Bio-vikingek és öko-kávé

87 nap a Vestjyllands Højskoleban – Képeslapok Dániából (1. rész)

Négy magyar fiatal kapott az idén lehetőséget arra, hogy három hónapot töltsön el egy dániai népfőiskolán. 1992-ben testvérvárosi kapcsolat jött létre a magyarországi Hantos és a dán Velling falvak között, amikor Bolye Ferenc, mezőgazdasági technikus dán kapcsolatai és népfőiskolai tapasztalataira alapozva – Ács Sándorné agrármérnökkel karöltve – megalapította a Mezőföld Népfőiskolai Társaságot, a dán népfőiskolák elveit alkalmazó felnőttoktatási központot. A Kishantosi Népfőiskola a legváltozatosabb hazai és külföldi csoportoknak (gazdáknak, helyi embereknek, vidékfejlesztési szakembereknek, középiskolai és egyetemi csoportoknak, munkanélkülieknek) szervez programokat a fenntartható fejlődés, a vidékfejlesztés, az ökológiai gazdálkodás és az egészséges élet témakörében.

DSC_5836

Balról jobbra: Tamás, Márk, Sára és Zsófi

Az ösztöndíjat pályázat és személyes interjú alapján osztják ki, amely teljes ellátást biztosít az iskola idejére. Az utazási költségeket, biztosítást és zsebpénzt magunknak kell fedezni. Bár már az első hét után megjegyezném, hogy az ellátásunk sokkal több, mint teljes. (Erről később bővebben.)

ELŐKÉSZÜLETEK

1 bőrönd, 1 kézipoggyász, 3 hónap – eső, szél, eső és még több szél, tél. Ki a bőröndből, be a bőröndbe. Ezt még 6x. Puzzle játék. És indulhatunk.

DSC_5798

UTAZÁS

Repülővel Budapestről Malmőbe. Malmőből busszal Koppenhágába. Villámturistáskodás Koppenhágában. Vonattal Koppenhágából Herninge. Herningből kisbusszal Vellingbe. Érkezés 23.00-kor.

DSC_5807

TÖRTÉNETEK

Egy 70+-os házaspár ült mellettem a repülőn, akikkel végigbeszélgettük az utat. Érettségi után, ’56-ban mentek ki Svédországba, nyugdíj óta folyamatosan utaznak, körbejárták már majdnem az egész világot. Azt mondták, addig utaznak, amíg menni bírnak – és végigülni egy repülőutat. New Yorkba készülnek éppen. Két gyermekük van, mindkettő tökéletesen beszél magyarul, s az unokákat is meg akarják tanítani.

A Malmö-Koppenhága buszjegyet előre megvettük, kinyomtattuk. A buszon megmondtuk, kik vagyunk és mit szeretnénk, a sofőr megkérdezte, van-e foglalásunk a járatra, mi azt válaszoltunk, hogy persze. Elővette a listát, kérte, mutassunk rá a nevünkre, és már helyet is foglalhattunk. A jegyet senki sem ellenőrizte. Azt állítottuk, van foglalásunk. Miért ne hinnék el? Nyilván nem hazudunk.

DSC_5895

A Koppenhága-Herning vonatra nem tudtunk diákjegyet venni, mert a magyarországi diák itt nem érvényes. Ám a jegyárus néni kitalálta, hogy csinál belőlünk egy „mini-group”-ot, így is kedvezményesen utazhattunk. Az állunkat a kezünkkel kellett visszarakni. Köszönjük neki, csókoljuk kezeit.

DSC_5914

Nyáron a suliban két magyar fiú dolgozott, akik kijöttek értünk Herningbe az iskola kisbuszával, ezzel megspórolták nekünk az átszállást és persze pár koronát is. Welcome-sör a buszban. Mese az iskoláról, órákról, tanárokról, körbevezetés a kollégiumban, suliban, welcome-pálinka és a többi.

DSC_5995

NEMZETISÉGEK A NÉPFŐISKOLÁN

A 46 éve működő iskolát főleg dánok lakják, ám minden évben csatlakoznak külföldiek is a csapathoz. Az idei év azonban különleges, hiszen a dánnal együtt 13 nemzetiség él és dolgozik együtt. Ez az első alkalom, hogy ennyire nemzetközi a társaság. Svéd, norvég, izlandi, francia, svájci, magyar, japán, olasz, mexikói, kongói, szíriai és eritreai fiatalok is a kommuna részévé váltak. Mi alkotjuk az „international group”-ot.

DSC_6076

DSC_6113

DSC_5981

ELSŐ BENYOMÁSOK

Mindenki mosolyog és segít. Rengeteg a bicikli, és nem zárják őket. Mindenki beszél angolul – nagyon jól. Teljes a bizalom – még az idegenek felé is. Vékonyak. Jó ízű a víz. Minden bio, minden öko. Még a kávé is. Napi 5-öt kell meginnom, hogy pótoljam az otthoni kávéadagomat. Nem fáznak. A dán nyelv pedig egyelőre megtanulhatatlannak tűnik, de természetesen próbálkozunk.

DSC_5882

Hát itt vagyunk. Már egy hete. Sok hatás ért bennünket, már most rengeteg programon vagyunk túl. És még elképzelhetetlenül sok minden vár ránk. Ezt próbálom majd mondatokba és fotókba foglalni.

DSC_5856

A következő részben az első hét impresszióiról és történéseiről olvashattok majd, amelyből talán már kiérződik a népfőiskola lényege is.

Képek az utazásról, a koppenhágai villámlátogatásról és az első napokról:

DSC_5960

DSC_5939

DSC_6073

DSC_6145

DSC_6176

DSC_5871

DSC_5935

DSC_6183

Fotók: Kovács V. Sára


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Kovács V. Sára

Kovács V. Sára

1990, Zenta. Érettségi a Zentai Gimnáziumban, diploma a szegedi Vizuális kultúratudomány tanszéken. Színház, performance-művészet, film, fotó. Örök naiv.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!