Az emberiség végnapjai

Vári György előadása a humanista szemlélet lecserélődéséről az irodalomban

A fiatal vajdasági irodalmi körökkel jó kapcsolatot ápoló budapesti irodalomtörténészt és kritikust, Vári Györgyöt hívta meg az újvidéki Híd Kör Egyesület új humán és irodalomtudományi előadássorozatának első fellépőjeként. Az „Olvasatok” névre keresztelt kezdeményezés során a tudomány és a kultúra különböző területeinek szakemberei, elismert kutatói ismertetik az adott témához kapcsolódó új jelenségeket. Vári György, aki már többször adott elő a kishegyesi nyári irodalmi táborokban, ezúttal „Az emberiség végnapjai” címen tartja meg értekezését január 13-án, kedden 18 órától az újvidéki Forum-ház 4. emeleti tanácstermében (Vojvoda Mišić utca 1.).

vari

Vári az utóbbi évtized kortárs magyar irodalmában egy markáns és végérvényesnek tűnő fordulatot feltételez, a humanista szemlélet és az ehhez kapcsolódó poétikák lassú lecserélődését. Erről és alternatíváikról beszél Borbély Szilárd, Schein Gábor, Térey János, Tóth Krisztina, Lanczkor Gábor és Gerevich András munkáiban.
Az előadó 2006-ban szerzett doktori címet a Pécsi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskola narratológiai alprogramján. A 2003/2004-es évben a József Attila Kör világirodalmi sorozatszerkesztőjeként dolgozott, jelenleg pedig a Népszabadság újságírója. Eddig három kötete jelent meg, a legutóbbinak a címe azonos a mostani előadáséval.
Az esemény az alábbi linken található meg a Facebookon:
https://www.facebook.com/events/718277178290459/?source=1

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!