Játékosan, ám hatékonyan – így néz ki egy élménypedagógiai képzés

kep5

Május második hétvégéjén az újvidéki Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ egy újabb sikeres programot bonyolított le. A „Tanulj, szórakozz, barátkozz!” elnevezésű képzés ezúttal a csapatépítés tematikájára épült, figyelembe véve a szervezeten belüli kommunikáció fontosságát. A 2 napos rendezvényen a kedvezőtlen időjárás ellenére sok fiatal vett részt.

kep2

Első nap megismerkedhettünk a trénerrel, Besnyi Szabolcs személyében. Az élménypedagógia területén sok éves tapasztalattal rendelkező fiatalember az ismerkedésnek egy új oldalát mutatta be, különféle kreatív játékokkal. Mint ez gyorsan kiderült, itt nem csupán egyszerű játékokról van szó. A sok nevetés és szórakozás kellemes légkört teremtett. Vacsora után Újvidék egyik nevezetes szórakozóhelyén folytatódott a kötetlen beszélgetés.

kep6

kep1

Második nap Szabi az újonnan kialakult csapatunkat számos megpróbáltatásnak tette ki. Délelőtt folyamán több kiscsapat alakult, és teljesíteniük kellett 1-1 feladatot. A megoldáson dolgozva, kellő kommunikáció hiánya miatt egyes kiscsapatok között igen komoly konfliktushelyzetek keletkeztek. A játék végén leszűrtük a tanulságokat, és átvetítettük ezeket valós élethelyzetekre. Délután már egy csapatként kellett együttműködni egy újabb játék keretében, ahol kizárólag a megfelelő kommunikációra, rendszerességre és odafigyelésre alapozva tudtunk megoldani egy igencsak nehéznek bizonyuló feladatot. Átbeszéltük a felmerült fontos mozzanatokat, majd  a képzés ezennel véget ért. Mivel már elállt az eső, csapatunk a szerzett sikerélményeket egy kiadós péterváradi sétával koronázta meg. A vacsora után erdélyi barátaink hajnalban való hazaindulásukig egy újabb felhőtlen hangulatú estét töltöttünk együtt.

kep3

Budapesti résztvevőnk utólagos visszajelzése mindannyiunkat örömmel töltött el: „Nem volt alkalmam megköszönni a hétvégét. Örvendek, hogy megismerhettelek titeket s köszönöm szépen, hogy befogadtatok! Csak így tovább, drukkolok nektek, hogy értékes munkát tudjatok végezni a vajdasági ifjak közösségében. Szép napot! Bori.”

Zárszóként: egy ifjúsági program keretein belül mindig sokat tanulhatunk. A személyiségfejlesztés mellett egy csomó új barátság köttetik, és rengeteg meghatározó közös élmény születik. Ez történt ezúttal is. Örülök, hogy részese lehettem – úgy szervezőként, mint résztvevőként.

 kep4

Botka Csaba

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!