Gamifikációval egy szebb világ felé

A JátékosLét Kutatóközpont különleges motivációs trénereket és problémamegoldó szakembereket képez

Képzeljük el, hogy a nem is olyan távoli jövőben a munkavállalók lelkesen járnak be dolgozni, szeretik a munkájukat. A diákok szívesebben ülnek az iskolapadban, mint hogy lógnának, mert élvezik a tanulást. Az egészséges életmód nem a nehézségeket és a kihívásokat jelenti, hanem szerves része az életünknek. A környezettudatosság nemcsak a szavainkban, hanem a tetteinkben is megnyilvánul. Azt hiszem, mindannyian ilyen világban szeretnénk élni. Ez a jövő pedig egyre közelebb kerül hozzánk a gamifikációs eszközöknek köszönhetően.

gamification-01

Miért ne lehetne mindez öröm?

Jillian Michaels amerikai egészségguru olyan telefonos alkalmazást készített, amelyben a felhasználók pontokat gyűjthetnek, ha egészségesen élnek, nyilvánuljon meg ez akár a napi torna elvégzésében, az egészséges táplálkozásban vagy a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztásában. Pontjaik nem pusztán megmutatják teljesítményüket, de össze is hasonlíthatják azokat másokéival, így motiváltak maradnak. Jelvényeket szerezhetnek, amelyekkel bizonyíthatják, mennyire elkötelezettek. Az egészséges életmód így nem egy nehéz, nyűgös igyekezet, hanem egy játék része, amelyet élvezettel végzünk minden nap. A Pierce Megyei Könyvtár hasonló módszerekkel arra ösztönözte a tizenéveseket, hogy egész nyáron olvassanak. Különleges utazásra invitálták őket egy kihívás-sorozat segítségével. A kamaszok kiválaszthatták azt a témakört és azokat a jelvényeket, amelyek számukra a legvonzóbbak voltak. Bárki jelentkezhetett a feladatra, díjakat azonban csak azok kaphattak, akik rendelkeztek érvényes könyvtári kártyával. A Kaplan Egyetem gamifikációs megoldásokat emelt át a Badgeville alkalmazásból, hogy fokozza a tantermi látogatottságot. Ennek köszönhetően a diákok jegyei javultak, és sokkal kevesebben buktak meg az év végi vizsgákon. De gamifikációs eszközöket használnak például egyes áruházláncok a vásárlói hűség erősítésére és a brandépítésre, sőt még az amerikai katonaság is, amikor a bevásárlóközpontokba és egyes nyilvános rendezvényekre virtuális hadsereg-szimulátort telepít, hogy így toborozzon fiatalokat.

gamification-2

Ez tehát a gamifikáció. Egy olyan módszer, amely egy csapásra örömteli kalandot varázsol a rögös útból, amely a céljaink felé vezet. Bár első pillantásra üres ígéretnek hangozhat, valójában komoly tudományos munka eredménye, melyen évtizedek óta dolgoznak pszichológusok, pedagógusok, szociológusok és gazdasági szakemberek. A lényege, hogy alkalmazzuk a játék nyújtotta öröm lehetőségét ott is, ahol elvileg nem tehetnénk meg ezt. Így például a munkahelyünkön a kötelező feladatokból olyan játékot készíthetünk, amely jobb teljesítményre ösztönöz minket. Erre azonban egyre inkább nincs szükség, hiszen a korral haladó munkaadók eleve olyan formában adják ki a feladataikat, hogy azok megfeleljenek a gamifikációs elveknek. Egyes cégeknél pontokat gyűjthetünk, ha időben leadjuk a kimutatásokat, és bónusz jár érte, ha együttműködünk a munkatársainkkal. A pontokon jelvényeket vehetünk, amelyekkel megmutathatjuk az elért eredményeinket, és így teret adhatunk egészséges versengésnek.

Az egyik legérdekesebb gamifikációs sikertörténet Jane McGonigalé, akinek az életét mentette meg a játék. A hölgy a munkahelyén szenvedett balesetet, amelynek során igen komoly agyrázkódást kapott. Sajnos hetekkel később sem javult az állapota. A folyamatos fejfájás, hányinger, szédülés miatt szigorúan tilos volt mozognia, olvasnia, dolgoznia. Nem csoda, ha ebben az állapotban az ember előbb-utóbb eljátszik a halál gondolatával. Jane azonban fantasztikus ötlettel rukkolt elő. Két utat vázolt fel magának: vagy az élete árán vet véget a fájdalmaknak, vagy játékot csinál a gyógyuláshoz vezető útból. Apró célokat tűzött ki maga elé, minden nap egyszerű tornagyakorlatokat végzett, pozitív dolgokra gondolt, vagy hálát adott egy ismerősének. Mindezekért pontokat kapott, és megkérte a családtagjait, hogy ők is játsszanak, és ezáltal versenyezhessenek egymással. Ma Jane teljesen egészséges és arra tette fel az életét, hogy olyan játékokat készítsen, amelyek kisegítik az embert a nehéz időszakokban.

k2

A gamifikáció terén a kelet-európai térségben Magyarország kimagaslóan teljesít. 2014-ben például megalakulhatott a JátékosLét Kutatóközpont: pszichológusok, szociológusok, pedagógusok dolgoznak itt együtt azért, hogy a lehető legszakszerűbben vizsgálhassuk és alkalmazhassuk ezt az új módszert. Nem konkrét játékok fejlesztéséről van itt szó, hanem gamifikációs szakemberek képzéséről, akik a megfelelő tudás birtokában bármely területen tanácsokkal láthatják el a munkáltatókat. Egy ilyen specialista például alkalmas arra, hogy cégen belül motiválja a beosztottakat, megkönnyítse a munkájukat, segítse a kommunikációjukat. Ezen felül egyrészt folyamatos kutatások zajlanak a JátékosLétben, másrészt külföldi tudományos cikkek fordítása és publikálása, hogy a nagyközönség számára ezek az információk könnyebben elérhetővé váljanak. Rengetegféle területet fed le a központ, mivel az ott dolgozók személyes érdeklődése is különböző, és a munkában mindenkinek szabad mozgásteret biztosítanak. A számítógépes játékok pozitív hatásaitól kezdve a táblajátékok pszichológiáján keresztül a sakkozás közoktatásban nyújtott előnyeiig rengeteg témával foglalkoznak.

Az idei a gamifikáció vízválasztó esztendeje, állítják a szakemberek. Mára elegendő tapasztalatot szereztünk ahhoz, hogy láthassuk, mik a módszer gyengéi és ezeken változtatni tudjunk. A jelvények sajnos nem elegendőek a kívánt cél eléréséhez. Az öncélú pontrendszereket átveszik a felhasználó-központú megoldások. Ez azt jelenti, hogy mi dönthetjük el, számunkra mi a pozitív értékű, személyre szabhatjuk a jutalmakat, miközben összevethetjük őket másokéival. Az elmúlt évtizedekben mind a pszichológia, mind a szociológia nagy erőlelépéseket mutatott a motivációkutatás terén. Ezt a tudást alkalmazva és beépítve a játékosítás-elméletekbe nagy előrelépést tehetünk a már fent említett szebb jövő felé.

A feladat tehát egyszerű: alapozzuk meg a szebb és boldogabb jövőt játszva!

Olvasd el cikkünket az örömteli tanulási módszerről!

Kormányos Ákos


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!