A sors és a véletlen pont oda visz, ahol éppen lennünk kell

Welcome to Evernessia

Ötödik alkalommal került megrendezésre Magyarország legnagyobb életmódfesztiválja, amely ezúttal egy új, tágasabb helyszínen, az alsóörsi Pelso Campingben várta a feltöltődni vágyókat.

A fesztivál kibővítése nagyon jó döntésnek bizonyult a szervezők részéről, hiszen az évek alatt érezhetően most már egyre többen és többen szeretnének eltölteni itt egy hetet a tudatosság jegyében. Fiatalok, idősek, családok, kutyák, gyerekek egyaránt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a harmadik reggel elején már tekintélyes mennyiségű sátor foglalta el a többfelé elosztott, hatalmas területű erre kijelölt helyek minden négyzetcentiméterét, és az alsóörsi kemping jellegzetességeit, a modern és összkomfortos mobilházakat is egytől egyig belakták a fesztiválozók.

                                                   ever 10

Az Everness egy másik világ, ahova ha belépünk, úgy érezzük, hazatértünk és egész évben töltekezhetünk az energiákból, tapasztalatokból. A terület felépítése az apró, egymás mellett sorakozó nyaralókkal, a sok sátorral valóban egy külön kis falu, vagy város hangulatát keltette, ahol az ember azonnal otthonérzi magát. Azért kell egy kis idő, míg a közepébe megérkezve az ember felderíti a terepet (mi csak a csütörtöki napon vettünk részt), kívül kell hagyni fokozatosan a gondokat, lekapcsolni az elme kattogását, és belesimulni ebbe a színes és kortalan kavalkádba, ahol mindenki igazán önmaga lehet megfelelési kényszer nélkül – ez manapság pótolhatatlan érzés. A tudatos pozitív gondolkodás és az egészséges életmód jegyében a hozzánk hasonlóak körében kapcsolódhatunk ki, tanulhatunk és léphetünk előre az önmeghaladás útján. Ez a hétköznapitól egy eltérő hely, ahonnan más emberként térhetünk haza – önismeretet, és társadalmi felelősségvállalást gyakorolva.

neverending

.

Elsőként természetesen a vízpart felé vettük az irányt, és a fesztivál egyik központi helyszínére, a szentély-szerű különleges formájú Evernessia színpad elé telepedtünk le. Itt a viszonylag korai időpont és az extrém hőség ellenére már javában zsongott az élet. Egészen népes közönség hallgatta velünk együtt Leveles Zoltán, a vajdasági származású író, hindu tanító A lélekvándorlás spirituális tanítása című előadását. Többek között olyan elgondolkodtató dolgokról is beszélt könnyed, humoros stílusban, amik mindannyiunk számára evidensek, mégis ritkán gondolkodunk rajtuk: például miért használjuk öntudatlanul mindig azt a kifejezést hétköznapi nyelvünkben, hogy „jézusom”,vagy hogy miért nem érdemes önmagunkat sajnálni egy rosszabb élethelyzetben, és büntetésként felfogni azt.

A délután folyamán sokakat vonzott Dr. Grandpierre Attila és Vámos Miklós előadasa is, de meghallgathattunk egy érdekes kerekasztal-beszélgetést az ítélkezésről a fesztivál szervezőjevel, Klein Csabával, és a tévéből már jól ismert résztvevőkkel: Vadon Janival, Geszler Dorottyával, Kecskés Karinával és Kraszkó Zitával, akik egyéb, képernyőn kívüli tevékenységükkel vagy életszemlélettükkel kapcsolódnak valamilyen módon a fesztivál szellemiségéhez. Aki nem tudott választani a napozás/ csobbanás kontra szellemi táplálkozás között, annak Evernessia nyújtott köztes megoldást is, hiszen ötletesen kialakított raklap fotelein mindenki végigpihenhette és napozhatta akár a színpad teljes programját, de a nagy melegben csábító strand is csak egy karnyújtásnyira volt tőle.

SOKSZÍNŰ ISTENNŐK

Mi nagyrészt végig a vízpart mentére koncentrálódtunk, itt több helyszínen számos mozgásformát lehetett kipróbálni. Végre nekifutottam az ovis korom óta újra kedvenccé vált hulahopp-karikának, aminek – ki hinné – de rengeteg különböző trükkje és technikája van, amik egyáltalán nem olyan könnyűek, mint amilyennek első látásra tűnhetnek.

                                               ever 2

A TáncosPart helyszínen a kánikula déli tetőzése alatt végigtáncoltuk Végh Teodóra tahiti tánc workshopját egy kisebb koreográfiával. Magyarországra ő hozta el elsőként ezt az erőteljes és csodálatos mozgást. Az élő dobok, a népes közönség, a színes sátor és a zöldfü-kék víz teljesen autentikussá varázsolták az élményt. Több év hastánctanulás után a mozdulatok érdekes módon egyáltalán nem tűntek ismeretlennek, sőt, számos hasonlóságot véltem felfedezni. Fontosabb volt számomra inkább a tánc üzenete, filozófiája és háttere, amelyet Teodóra könnyed és vidám stílusban ismertetett velünk.

                                             ever3

És ha már hastánc, ugyanitt belecsöppentünk Seres Zoltán fergeteges hangulatú órájába is, ahol már annyian voltak, hogy mindenkinek szinte csak talpalatnyi helye maradt. Hogy saját állandó filozófiámmal éljek, milyen jó, hogy mindennap tanul valami újat az ember. Hiába a „rutin és az évek”, mindig elképedek, micsoda őrületes és tabukat nem ismerő csípős humorral és újszerűséggel adja át a műfaj lényegét. Tulajdonképpen a végén már táncolni sem bírtam a folyamatos, önfeledt nevetéstől, csak elővettem a kamerámat, és megörökítettem körülöttem a sok különböző korú, színű, testalkatú istennőt (Zoli szavaival élve). Ismeretlenül is összekovácsol minket a tánc szeretete, a humor, a pillanatok, ahogy egymásra néztünk néha a mozdulatok sete-sutaságában, és csak a szemeinkkel üzentünk egymásnak, hogy ugye szerinted is milyen vicces és felszabadító ez az egész, az itt és most, ahogy együtt mozgunk, fiatal nők, idős nénik, pici lányok, középkorú asszonyok, sőt még itt-ott vállalkozó kedvű fiatal srácok is.

A FESZTIVÁL LELKE

Női minőségből és gyógyító erőkből nem volt hiány, hiszen a táncos felszabadító programok mellett különböző szertartások, beavatások is várták a terheiket végre letenni vágyókat. Soma Mamagésa, akit minden túlzás nélkül mostmár a fesztivál egyik fő alakjának nevezhetünk, idén saját helyszínnel, a weboldaláról elnevezett Új Egyensúly sátorral volt jelen a fesztiválon. Itt egész héten előadások, workshopok és szertartások zajlottak, nem feltétlenül csak nőknek. Ezek nagyon sok embert és hihetetlen energiákat mozgattak meg.

ever 4

Somát legtöbben előadóművészi minőségében vagy a médiából ismerik, azt azonban még mindig kevesebben tudják, hogy hosszú évek során megalapozott spirituális tanítói és gyógyítói tapasztalataival és tevékenységével hány ezer ember életét segíti folyamatosan. Az Új Egyensúly mellett most ezt az arcát is megmutatta újra, fergeteges délutáni koncertet adott a Vanavan trióval, amelyben férje az egyik zenésztársa. Hihetetlen élmény látni azt a zabolátlan energiát és életörömöt, amellyel énekli és szavalja spirituális tartalmú szövegeit, és folyamatosan kacérkodik a színpadon a férjével és a közönséggel is.

VEGAPARADICSOM VEGYES KÖRETTEL

Az élénk testi és lelki tapasztalatok mellett az ételkínálat is csupa színnel és illattal várta a fesztiválozókat, szinte teljes mértékben a mindenmentes, vega és vegán táplálkozás jegyében. Kissé meglepő lehetett az elkötelezett húsfogyasztóknak az elenyésző húskínálat, ahogyan az is, hogy tisztán növényi alapanyagokból milyen kreatív és tápláló ételeket lehet készíteni, amelyekről elsőre talán nem is lehet sejteni, hogy teljesen húsmentesek.

A környezettudatosság az étkezők szempontjából nyilvánult meg legszembetűnőbben, ugyanis dizájnos lebomló étkészlettel tudtuk elfogyasztani az ebédünket. A fesztivál összes szemetét maximum a különböző, étkezőasztalokon elhelyezett szórólapok képezhették, amelyek újabb és újabb programok és módszerek felé invitáltak minket. Ahogyan ezeknél, kajafelhozatal esetében is nehéz volt a választás, előállt a bőség zavara. Mi végül a budapesti Napfényes Étteremre szavaztunk egyöntetűen, amit nem bántunk meg.

Ami idén különlegességnek számított, hogy az ételünk mellé Everness fesztivál címkével és arculattal ellátott ásványvizet kortyolgathattunk, amit a szervezők szintén a környezetvédelem érdekében palackoztattak 1,5 literes kiszerelésben. Szuper ötletnek tartom ezt önmagában is, nem beszélve arról, hogy ha netán megtartjuk, otthon a fesztivál után is kellemes emlékeket ébreszt bennünk, ha ebből fogyasztjuk napi vízadagunkat.

Az este közeledtével a lemenő nap fényénél egy igazán különleges eseményben lehetett részük a még parton kóválygóknak: rengetegen bevonultak a vízbe, egy nagy kört alkottak, a kör közepén sámándobok hangzottak fel, és kezdetét vette a már Everness-hagyománynak számító Balaton-szertartás. Itt tapasztalhatta meg igazán az ember az Egységet, azt az érzést, amiért megéri itt lenni, akár egy vagy fél napra is.

b2

Ez a befogadó, támogató közeg ideális a felfedezésre, a pillanatnyi tapasztalásokra, és a sodródásra, hiszen tudjuk, a „sors” vagy a „véletlen” itt pont akkor és oda fog vinni, ahol éppen lennünk kell. Mindenki kapcsolódik pici közös pontokon, pont a legjobb időben, tudatosan vagy tudattalanul üzenve valamit egymásnak. Ezután már csak rajtunk múlik, megtaláljuk-e a saját magunk felé vezető utat, elraktározunk-e valamit az itt átéltekből.

Hogy Soma egyik elhangzott gondolatmenetét idézzem:

az Everness egy olyan jövőkép, amilyen majd akkor lesz az emberiség, amikor a félelemből átmegy a szeretetbe.

A közösség pedig egyre csak erősödik, bővül és évközben is egyre nagyobb szerepet kap már, sokunk örömére. A szervezők számos meglepetéssel fognak még készülni, hogy az Everness szellemisége mindig szilárd fogódzó maradjon a rohanó hétköznapok szürkeségében is.

A következő kapcsolódás-élményig nem is kell már annyira sokat várni, hiszen szeptember 14 és 17 között ugyanezen a helyszínen kerül megrendezésre az Everness Indián Nyár, egy őszi elvonulás az elemek jegyében.

Addig is, az Everness Facebook-oldalát itt találod a honlapért pedig ide kattints!

Élményeidet, tapasztalataidat is megoszthatod másokkal ebben a csoportban!

Sarnyai Rita

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!