Egy korty elegancia a Fő téren

Zenta első borháza: Syrah

Idén nyáron is – akárcsak az elmúlt 3 évben – eljöttünk Budapestről, hogy Zentán tölthessük a nyári vakációnkat. A hűsítő Tisza és a sonkás-túrós burek friss illata most is elvarázsolt, akárcsak a sarki bárból éjjelente kiszűrődő „balkán-diszkó zene.

Mivel itt a fröccsöt spriccernek hívják, többször ráfáztam, amikor az előbbi kifejezéssel kértem a rosét, ezért elhatároztuk, hogy a vegyítgetés helyett iszunk valami igazán eredetit, ha már megnyitott a város első borháza, a Syrah.

10589602_10201361431996431_967353028_n

Báló Vitold tulajdonos vendégszeretetét nehéz lenne felülmúlni, akárcsak a gondosan berendezett, letisztult, de mégis elegáns borházat.

Miután nem tudtuk eldönteni, hogy az ananász-lime ízesítésű fehér sauvignon blancot, az epres-málnás rosét vagy az erdei gyümölcsös vörös merlot borkoktélt igyuk, Vitold felajánlotta, hogy kóstoljuk meg mindet. Mondanom sem kell, nehezen tudtunk dönteni. Dicséretre méltó, hogy a sommelier végzettségű tulajdonos gondolt a fiatalokra is, hiszen ezek a borkoktélok bármely fröccsöt felülmúlták fiatalos ízvilágukkal, pláne, ha az ember 19 évesen nem ragaszkodik egy jó testes borhoz.

Báló Vitold

Báló Vitold

A Fő tér 1. szám alatt található borház nem is nyílhatott volna jobb helyen! Igaz, a tiszai áradásoknak „köszönhetően” a talajvíz sok gondot okozott, így nem volt könnyű munka megoldani a pincerész kialakítását, de ahogy a mellékelt ábra mutatja, a víznek már se híre, se hamva. A kiülős terasz pedig annyira közkedvelt, hogy elképzelhető, télire nyitnak egy fedett részt is. „Az emberek jobban szeretnek kiülve borozni, szeretik, ha látják, észreveszik őket” – állítja Vitold.

Ottjártunkkor mi Darko Radnović képeiben gyönyörködhettünk, de havonta más-más művészek festményei kerülnek kiállításra, ahogy egyéb kulturális programoknak is szeretne otthont adni a borház. A kovácsoltvas korlát és a borok a lépcső mellett pedig mind arról árulkodnak, hogy itt tényleg mindennek köze van a szőlőhöz.

10589634_10201361432596446_1515517177_n-720x476

                                             (Kattints a fotóra és nézd meg a továbbiakat!)

Képek és szöveg: Bodnár Zsófi

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!