„Jézus se jött be mindenkinek”

Soma Mamagésa és további spirituális előadók A Tudatosság Hétvégéjén

Kicsit késve fedeztem fel a nyári buliszezonban az Everness Fesztivált, amit a pozitív gondolkodás, az egészséges életmód és a mozgás jegyében szerveztek meg idén már második alkalommal Balatonakarattyán. Még akkor megfogadtam, hogy a jövő évi banzájt biztosan nem hagyom ki. Nagy örömömre azonban a szürke, ősz végi napokra a fesztivál szervezői meghirdették A Tudatosság Hétvégéje minifesztivált Budapesten. November 7-e és 9-e között a Dürer Rendezvényházban a nyári fesztiválnak tulajdonképpen a bemutató, ráhangolódó verzióját láthatta a fővárosi közönség. Amikor a szombati napra megérkeztem, éreztem, hogy „hazajöttem”. Színes, sejtelmes, nyugodt, „minden jó, minden szép” hangulat fogadott, sok nyitott és hozzám hasonló gondolkodású emberrel. Mivel mindenki ilyen volt, olyan érzés töltött el,  mintha csak ilyen emberekből állna az egész világ.

soma 2

NINCSENEK MÁR KŐBE VÉSETT SZABÁLYOK

A megtelt előadóteremben Antal Vali bionom hatóanyagelemző és kozmetikus arról mesélt, hogy bármilyen borzasztóan hangzik is, „csótányirtóval” mosunk fogat, és arról is, hogy mekkorát kaszál rajtunk a szépségipar, hiszen összesen 4 euró az előállítási díja annak a kozmetikumnak, amit mi átlag 60 euróért emelünk le a polcról.

Antal Vali

Antal Vali

Az általam és sokan mások által talán legjobban várt esemény Soma Mamagésa Új egyensúly férfi és nő viszonyában című előadása volt. Somát megosztó személyiségként ismerjük, vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem. A jelenlévők többsége úgy tűnt, inkább az előző kategóriába tartozik, akik tisztelik őt 8 könyve és huszonéves spirituális tapasztalata miatt. Közismerten szókimondó stílussal beszélt többek között arról, hogy valami már egy ideje megváltozóban van a világunkban. Egyre több szerephez jutnak a nők (bármennyire is hihetetlen, de 2014-ben ez még mindig téma!), fokozatosan vetjük le magunkról nagyszüleink, dédszüleink által tudattalanul ránk aggatott terheket és mintákat. Azt hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára, csak merjünk önmagunk lenni, vállaljuk az igazi, maszkok nélküli személyiségünket, férfiként és nőként egyaránt. Mostanra jutottunk el odáig, hogy „bármi lehet”, amennyiben elég éberek vagyunk, többé nem kell semmiféle kőbe vésett szabálynak, szerepnek megfelelnünk. Az előítéletekkel kapcsolatban egyik kedvenc példájával élt: ha elmennénk egy fogorvoshoz, biztosan nagyot néznénk, ha fehér köpenyes, komoly férfi helyett egy színes ruhás, harsány, „rasztahajú, goás pali” akarna kezelni minket, holott a szakértelme ettől még ugyanúgy meglehet, viszont a fogorvos legfőbb szerepkellékei a fehér köpeny és a komoly hozzáállás.
Az egyik kedvenc szállóigém, amit mindig előadásainak végére tartogat: „Jézus se jött be mindenkinek, akkor mi mégis mit akarunk?” – én már magamévá tettem ezt az egyszerű, de nagyszerű filozófiát.

Soma Mamagésa

Soma Mamagésa

NŐI JÓGA

Két izgalmas előadás között végig lehetett járni a többi termet és a standokat is, ahol nagyon sok érdekességre bukkanhatott az ember. Jobbnál jobb vegán ételeket és organikus gyümölcsleveket, turmixokat lehetett megkóstolni, kiválaszthattuk, melyik kristályt érdemes hordani a horoszkópunk szerint, és megtudtam azt is, miért jó a himalájai sókristály az allergiámra, és hogyan készíthetek otthon házilag is növényi tejet.

soma 13

A bámészkodás után egy hirtelen ötlettől vezérelve beugrottam a kezdődő Nalíni női jóga órára. Kíváncsian vártam, mivel a jógával elég vegyes és bonyolult viszonyban állok, talán várnom kell még pár évet, hogy igazán megtaláljam az értelmét és a magam javára tudjam fordítani. Ennek ellenére mindig szívesen kóstolok bele egy-egy irányzatba. A női jógáról már hallottam korábban, az oktatót, Kovács Gyöngyi Nalínit pedig az Ördög Nórival közösen kiadott DVD-je kapcsán a médiából ismertem. Fantasztikus személyiség, árad belőle a jó energia és a nyugalom, a kedvesség és a kiegyensúlyozottság. Azt hiszem, ő testesíti meg a többség jógaoktatókról szóló általános elképzeléseit. Nem beszélve a rengeteg szakmai tapasztalatról és tudásról, ami mögötte áll. Ennek egy szeletét adta át itt nekünk nagyon hatékonyan 60 percben, egy hangulatos, piros homályban úszó teremben, ahol a számos vegyes korosztályú nő között kissé megbontotta a női energiákat a sarokban ücsörgő srác, aki a meditációs aláfestőzenét szolgáltatta laptopról.

soma 10

Az elfogyasztott kalóriákat gyorsan pótolván egy szelet paleolitikus Bounty-szelettel beültem Kiss József Zsolt előadására. Többek között arról beszélt, hogyan tudjuk a horoszkópot mint önismereti rendszert hasznosan beépíteni a hétköznapjainkba, és ami a legfontosabb, hogy „nem megérteni kell magunkat, hanem megélni”.

KARÁCSONYKOR LESZ A KÖVETKEZŐ

A 2015-ös Everness Fesztiválig még lesz számos hasonló budapesti program, szóval van idő ráhangolódni. Aki kapásból jajongva elzárkózik mindennemű ezo-spiri dologtól, azoknak is érdemes lehet nyitni a fesztivál felé, mert sok más hasonló rendezvénytől eltérően, itt nagyon adnak arra, hogy hiteles, nagy tapasztalattal rendelkező szakembereket hívjanak meg.

soma-15-720x540

Kattints a képre a galériáért!

A nyári fesztiválra június 24-e és 28-a között kerül sor Balatonakarattyán, a jegyértékesítés már idén december 1-jén elindul, a következő budapesti megmozdulás pedig a karácsony jegyében zajlik majd, melyről itt tájékozódhattok. A fesztivál honlapját pedig itt találjátok.

Sarnyai Rita

Fotók: Everness Facebook oldala

Ha tetszett a cikk, támogasd a Press Szót, hogy sok hasonlót írhassunk! Kis segítség is nagy segítség! Kattints a képre a részletekért!

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!