Beszéljünk denglishül

87 nap a Vestjyllands Højskoleban – Képeslapok Dániából (2. rész)

KOLLÉGIUM? ISKOLA?

Igen, vagyis nem. Ez valami teljesen más! Közösség, közös-lét. Képzelj el egy vörös téglás óriási épületet a semmi közepén, mellé két kisebb házat, lovakat, szelet, felhőket, esőt, egy kis szeletet az Északi-tengerből, szélerőműveket és hihetetlen zöld, puha füvet. Megérkeztél. Itt lakunk majdnem hatvanan. Ki három, ki öt, ki nyolc hónapig. Az első hét után azon gondolkodunk a „három hónaposokkal”, hogyan hosszabbíthatnánk meg az ittlétünket.

DSC_6417

Ahol egy átlagos hét így néz ki:

7.45–8.15: Reggeli

8.15–8.45: Takarítás

8.45–8.30: „Morning assembly”

8.45–12.00: ÓRÁK

12.00-től: Ebéd

13.30–18.00: ÓRÁK

18.00-tól: Vacsora

19.30: ÓRÁK vagy szabadidő

DSC_6127

NULLADIK NAP

Megkímélnek az unalomtól. Az igazgató köszöntőjében mitológiai történeteket vegyít a történelemmel… Közös éneklés a kék daloskönyvből, dánul. Ismerős csapatépítő játékok, mint minden tábor kezdetén, de itt most dánul számolsz, dánul énekelsz, dánul koncentrálsz. Éjjeli séta, performance-ocska a tanároktól, természetesen: dánul. Tánc, mulatság, lenyugvás, megnyugvás. Itt vagyunk, hidd el.

DSC_6436

MORNING ASSEMBLY – A KÖZÖS ÉBREDÉS?

Reggeli, takarítás, morning assembly. Valami közös reggeli ébredésnek tűnik elsőre. Ásítozás, kávé/tea, kék daloskönyv. Ének, majd mese, beszélgetés. A téma? Tanárfüggő… Az első héten természetesen főleg a népfőiskoláról esik szó. De nem nyomják az arcunkba, csak finoman utalgatnak a lényegére. Tanulj meg együtt élni a másikkal, döntéseket hozni – közösen. Hallgasd meg a másikat, figyelj rá, tanulj tőle. Kommunikáció, demokrácia, működő társadalom, természetközeliség, fenntarthatóság. Működik? Itt igen, teljes mértékben.

DSC_6493

IGAZGATÓI TANGÓ

Például láttuk az igazgatónőt tangót táncolni a férjével. De olyan igazi tangót járni, nem csak úgy, elmutogatni a lépéseket. Szem becsuk, hozzábújik a férfihoz, és kit érdekel, hogy az iskola 50 diákja elképedve figyel? A tekintetéből pedig kiolvashatom, hogy igen, ez tangó, szenvedély, én is ezt akarom érezni. Lábjegyzet: látta már valaki tanárát, igazgatóját szenvedélyesen táncolni? Nem valószínű. Nálunk ez valahogy nem divat az iskolai órabemutatókon.

DSC_6251

DSC_6337

DSC_6310

Két napig óráról órára jártunk, megpróbáltunk mindenbe belekóstolni, hogy könnyebb legyen a választás, de csak nehezebb lett. A tanárok – kivétel nélkül – nemcsak a tárgyakat, de magukat is bemutatták. Család, gyerekek, férj vagy „boyfriend”, boldogan meséltek. Amiről először azt hittem, egyáltalán nem érdekel, pár perc után azt éreztem, hogy még azt is akarom. Mindent akarok tanulni. Kortárs táncos szeretnék lenni, balettművész, dán író, festő, énekes, zenész… Persze győzött a józan ész: azok maradtak, amit otthon is felhasználhatok, kihasználhatok. (Azért hagytam egy-két őrületet, ám a tantárgyakat egyelőre lengje körül a titokzatosság köde.)

DSC_6244

TREND A REND

Bevezetés a takarításba! Szösz (színháztanárnő) egy igazi stand-up comedyn keresztül vezetett be bennünket a takarítás bonyodalmaiba. Persze, aki legalább évente egyszer rendbe rakja a szobáját, az nagyjából tudja, hogyan működnek a dolgok, de… azért a tisztaságot nem bízzuk a véletlenre. Két órán keresztül a takarításról beszélni veszélyes mesterség, humor nélkül nem megy. Dán humor nélkül meg pláne nem! A felmosás rejtelmei szarkazmussal ötvözve. Britta, középkorú diáktársunk olyan röhögőgörcsöt kapott, hogy le kellett állni a „produkcióval”, és megvárni, amíg abbahagyja. Képzeljük csak el, hogy egy háziasszonynak elmesélik, hogyan működik a porszívó.

DSC_6433

Lábjegyzet: az iskolának nincs erre személyzete, ám Szösz tökéletes rendszerének köszönhetően a suli és a lakrész is csillog-villog. Reggelente fél óra takarítás jár mindenkinek, párokra vagyunk osztva és hetente váltjuk egymást. Tehát egy hetet takarítasz, egyet pihensz. Kivéve az a pár diák, akik ösztöndíjjal vannak itt, és nem fizetnek a suliért. Ők (mi) minden nap takarítunk. Zsófival a külső épületekbe vagyunk beosztva, ő porszívózik, én felmosok, és ahogy Szösz mondta: legyünk nők, és lássuk meg a koszt! És tényleg tisztaság van, mert úgy takarítasz, mintha otthon lennél. Nem másoknak takarítasz, hanem magadnak (is). Úgy tisztítod ki a dolgokat, hogy azokat te is használod.

DSC_6124

CSUPA CSOPORT

Kiscsoport, még kisebb csoport, ilyen group, olyan group, film, parti, kosztümcsapat. Itt felelős, ott képvisel. Mikrokozmosz, kommuna, teljes élet. Ha mindenki tudna így élni, talán működne is a világ. Naigen, pont ez a lényege az ittlétnek. Az iskola közel 60 diákja 4 csapatra oszlik. Ezek a „bogruppe”-ék. Lábjegyzet: angolul living-group, és a tanárok minden évben azon vitatkoznak, hogy váltsák az elnevezést angolra, mert unják, hogy a diákok állandóan kérdezik, hogy mi ez. Merthogy ez egy népfőiskolás kitalált szó. De végül minden évben marad, és szerintem fog is.

DSC_6585

Szóval hetente változnak a bogruppe-ék feladatai. Extra segítség (bárhol, bármikor, bármit segíteni, ha kérik), buli utáni takarítás, hétvégi takarítás, megterítés, mosogatás, és a legkreatívabb a nap verse és a hét témája. Minden este vacsora után elhangzik egy szavalat, szerdánként pedig miénk a morning assembly. Első héten a tanárok kreatívkodtak!

Egy-egy csapatnak megvan a felelős tanára. Nekünk kettő is jutott: Szösz, az őrült színháztanárnő, tisztaság-koordinátor, és Michael, az őrült tánctanár. A bogruppe-ékon belül nekünk is megvan a saját felelősségünk. Hetente egyszer „gyűlés”, kivesézzük a dolgokat, kinek mi nem tetszik, és hangsúlyozottan kinek mi tetszik, hiszen nem egészséges az állandó nemtetszés. (Igazából nincs is, ami nem tetszik, nem tudom mit erőlködnek.) Teljesen jól működő rendszer. Persze 46 év alatt jócskán volt lehetőség finomítani, tökéletesíteni. De még mindig megkérdik a véleményünket!

DSC_6592

A NÉPFŐISKOLA EGYIK NYELVE: A DENGLISH

A közösségi programok dánul folynak. A legtöbb órán dánul beszélnek. Nyilván. Dániába jöttünk, egy dán népfőiskolára, ahová dán diákok járnak. A nem dánok megköszönik a lehetőséget, hogy beleláthatnak/belekóstolhatnak ebbe az „oktatási rendszerbe”. Le a kalappal, mindent megtesznek, hogy angolul is eljusson hozzánk az infó: Jacob a mi szimultán fordítónk! Reggelente az énekeskönyv mellé fülhallgató és „tokivoki” is jár. Már amikor működik a technika. Ha nem, akkor körbeüljünk Jacobot. Persze órákra nem jön velünk… a tanárok vagy fordítják magukat, vagy egyszerűen csak angolul beszélnek. Vagy keverik a kettőt, amiből kialakult az új nyelv: denglish (a gospelkórus-tanárnő beszéli a legjobban!). A félórás étekről szóló prezentációból pedig jobb híján annyi jut el hozzánk, hogy mi a hús és mi a vegetáriánus, hogy hol a krumpli, és hogy az ott valami zöldség… Ahogy Szösz fordította: nyisd ki a szemed és tudod, mit eszel.

KI SÁL-SAPKÁBAN, KI MEGMÁRTÓZOTT

DSC_6549

DSC_6554

Teljesen kipurcantunk a hétvégére. Érhető, intenzív volt. (Nem mintha most pihentetőbb lenne.)Ebben a két napban nagyjából mindenki belebújt a számítógépébe. Első hét Skype, Facebook, e-mailek… hétközben semmi időnk nem volt ilyenekre. (És jelentem, első hét után sincs, tehát itt kérek elnézést a megválaszolatlan levelektől.) Teljesen használhatatlanok voltunk. A szombati jó időt kihasználva még kint fetrengtünk a fűben. A vasárnapi borongós, szeles telet pedig a tengerparton köszöntöttük. Helló, Észak vize! A merész dánok és norvégok fürödtek, mi sapkába-sálba burkolózva fáztunk a parton. Szauna, film. Nagy kivetítő, jó hang, matracok a földre, pokrócokba, párnákba bújás  és filmezés. Süteménnyel, teával. Együtt a nagy család.

csoport

DSC_6437

DSC_6785

Szöveg és fotók: Kovács V. Sára

Erre kattints, hogy elolvashasd ez előző részt!


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Kovács V. Sára

Kovács V. Sára

1990, Zenta. Érettségi a Zentai Gimnáziumban, diploma a szegedi Vizuális kultúratudomány tanszéken. Színház, performance-művészet, film, fotó. Örök naiv.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!