Párbeszédre kent kultúrák

Nyitott műterembe az Interetno forgatagából

Ma zárja kapuit a Szabadkán megrendezett Interetno Fesztivál, mely augusztus 22-től 26-áig adott teret a kulturális kifejezések sokszínűségének és a kultúrák közötti párbeszédnek, együttműködésnek. Kilenc ország néptáncegyüttese lépett színpadra: Chile, Kolumbia, India, Kirgizisztán, Magyarország, Oroszország, Paraguay, Románia és Vajdaság, Szerbia táncosai ejtették ámulatba Etnopolis látogatóit. A széles programkínálatból minden korosztály megtalálhatta a neki valót, volt autentikus néptánc és népzene, kézműves vásár, gyermekprogramok, hangszerbemutatók, íz- és illatvilágában gazdag borudvar és buli a nap végén.

Idén először a fesztivállal párhuzamosan zajlott egy önálló kísérőprogram is, a román, osztrák, francia és magyarországi partnerekkel megvalósított Kultúrával Európa gazdasági fejlődéséért című projekt. A művészeti és tudományos programokkal egybefűzött műhelymunkákon augusztus 22–24. között vettek részt a fiatalok. Európa gazdaságának fejlődéséhez szükséges kulturális együttműködés került a központba: azt próbálták meg bemutatni munkáikon keresztül az alkotók, hogy az európai értékek, hagyományok és a kulturális örökség miképpen járulnak hozzá egy-egy kulturális-művészeti ág, kézműves, kreatív ipar életben tartásához és működéséhez. A rendezvény a Europe for Citizens támogatási program keretében valósult meg.

IMG_6246

Itt még üresek a vásznak a nyitott műteremben

Az Interetno forgatagából egy békés szigetre lelt az ember, amikor napközben belesett az Artporta Galériába. A projekt utolsó napján Pesti Emmát, a festő workshop koordinátorát kérdeztem arról, ők hogyan valósították meg elképzeléseiket.

IMG_6451

A festmények elkészültével az alkotók megmutatták azokat a fesztiválozóknak

– Mi itt, az Artporta Galériában tevékenykedünk, ami így az elmúlt három napban nyitott műteremként funkcionált. Szombaton reggel azzal kezdtünk, hogy lekaptuk a falról a kiállított képeket, és felraktuk a mieinket. A projekt keretén belül kaptunk anyagot: vásznakat és az általunk megrendelt festékeket. A miénken kívül még voltak más műhelymunkák, például a Sound Painting csoport. A projekt célja, hogy a zene, a tánc és a festészet segítségével mondják el a résztvevők véleményüket az Európai Unió jövőjét illetően, ezzel más-más szemszögből válaszolva meg a gazdaság és a kultúra kapcsolatát.

IMG_6518

Európa gazdaságának és kultúrájának kapcsolatát dolgozták fel a fiatal festők

Igyekeztem ütős kis csapatot összeválogatni, akik jól együtt tudnak működni. Rajtam kívül Kozma Laura, Raffai Ingrid, Szalma Gábor, Csőke Dóra hozott létre egy-egy festményt az elmúlt napokban. Nemsokára átvisszük az anyagot a Népkör galériájába, ahol kiállítjuk őket. Az esti koncert után lesz a megnyitó, körülbelül fél 11-kor. Egy kis performansszal is készülünk, ugyanis a Sound Painting csoport zenei improvizációjának ihletésére alkotunk majd a mellettük levő nagy pannón.

IMG_6573

A zenére improvizált festés eredménye

Az érdeklődők megtekinthetik az elkészült műveket a Népkör emeleti galériájában, illetve aki még bulizna egy nagyot, látogasson el a fesztivál záróceremóniájára!

Fotók: Pesti Emma

The following two tabs change content below.
Ildikó Merzsa

Ildikó Merzsa

„...semmivel sem tudott többet sorsáról, mint egy teacserje a Kelet-Indiai Társaság múltjáról.” (Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak)
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!