Balatonakarattyán „balanszba kerülsz”

Belélegeztük az Everness Fesztivált

Már visszafelé számoltuk a napokat, mire a fesztivál első napjának estéjén végre megérkeztünk Evernessiába. Misztikusan hangozhat a név, pedig tény, hogy a fővárostól háromnegyed órányira fekvő szebb napokat is látott Balatonakarattyán egy pezsgő új világba csöppentünk életünkben először. Színes, pozitív energiákkal színültig megtelt kavalkád fogadott bennünket, és azonnal feltűnt Soma Mamagésa is, aki számomra egyet jelent a fesztivál arcával. Aznapi koncertjéről sajnos lecsúsztunk, de tudtam, hogy bőségesen jut majd az előadásaiból, workshopjaiból minden napra.

Szerda estére már kitették a Megtelt-táblát a sátorozásra kijelölt területen, így maradt az improvizáció, amelynek köszönhetően a zsúfolt kemping helyett egy nyugodt, félreeső helyen vertünk tábort – mint kiderült, a Küzdőtér és Kriston Andrea Intimfaluja között. Így rendszeresen különböző küzdősport-órákra vagy a már reggel 8-kor telt házas intimitás-előadásokra ébredtünk.

Itt – más fesztiválokkal ellentétben – mindig korán indul az élet, ezért elvileg este 11-ig tartottak a programok, de azért csak beszivárgott egy kis eredeti „hajnaligtáncolós” fesztiválhangulat is, abból a fajtából, amikor mindenki sikít, ha felcsendül egy közkedvelt szám és napfelkeltéig megy a buli.

Ahogy azt már előre lehetett tudni, a fesztivál idén tematikus falvakra tagolódott, hogy a látogatók minél könnyebben eligazodhassanak a sok téma és program között. Mivel először jártam a fesztiválon, nincs viszonyítási alapom, de még így is picit kaotikusnak tűnt – a jóleső bőség zavarában keringtünk. A második napra sikerült felfedezni a terepet, amihez sok segítséget nyújtott a részletes programfüzet. Tetszett, hogy a fesztivál viszonylag kis területet ölel fel, arról nem is beszélve, hogy tartozik hozzá egy szuper strand is. A nap java részét Evernessia lakosságának a fele itt töltötte, hiszen az égiek is viszonylagos jó idővel jutalmaztak bennünket.

„A lényeg mindig a balansz” – mondanám Soma Mamagésa után szabadon, így a mi esetünkben is egyensúlyba kerültek a mozgásos, táncos foglalkozások az elmélyültebb, meditatívabb programokkal. Mindig kijelöltünk előre pár eseményt vagy workshopot, de azért bőven hagyatkoztunk a spontaneitásra, engedtünk az áramlásnak.

Nézzétek meg kapcsolódó galériánkat!

Legtöbbször a nyitott Ascendance sátornál horgonyoztunk le, ahol mindig szuper volt a hangulat és színvonalas táncórákat követhettünk végig – a víz mellett található nyitott színhely maga volt a tökély.

A hip-hoptól az ír és indonéz táncon át a tangóig bármibe belekóstolhattunk. Mi Grecsó Zoltán kortárs órájával indítottunk, ahol a humor és a szuper kreatív improvizációs feladatok ugyanúgy helyet kaptak.

Nem hagytuk ki a capoeria-bemutatót sem, amit mindig, mindenhol csodálattal nézek, de eddig még nem volt bátorságom kipróbálni. Az autentikus brazil szambát és afrót már annál inkább! Rengetegen összegyűltünk erre az órára, és szinte magától értetődő volt, hogy egy idő után felcsendül a Lambada, gyermekkorunk himnusza, az igazi „old-school sláger”, amit tényleg minden ember ismer a világon. Elérkezett az idő, hogy megtanuljuk, hogyan is kell rá valójában táncolni. Egy rövid időre a Balaton homokos tengerparttá, a nádbokrok pedig pálmafákká változtak mögöttünk.

Az állandó délelőtti programot számomra mégis egy elfeledett sport jelentette: a hullahopp-karikázás a vízparton. Profi karikás utoljára az oviban voltam, így újra kellett tanulni, hogy kell fenntartani a derekamon, de az utolsó napon apró sikerélmény volt, hogy már az egyszerű pörgetés sem okoz nehézséget. A tudományt Márványi Annától sajátíthattuk el, aki maga készíti karikáit, mindig újabbnál-újabb trükköket mutatott meg, amelyeket fokozatosan tanultunk meg.

Felemelő volt az eddig egyik fesztiválon sem tapasztalt szabadság. Mindent áthatott az állandó, vidám zsizsgés, és a spontán alakult zenekarok örömzenéinek hangja. A gyerekek a buborékokat kergették, őket pedig a kisebb-nagyobb kutyák, hiszen őket is be lehetett hozni. Némelyik tökélyre fejlesztette a fesztiválozást és az élménygyűjtést.

A korosztály szinte szó szerint 0–99-ig terjedt. Láttam pár hónapos babát koncerten az első sorban, és hajnalban önfeledten szalszázó 70-es párt is. Ott volt Levente Péter, gyermekkorunk hőse is, aki az évek alatt szinte semmit sem változott. Gyermekfalujában mindig nagy volt az érdeklődés.

Ami a zenei kínálatot illeti, szépen megfért egymás mellett a reggeli ébresztő mantrazene a pörgősebb világzenékkel vagy Péterfy Bori és a Love Band őrült zúzásával. Bori stílszerűen azzal zárta koncertjét, hogy 25 éve jógázik, és azt tanácsolja nekünk, ne együnk húst, ő azonban most elmegy whiskyzni. Nekem átjött a lényeg…

A legelemibb koncertélményt a máltai Tribali jelentette, akik sokak számára lettek új szerelem a fesztivál után, hiszen az ismeretlenségből bukkantak elő, de az az őrületes energia, öröm és profizmus, amit a közönségre zúdítottak, meggyőzött bennünket. Méltó megkoronázása volt az utolsó Balaton-parti estének.

A szombati nap várva-várt nagyszínpados délutáni programja volt még Soma Mamagésa, aki a tudatosság teremtő erejéről beszélt. Derűs, személyes sztorikkal spékelt előadásai mindig megnevettetnek, miközben mélyen el is gondolkodtatnak. Borús, esős időben ültünk le az előadás kezdetén a puha homokra, amikor azonban elhangzott Soma utolsó gondolata, a nap folyamán először eloszlottak a felhők és kivirult az idő.

Sok hasznos tapasztalattal, kézzel készített füstölővel és egy pici rózsakvarc kővel lettünk gazdagabbak, hogy mégse üres kézzel jöjjünk el, ha már szívünk-lelkünk így megtelt. Már értem és átérzem a fesztivál szlogenjét: „a világ, amelyben élni szeretnél”. Ha fizikailag nem is élhetünk mindennap Evernessiában, az ott kapott élményeket átmenthetjük a hétköznapokba, hogy harmóniával, megtisztult tudatossággal könnyebben vegyük az akadályokat.

Sarnyai Rita

Fotók: Szlifka Zsanett

Kattints a fesztivál weboldalára és Facebook-oldalára még több érdekességért!

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!