eljönnek zenélni. Van az efelett működő underground, akik már közelítenek az ismertség felé, akiket már hívogatnak koncertezni ide-oda, de még olcsón adják magukat. Ilyen az Insane, a Yellow Spots vagy a Blind Myself, nekik már van némi hírnevük. Felettük van egy nagyon érdekes kategória, akik régen nagyok voltak, azután eltűntek, majd hirtelen visszatértek, ilyen például a Supernem. Ezután jön a Kiscsillag, a 30Y, minden, ami eladható, ami mindenhonnan folyik, és már közeledik a mainstream felé. A létra következő fokán vannak az igazi mainstream zenekarok, mint a Magna Cum Laude, a Quimby vagy a Tankcsapda. Meg ott van még az öreg mainstream, mint Kovács Kati, Neoton Família stb., akiket, ha van egy esemény és van pénz, akkor el lehet hívni, és örül a nép. Mindennek a teteje pedig Ákos, az Omega és hasonlók.

– Melyik volt eddig a kedvenc koncerted?

– Valamilyen szinten minden koncertet szeretek, amit én szervezek, mindegyik kedvenc. Ha a legnagyobbat kell mondanom, akkort4 egyértelműen a Tankcsapda a Játékokon, az a rengeteg ember azért ütött. Nagyon közel áll még hozzám a mostani KMV-s PASO-koncert is, mert minden hiba nélkül lezajlott, semmi gond nem volt. Meg persze bármelyik Problems-koncert.

– Milyen koncertre szeretsz jobban járni, amit te szerveztél, vagy amit külsősök?

t2– Persze hogy azokra, amiket más szervez. Ott nincs semmi felelősség, csak az ereszd el a hajamat. Viszont amit én szervezek, azon akármennyire is próbálom elengedni magam, mindig parázok, bennem van, hogy mi, hogy, merre, meddig. Viszont volt néhány általam szervezett koncert, amit igazán tudtam élvezni. Ilyen volt nemrég a Supernem, nagyon vártam, jó volt, csak kár, hogy kevesen jöttek el…

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2012.május.30.

The following two tabs change content below.
Szőke Timea

Szőke Timea

A 21 évemmel gondoltam már magam sok mindennek. Voltam lila hajú moholi punk kislány, büszke kosztolányis Szabadkán, szerbiai (vagy szibériai?) csitri Amerikában, most meg egy kis egérlyukból cincogó vajdasági bölcsészlány vagyok Budapesten és mintha megint lilás lenne a hajam... Több-kevesebb sikerrel próbálgatom a szerencsém meg az élet kis játékait. Aztán meg majd lesz valami!
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!