Hogy akarunk aratni betűvetés nélkül?

Több mint 1 millió írástudatlan Szerbiában

A közelmúltban olvastam egy havilap főszerkesztőjének vezércikkében, hogy az USA 42 államában ez évtől kezdve az elsős kisdiákok már nem folyóírást fognak tanulni, hanem tízujjas gépelést. Egyszerűen nem hittem a szememnek, hírportálokat böngésztem át, hogy igaz-e a hír. A jövő generációja nem tud majd aláírni? A suliban az unalmas órákon nem irkálnak egymásnak kis leveleket arról, hogy mit fognak csinálni a szünetben, vagy hogy milyen szerelmesek lettek a nyáron? Valószínűleg nem.

Akármilyen furcsa is, a világ e felé halad. Na de nézzük, mi a helyzet nálunk!

Szeptember 8-án volt az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja. Az UNESCO 1965-ben nevezte ki ezt a napot, hogy felhívja a világ figyelmét erre az égető problémára. Az ENSZ meghatározása szerint az tekinthető írástudatlannak, vagyis analfabétának, aki egy egyszerű üzenetet képtelen leírni, illetve elolvasni.

A világnap alkalmából közzétett felmérés szerint országunkban több mint egymillió írástudatlan van, akik sem írni, sem olvasni nem tudnak. A 7,5 millió lakos közül ennyien nem ismerik a betűket! Az még hagyján, hogy nem olvasnak szépirodalmi műveket vagy újságokat. Sok írni-olvasni tudó sem tesz ilyet. Viszont olyan gyakorlati dolgokat sem tudnak elvégezni, hogy a boltban elolvassák a termékek neveit, az összetételüket vagy a gyógyszerek használati utasításait.

Szerbiában az összlakosság mindössze 6,5%-ának van egyetemi vagy főiskolai végzettsége, a felnőttek fele pedig csak az általános iskolát járta végig. A mostani 15 éveseknek a 20%-a nem fejezte be az elemi iskolát…

Szerbiában 3578 általános iskola, 548 középiskola van, felnőttképző iskolából viszont csak 13, ezért akinek később, felnőttkorában nő be a feje lágya, és akkor jön rá, hogy fontos lenne elsajátítania a betűvetés tudományát, az nem dúskálhat a tanulási lehetőségekben, pláne ha kisebb városban él. Így például egy közép-szerbiai felnőtt is nehezen fogja tudni elsajátítani az írás-olvasást. Azért említem épp őket, mert ebben a régióban van az ország legtöbb analfabétája. Vajdaság még egész jól áll, nálunk van a legkevesebb írástudatlan, és azok közül is csak 1,3% a magyar ajkú ember.

A fotó Dobroka Alexandra illusztrációja

Dobroka Alexandra illusztrációja

Magyarországon a helyzet tűrhetőnek mondható. Az 1800-as években még a lakosság fele volt analfabéta. Mostanra mindössze száz-kétszázezerre tehető az ilyen emberek száma.

A 2009-es PISA-felmérés (Programme for Internation Student Assesment, amiben a 15 évesek szövegértését és matematikai-természettudományi kompetenciáját mérik) szerint a magyarországi 15 évesek 17%-a számít funkcionális analfabétának, azaz tud valamennyire írni és olvasni, de nem érti meg azt. Ezzel az eredménnyel javítottak előző helyzetükön, és olyan országokat előztek meg, mint Spanyolország, Olaszország, és egy szintre kerültek például Nagy-Britanniával, Portugáliával, Dániával. A szerb diákok a sereghajtók közé tartoznak ezen a listán…

Mindezek után kérdezem: hová tartunk? Hogy álmodozhatunk fejlődésről, haladásról, ha az országunk lakosságának egy tekintélyes része még a szórólapokat sem tudja elolvasni, nemhogy értelmezze az új törvényeket? Amíg minden hetedik ember analfabéta, addig az Európai Unióról meg nyugati minták átvételéről nehéz beszélni. Nyugaton lassan már az egydiplomások sem rúghatnak labdába, csak azok, akik már két-három területen szereztek egyetemi diplomát. Sőt akkor sem állhatnak le, hanem folyamatosan újabb képesítéseket kell megszerezniük, hogy versenyben maradhassanak. Ehhez képest Szerbia lakosságának egy jelentős része még ott tart, hogy a színe alapján választja ki a boltban a cigarettáját… 

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2011.09.14.

The following two tabs change content below.
Kelemen Emese

Kelemen Emese

1990-ben születtem Szabadkán, a Debreceni Egyetem Irodalomtudományok Doktori Iskolájának PhD-hallgatója vagyok. Tagja vagyok a Híd Körnek, a Fiatal Írók Szövetségének, főleg kritikaírással foglalkozom. Szeretem a kortárs magyar irodalmat, a francia filmeket, a spanyol focit és a macskákat.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!