A vajdaságiak, akik Dombosra mennek fel és Kishegyesről jönnek le

A csúcs, ahonnan a legjobban látszódhatna a falu

Van egy egyszerűségében csodálatos film, az a címe, hogy Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le. A wales-i falucska természeti nevezetességéről, legfőbb büszkeségéről szól, melyet magassága alapján kell besorolniuk az angol földmérőknek (a fiatalabbat Hugh Grant játsza) hegynek vagy éppen dombnak. Sértődéseken, lobbizásokon, fenyegetéseken át vezet az útjuk a különös helyiek között, akik foggal-körömmel harcolnak a heggyé nyilvánításért. Mindeközben éjszakánként földet talicskáznak a domb csúcsára, így az utolsó pillanatra valóban sikerül heggyé varázsolniuk azt. 

Kishegyes Szerbia egyik legszegényebb községe, a Dombos Fest pedig a vajdasági magyarság legnagyobb múltú fesztiválja, ahol kivételes képességű művészek lépnek fel évről-évre és ahova Vajdaság szinte minden pontjáról érkeznek látogatók. Rúzsa Magdi mellett manapság Kishegyes hírét a Dombos Fest tudja leginkább terjeszteni. Ha úgy nézzük, erről a dombról (vagy épp katlanból, löszfalról) látszik a legjobban a falu tartomány-szerte, és még attól jóval távolabbról is. A legtöbbeket a program vonzza ide, de úgy mennek el, hogy váltanak pár szót a helyiekkel, hallanak ezt-azt a sorsukról, mindennapjaikról. Például a pénzváltónál, ahol mindenki elújságolja milyen lyukat töm be épp a beváltott összegből, vagy a sarkon, ahol arról panaszkodnak egymásnak a helyiek, hogy napi két műszakot kell ledolgozniuk havi 21 ezer dináros (kb. 54 000 forint) fizetésért…

Már a kezdetektől furcsa fúzióban él együtt a település és a fesztivál. Van ebben a kapcsolatban egymásra találás és elidegenedés egyaránt. Viszont azok az éjszakák még mintha hiányzoznának, amikor a makacs helyiek nekilendülnek, hogy felhordják a pár méternyi plusz földet a falu büszkeségéért. Erről is beszélgettünk a fesztivál főszervezőjével.

(Készítette: Laskovity J. Ervin és Zsolnai Ákos)

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!