Különös atmoszféra lengi körül a löszfal tövét

A látogatók többsége régi motoros a Dombos Festen

Hosszú évek óta meghatározó fesztiválja Vajdaságnak a Dombos Fest. A nyár ezen időszakában nemcsak a tartomány számos részéről, hanem Magyarországról is érkeznek látogatók Kishegyesre, hogy részt vehessenek a különleges hangulatú összművészeti rendezvényen. Az ideérkezők többsége régi vendég, aki sosem mondana nemet erre az élményre.

Az ezredforduló óta minden nyáron megtelik a sajátos atomoszférájú löszfal töve – négy napig tart a Dombos Fest, amely koncertekkel, fényfestéssel, irodalmi beszélgetésekkel, tárlatmegnyitókkal, különféle foglalkozásokkal, finomságokkal és tábortűzzel várja a kikapcsolódni vágyó fiatalokat és időseket, sőt, az eseményről még a karon ülő babák sem hiányoznak…

dombos_kepek (44)

Bíró Tímea és Fehér Dorottya a kezdetektől szívesen jár a Dombos Festre

Idén is sokan keresték fel június 30-a és július 3-a között Kishegyest, hogy részt vegyenek ezen az eseményen. A szabadkai Bíró Tímea és az újvidéki Fehér Dorottya együtt érkezett Terék Anna, majd Závada Pál könyvbemutatójára a Dombos Pincébe, ahol nem először hallgattak meg egy-egy neves írót vagy költőt. Mindketten 2011-ben látogattak a fesztiválra először. Tímea szerint itt olyan irodalmi személyiségekkel van alkalmuk találkozni, akiket eddig csak a könyveiken keresztül ismertek, s egy átfogó program keretében tapasztalhatják meg az irodalom mélységeit, tágítva ezzel világképüket. Dorottya a rendezvény összművészeti jellegét emelte ki, hiszen nemcsak írókkal, kötetekkel ismerkedhetnek meg közelebbről délutánonként, hanem belepillanthatnak a képzőművészek alkotási folyamatába, és meghallgathatnak számos értékes koncertet is.

dombos_kepek (81)

Jellegzetes Dombos-kép: a löszfal hangulatos fényfestéssel

Sok kedves emlékük van a Dombosról. Mint Tímea mondja, ha valaki minden évben részt vesz a fesztiválon, szinte összefolynak az események. Lelkesen idézik fel a 2011 és 2013 között minden évben megtartott, Tour de Kishegyes elnevezésű kerékpártúrát, amikor csoportosan, biciklivel járták be a falut. Dorottya elmondta: a határban karikázó, izzadó hatvan ember képét máig őrzi, maradandó élmény volt bejárni a tanyavilágot. A lányok az idei programról a délelőtti beszélgetéseket hiányolják, de azt pozitívumként értékelik, hogy a focimeccseket is megnézhetik az egyes programpontok között, hiszen sokan kíváncsiak az eredményekre.

dombos_kepek (45)

Kelemen Emese a Dombos Pince udvarán

A szabadkai Kelemen Emese, aki maga is vezetett beszélgetést az idei fesztiválon, szintén a Dombos rendszeres látogatója. Mint mondja, már az első irodalmi rendezvényeken jelen volt 2010-ben, és azóta töretlen a lelkesedése. Kedveli a változatos helyszíneket, akár az iskolaudvarban, a löszfal tövében, a Király-kocsmában vagy a pincében találkoznak, remek a hangulat. Persze ez annak is köszönhető, hogy sok hasonló érdeklődésű ember gyűlik össze kis helyen, és megosztják egymással a gondolataikat. Emese szívesen találkozik jelentős írókkal, irodalmi csoportokkal, akikkel más körülmények között kevésbé van lehetősége személyesen is megismerkedni. Nagy örömmel jár a koncertekre esténként, a hangulatos fényfestéssel megvilágított löszfal tövébe. De leginkább az irodalmi rendezvények fogják meg, melyekből idén a szemináriumokat hiányolja – ezeket korábban kritikusok, írók, költők tartották, próza és kritika kategóriában. A műhelymunka idén elmaradt, több azonban a szabadidő, lehet hangolódni az eseményekre. Véleménye szerint a fesztivál úgy teljes, ha délután az írókkal lehet beszélgetni, este pedig ritka és kivételes zenei élményekben van részük az odalátogatóknak, vagyis az egész napot áthatja a „Dombos-életérzés”.

dombos_kepek (63)

Irodalmi beszélgetés után a pince udvarán: Szőllőssy Balázs

Szőllőssy Balázs, a Fiatal Írók Szövetségének titkára Budapestről érkezett Kishegyesre. A koncerteknél fontosabbak számára az irodalmi összejövetelek, ám magát a Dombost lenyűgöző kulturális eseménynek tartja, különösen így, hogy a FISZ szerzői is bemutatkozhatnak a vajdasági közönség előtt. Balázs szintén 4–5 éve járt itt először, kiváló fókusz- és találkozópontnak véli a rendezvényt. „A beszélgetések színvonalasak, mélyek, s ez nem csak az irodalmi eseményekről mondható el – mintha az egész kulturális eseményt különös atmoszféra lengené körül” – fogalmazott.

A FISZ titkárát is megfogja a Dombos sokoldalúsága – úgy véli, a vizuális elemek jelentősen hozzájárulnak az összművészeti közeg megteremtéséhez. A koncertek közül Lajkó Félixé tetszett neki a legjobban. Mint mondta, Félix és az Óperentzia külön-külön is régi kedvence, ám amit együtt alkottak, az valósággal lenyűgözte, főleg, hogy ez a második közös fellépésük volt, szinte Kishegyesen debütáltak. Érzése szerint idén talán kevesebben vettek részt a programokon, mint az előző években – amiért, valljuk be, a hőség is okolható.

dombos_kepek (53)


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Búcsú Adrienn

Búcsú Adrienn

Van, aki szerint ez az érzés idővel elmúlik, de nálam nem úgy tűnik. Általános iskolásként kerültem Magyarországra, még gyerekként. Kecskeméten végeztem a képzőművészeti középiskolát és Szegeden a kommunikáció szakot. Ma budapesti vagyok. Sosem felejtettem azonban el vajdasági gyökereimet. Szegényebbnek érezném magamat, ha nem lennének. Sokat jelent a délvidéki életérzés, sokat jelentenek az onnan származó emberek. Valahol talán törvényszerű volt, hogy egyszer csak róluk írni is elkezdek...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!