CSAK FÖLFELÉ GÖRBÜLJÖN!

Az Árok-írások a statisztika függvényében

Sokkoló volt első találkozásom a Google család egyik csodás tagjával, a Google Analyticsszel. Amikor a főszerk 2009 novemberében azzal bízott meg, hogy leheljek életet a Képes Ifi online-ba, igencsak megijedtem a homorú görbe láttán. Azóta történt egy s más, egyebek között közel negyven Árok-cikk „folyt le” a Dunán, Tiszán. A változás többkomponensű, a hely szűkös, amire szorítkozunk: az Árok Ferenc által támogatott írások egyéves statisztikai elemzése.

fol 1Kicsit bővebben: a Google Analytics honlap-látogatottságot figyelő, elemző internetes szolgáltatás. Segítségével „tetőtől talpig” feltérképezhető egy weboldalon történő mozgás. Melyek a legolvasottabb tartalmak, hol mennyi időt tölt a látogató, honnan riad vissza a leggyorsabban, melyik földrészen olvassák a Képes Ifit, mely webhelyek „küldik” hozzánk a netezőt, mindezt számokkal, görbékkel, „tortákkal”, térképekkel.

Így bő egy év távlatából a látogatottságban bekövetkezett pozitív változás várható volt, hiszen megjelent a színen a Képes Ifi mecénása Árok Ferenc személyében, lelkes tollforgatók kezdtek a Kifi körül döngni, felfedeztük a közösségi portálok áldásos előnyeit, és egyáltalán, élni kezdett a tetszhalott honlap. Együtthatók eredménye, nem az Árok-program kizárólagos érdeme, de tekintetünket most ezekre az olvasottság szempontjából gyakran élmezőnybeli írásokra vetjük.
Elemzésem természetesen a teljesség igénye nélkül történik, hiszen képtelenség lenne az összes írást a statisztikai szőttes minden oldaláról megvizsgálni. Egy-két bemelegítő, ám minőségben a későbbiekkel egyenértékű cikk után, február 9-én indult útjára a már hivatalos Árok Ferenc tehetségkutató program. Ervin szólt a szenzációs hírről; Szerda Zsófi találkozott Johnny Depp-pel, fotó a Face-en, jé, tényleg!, levélváltás, beszámoló, ej, de jó!, a nézettség az egekben, éljen, éljen!
Magas lett a mérce, de legalább volt hova kacsingatni. A januári durranás: Mit csinálhatnál kapálás helyett? Mortísön álnév mögé bújik, mégsem titok kiléte, a gimisek egyszerre harsogják nevét kérdésünkre. Merthogy az Árok-program keretében Mészáros Krisztina magyartanárnő jóvoltából a Zentai Gimnáziumban is tettünk egy kört, Kifi-népszerűsítés, egy kis szakmai okítás, írásra biztatás céljából. Kiderült, hogy az osztályban mindenki olvasta a Bálint-napi anyagot, amelyben Szingli Valentinok és Valentinák vallanak a szerelem ünnepéről. A kontextus kétes, megkapjuk a bulvár vádját, a neten a cikk – még az aktuális rövid időszakban is – a középmezőnyben végez.
Csalóka statisztikát nyerünk, ha az elmúlt egy év Árok-írásait olvasottság alapján rangsoroljuk. Értelemszerűen hátrányos helyzetbe kerülnek a múlt héten felkerült cikkek a régóta fenn „dekkolókkal” szemben. Számtalan szempontból megközelíthető, manipulálható egy írás sikere vagy sikertelensége. Kezdem egy enyhe manipulációval. Szakmai közhely, hogy a célközönség arról olvas a legszívesebben, ami őt a leginkább érinti. Működő recept: fiatalok fiatalokról -> fiataloknak.

Nagy rá tehát az esély, hogy egy sokatokat érintő és mozgósító eseményről sokat is fogtok olvasni. Valószínűleg ennek köszönhető a 19. TINI-IFJÚSÁGI TÁNCDALÉNEKES VETÉLKEDŐ hihetetlen sikere – novemberi „netre dobása” ellenére. Másik közismert tény, hogy a kép sokkal fontosabb, mint a szöveg. Majoros Zsuzsanna élénk fotói nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy rekordideig, átlagban négy és fél percig időzzetek a cikknél. A címben benyomva „maradt” CAPS LOCK is kelt egy kiabáló hatást, aminek nehéz ellenállni. MERNÉD NEM ELOLVASNI?!! El is érkeztünk a manipuláció másik sarkalatos pontjához, a cikk címéhez. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a jelentőségét. Hibába pompás az írás, ha egy semmitmondó cím miatt elsiklasz felette. (Bevalljuk, hogy folyamodtunk már utólagos címváltoztatáshoz, de mentségünkre, bevált a csere!)
Persze előfordul, hogy fiatalos a téma, sokakat érint, a várt hatás mégis elmarad. Bár ebben a konkrét esetben mi is beláttuk, hogy vizet kellett volna mellé inni, hogy jobban csússzon a cikk. Ilyen is van, de kevésbé sikerült példákat nem nevezünk a nevükön. :)
Kiderült, hogy szívesen olvastok még ismert személyiségekről, és felcsillan a szemetek, ha szexuális allúzióval játszik a cím. A Caps Lockkal kettőst hatást egyesített tehát a NŐI BIRKÓZÁS: Szokatlan látvány – több mint három percig időztetek ezen a helyen.
Sajog a szívünk, ha „pusztába kiáltott” a szó – a cikk nem váltja be a hozzá fűzött reményeket –, de láttunk már szabályokkal dacolót is. Illés Eszter július 20-án megjelent Bodor Anikó-megemlékezése az elkövetkező hónapban is a harmadik legnépszerűbb írás volt, elképesztően hosszú ideig, átlagban 5 perc 27 másodpercig olvastátok! Mindössze két fesztiválbeszámoló előzte meg, nyár lévén érthető okokból.

fol 2A másik táblázat rövidebb időszakra, az elmúlt öt hónap nézettségi adataira koncentrál. Jól látjátok, hogy Oláh Tamás filmklubja és Csehák Mirella Angelina Jolie-ja osztozik a második helyen. Nagyjából egy hónap eltérés van a két anyag között, Tamás vékony réteget érdeklő művészfilmeket elemez, Mirella remek interjúja pedig szélesebb közönséget céloz. A mérleg a később felkerült filmklub felé billen, az egyedi megtekintések száma pontosan megegyezik, eltér viszont a cikknél töltött idő! A négy kisfilmet tartalmazó cikk írója szépen kéri az olvasót, hogy az elemzés előtt tekintse meg a 4–7 perc hosszúságú videókat, a cikknél töltött idő mégis mindössze 2 perc 54 másodperc, elmaradva ezzel a Hajdú Tamás-interjú mögött, amelyre átlagban 3 perc 26 másodpercig voltatok kíváncsiak. Lehet osztani, szorozni, forgatni, faragni, de tuti tipp nincs. Ti mondjátok meg; kommentekkel, like-okkal, látogatottsággal, hogy mi az ábra. S hogy mit mond az Analytics? Szerencsére sűrűbben mutatja a vidám zöld pluszt, mint a piros mínuszt. És ameddig a görbe pozitív irányban halad, addig a mi szánk is mosolyra görbül… :)

A LEGOLVASOTTABBAK

2010. FEBRUÁR 1. – 2011 FEBRUÁR 5.

1. Mit csinálhatnál kapálás helyett? – 2010. január 27-én került fel az oldalra

2. NŐI BIRKÓZÁS: Szokatlan látvány – 2010. május 3.

3. Kockás ing és trapéznadrág – 2010. április 18.

4. Ahol az ollókezű csokigyárban dolgozó kalóz már nem csak fikció – 2010. február 2.

5. Tanulj, tinó, ökör lesz belőled! – 2010. július 15.

6. Ha bejutsz, továbbjutsz – 2010. május 29.

7. 19. TINI-IFJÚSÁGI TÁNCDALÉNEKES VETÉLKEDŐ – 2010. november 10.

8. Second hand első kézből – 2010. június 8.

9. Tisztességtelen játékok cirkusza – 2010. május 31.

10. A szélrózsás lányok emlékei Bodor Anikóról – 2010. július 20.

 

2010. SZEPTEMBER 1. – 2011 FEBRUÁR 5.

1. Tanulj, tinó, ökör lesz belőled! – 2010. július 15.

2. Online filmklub – 2010. december 29.

2. Angelina Jolie katonája voltam – 2010. november 26.

4. Kockás ing és trapéznadrág – 2010. április 18.

5. NŐI BIRKÓZÁS: Szokatlan látvány – 2010. május 3.

 

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2011.02.10.

 

The following two tabs change content below.
Csillik Blanka

Csillik Blanka

„Mikor a gyermek gyermek volt”, az utcabélieknek gyerekolimpiát szervezett, Kölyök-lapot szerkesztett osztálytársainak, verset fabrikált és Doorst hallgatott. Később Szegeden angolt tanult „középiskolás fokon”, egyetemi szinten Újvidéken, szerkesztő-újságíróvá Budapesten lett, ahol „a körúton járkál a november”, de eltéphetetlen szálak kötik a tájhoz, „a régi szerelmek lábnyomához”, hol tudja, „merre mennek, kik mennek az uton”. „Mikor a gyermek gyermek volt, magával ragadta a játék, most belefeledkezni csak a munkába tud.”
Régebbi cikk
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!