Ha még nem láttad, ne csüggedj – siess!

Európa Kulturális Fővárosa – Pécs

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programot huszonöt évvel ezelőtt indította az Európai Unió Tanácsa, akkor még Európa Kulturális Városa címmel. A kezdeményezés Melina Mercouri görög kultuszminisztertől ered, így az első szerencsés jelölt Athén lett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA sikeresen működő programra Európa minden országa jogosult pályázni, vagyis egy várost jelölni, amelynek győzelme esetén egy évig lehet e cím birtokosa, majd át kell adnia a stafétát. Az idén Magyarország, Törökország és Németország lett a befutó, ezen belül Pécs, Isztambul és Essen. Ez a pályázat arra irányul, hogy az elnyert összeget a város kulturális életének fellendítésére használják fel.

Pécs esetében sem a programok, sem a beruházások terén nem a tervek szerint alakultak a dolgok. Nagyobb problémák az építkezéseknél mutatkoztak, a munkálatok a tél beköszöntével lassan haladtak, és a költségvetésben felbukkanó hiányosságok sem festettek túl jól. Emlékszem, amikor 2009 szeptemberében visszatértem Pécsre, szó szerint tátva maradt a szám. Az egész belváros úgy nézett ki, mint ahol bomba robbant. A rossz idő csak rontott a helyzeten, az útlezárások, a sár, pocsolyatengerek miatt szinte megközelíthetetlenné vált a belváros. Hogy őszinte legyek, én is frászt kaptam, ha buszra kellett szállnom, sosem lehetett tudni, hol lesz egy újabb terelőjárat, mennyit kell gyalogolni a hidegben. Az emberek arcára kiült az a morcos, fancsali ábrázat, amit a pesti metróban lehet látni, tehát már valahol főváros volt Pécs, de nem éppen kulturális. Akkor az a kétségbeejtő gondolat kezdett motoszkálni a fejemben, mint ahogy másokéban is: „Hogyan lesz ebből Európa kulturális fővárosa?”

eci 5A legjelentősebb beruházások

A beruházásokat illetően csak a legjelentősebbeket emelném ki: a város főterének, a Széchenyi térnek a felújítását, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, a Zsolnay Kulturális Negyed, valamint a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont létrejöttét. A munkálatokkal sajnos még mindig nem készültek el, és az eddigi fejlemények szerint a Zsolnay Negyed csak a következő évtől fog üzemelni.

Azonban számos közteret, parkot élesztettek újjá, köztük a már említett Széchenyi teret. Ha valaki már járt Pécsett, akkor bizonyára az emlékei közt őrzi a „négytornyú templomot”, a lakatokat vagy pedig a dzsámi jellegzetes zöld kupoláját. Már sokszor hallottam, hogy a városba látogatók a dzsámi előtt beszélik meg találkájukat, ugyanis ezt mindenki könnyen az emlékezetébe vési. Még a helyiek is ott szoktak gyülekezni, a „ló farkánál” amin nem mást, mint Hunyadi János lovas szobrát értjük. A megújult főtér leginkább a közösségi életet erősíti, tágasabb lett, és mivel a gépjármű-közlekedés tilos, sokkal nyugodtabb az egész légkör. Egy igazi találkahely, ahol az időjárás engedélyétől függően fotókiállítások, koncertek és különböző szabadidős rendezvények vernek sátrat.
eci 3Az első igazán jelentős és érdekes projekt – főként, de nem csak a diákok számára – a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, amely október 25-étől fogadja látogatóit. Ha azt halljuk, „könyvtár”, mindenkinek van egy képzet a fejében, de ha azt, hogy tudásközpont? A Pécsi Tudományegyetem ünnepélyes tanévnyitója (szeptember 8.) egyben az épület átadó ünnepsége is volt, ahol a rektor, Bódis József reményei szerint egy olyan kulturális pláza jöhet létre, amely versenytársa lehet az Árkádnak, ahol nemcsak könyveket kölcsönzünk, hanem hosszabb időt is eltöltünk olvasással, kiállítást nézegetve vagy előadásokat hallgatva.

A Konferencia- és Koncertközpont átadására még várnunk kell decemberig. Az intézmény nemcsak a Pannon Filharmonikusok és számos pécsi együttes „új otthona” lesz, de ezen felül még szakmai konferenciák, vásárok, fesztiválok színhelyévé válhat.

Az említettek között a legnagyobb beruházás, a Zsolnay Negyed megújulásának gyümölcseit sajnos csak jövőre élvezhetjük. A világhírű Zsolnay-gyár köré egy úgymond művésznegyed fog létesülni, mely négy részlegből fonódik össze, a míves-, az alkotó-, a gyermek és családi, valamint az egyetemi negyedből.

Középkori Pécs, dzsessz, show-tánc

A beruházások mellett még mindig rengeteg kulturális program várja az érdeklődőket. A tavaszi és főként a nyári kínálatokat nehezen lehet túlszárnyalni: Fringe Fesztivál, PEN (Pécsi Egyetemi Napok), EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója), ICWIP (International Cultural Week in Pécs), Seal-koncert, valamint az ingyenesen látogatható szabadtéri színpadokon olyan világhírű fellépők, mint Big Daddy Wilson vagy a Buena Vista Social Club voltak láthatóak a mögöttünk hagyott hónapokban.

eci4De a fesztiválok, kiállítások, koncertek még nem értek véget, csak az időjárás miatt szobafogságra vannak ítélve, úgyhogy akinek eddig nem sikerült ellátogatnia Pécsre, ne csüggedjen, csak siessen.

Egy kis ízelítő az októberi programból: Még két kisebb fesztivál lesz megtekinthető, a Golden Routes – Interkulturális Dialógus (október 6–7-én), amelyben a középkori Pécs városának hangulatát mutatják be, a törökök egyik legnagyobb történetírója, Evliya Çelebi tollából két tradicionális török hangszereken játszó zenekar kíséretében, és az Eszék–Újvidék–Pécs Jazzhíd (október 14–16. között). A dzsesszkedvelők figyelmébe ajánlanám, hogy a kiemelt városokon túl Franciaországból, Németországból, sőt még Japánból is lesznek fellépők.

Szemet gyönyörködtető látvány lesz az október 28–31. között megrendezett show-táncok világ- és Európa-bajnoksága, melyen 22 ország résztvevői között Szerbiának is szurkolhatunk.

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2010.09.30.

Miklós Éva 

 

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!