Kellemetlen-e szórakozóhelyen találkozni a tanárainkkal?

Arra voltunk kíváncsiak, iskolán kívül hogyan viszonyulnak egymáshoz a diákok és tanárok? Mi a teendő, ha összefutnak egymással mondjuk egy szórakozóhelyen? Tegezni vagy magázni kell ilyenkor egymást?  Facebookon be lehet-e jelölni a tanárokat? Szabad-e lájkolgatni a képeiket?

iskola3Úgy gondolom, ezekre a kérdésekre talán nincs is jó vagy rossz válasz, mert vannak tanárok, akik nagyon lazán tudják kezelni ezeket a helyzeteket és vannak, akik zavarba jönnek, és ugyanígy van ez velünk, diákokkal is. Egy zentai és egy szabadkai középiskolából kérdeztem meg egy-egy tanárt és diákot. Érdekes, hogy a tanárok nem szívesen nyilatkoztak, vagy vállalták a nevüket, pedig szerintem egyáltalán nem gáz, ha a tanár is bulizik, sőt!

Tanárok: „Sokszor feszélyezve érzem magam”

Futott-e már össze szórakozóhelyen a diákjaival? Frusztrálta ez a helyzet? 

Szabadkai tanár: Igen, volt már rá példa. Engem nem zavar, hiszen attól, hogy épp nem a matekról beszélek, hanem épp táncolok, vagy a barátaimmal beszélgetek, még ugyanúgy én vagyok.

Zentai tanár: Rendszeresen összefutok a diákjaimmal különféle szórakozóhelyeken. Zenta kis hely, így nem sok szórakozási lehetőség van, ezért ugyanazokra a helyekre járok, ahova a diákjaim egy része. Kezdetben elég zavaró volt ez a helyzet, de lassan hozzászoktam. Ennek ellenére sokszor feszélyezve érzem magam ilyen helyzetekben, főként, ha olyan buliról van szó, ahol esetleg kicsit kirúgnék a hámból. Ilyenkor úgy érzem, nem tehetem.

El tudná képzelni, hogy együtt bulizzon egy-egy diákkal?

Szabadkai tanár: Ha az együtt bulizni azt jelenti, hogy egy buliban, akkor igen. De nekem is és a diákjaimnak is megvan a magunk társasága, ezért nem hiszem, hogy valamikor is egy asztalhoz keverednénk. 

Zentai tanár: Nem igazán. Egy helyen még elképzelhető, de akkor sem együtt.

Elvárja a diákjaitól, hogy az iskolán kívül is magázzák?

Szabadkai tanár: Felesleges a magázás-tegezésre problémaként gondolni. Tisztelettel is lehet tegezni és gúnyosan is lehet iskola1magázni. Ez csak egy forma, amit megszoktunk az iskolában. Szerintem az a legegyszerűbb, ha minden marad a megszokott kerékvágásban. Nem hinném, hogy ettől függ egy beszélgetés hangvétele. 

Zentai tanár: Iskolán kívül is magázni szokás. Ez automatikus mindenkinél, és szerintem inkább az lenne a furcsa, ha az iskolában magáznának, azon kívül meg tegeznének.

Fontos, hogy mind a tanárnak, mind a diáknak legyen magánszférája. Túl nagy betekintést nyújt a Facebook ebbe a privát szférába? 

Szabadkai tanár: A Facebook és a privát szféra, mint probléma szerintem túlnövi a tanár-diák kapcsolat kérdését. Hogy ki mennyi (néha felesleges vagy túl személyes) információt oszt meg magáról a világhálón, és ennek következményeiről tanulmányokat lehet írni. Ha bejelölnek a tanítványaim, visszajelölöm őket. A matek ötös pedig a személyes érzéseimtől és a Facebooktól teljesen független tényező. 

Zentai tanár: A Facebook elég sok mindent elárul az emberről, így amióta dolgozom, jól meggondolom mit teszek közzé, milyen képeket töltök fel. A diákok (főleg a felsőbb évesek) előszeretettel jelölnek be ismerősnek. Kezdetben mindenkit visszajelöltem, mert úgy gondoltam bunkóság lenne, ha nem tenném, de már nem igazán jellemző. Párszor az is előfordult, hogy iskolával kapcsolatos kérdésekkel is megkerestek, például, hogy miből kell felelni másnap. Ezt egyáltalán nem tartom helyesnek és nem is bonyolódok internetes levelezésbe ilyen ügyekben. Az iskolában mindent meg lehet beszélni, ami oda tartozik. Nem is vagyok tagja semmilyen facebookos iskolai csoportnak. Viszont ha osztályfőnök lennék, valószínűleg tartanám így is a kapcsolatot az osztályommal. Egyébként nem. Sok plusz információt meg lehet tudni a diákokról a Facebookon. Az érdeklődési körükkel, gondjaikkal, stb. kapcsolatban. Így ez valóban befolyásolhatja a véleményem egyes tanulókról. Sokszor látok obszcén tartalmú vagy stílusú megnyilvánulásokat is, ilyenkor néha kiábrándulok egyesekből. Sőt arra is volt már példa, hogy a saját órámat, illetve az azon esedékes ellenőrzőt és puskázást tárgyalták meg gyakorlatilag az orrom előtt. Ez elég vicces volt, amit órán le is reagáltam. Van arra is példa, hogy diákok „lájkoltgatják” a képeimet, én ezt nem teszem az övéikkel.

iskola2Diákok: „Soha nem érzem magam kellemetlenül”

Volt már, hogy találkoztál a tanáraiddal különböző szórakozóhelyeken? Nem kellemetlen néha egy-egy ilyen szituáció?

Ági: Igen volt, de úgy vélem, hogy az iskolai munkára ez nem hat ki. Nyugodtan elszívok egy cigit bármelyik tanár orra előtt, meg viccelődünk, de ez az órára vagy a tanulásra nem hat ki.

A szórakozóhelyes dolog szerintem ugyanaz, mint a nagyszünetben együtt elszívott cigi, csak más a környezet. Én soha nem éreztem magam kellemetlenül. Például Szegeden az osztályfőnökkel meg a biosztanárnővel mentünk el pezsgőzni egy verseny után. Egyáltalán nem volt frusztráló, sőt, az osztályfőnök fizetett.

Ákos: A régi tanáraimmal a zentai gimiből sokszor összefutottam már a Mojóban, és ez így volt, még akkor is, amikor gimis voltam, mivel a fél tanári kar oda jár hétvégente. Szerintem egyáltalán nem kínos ez sem a tanárok, sem az én számomra. Sőt, ez inkább javíthat a tanár-diák viszonyon. Egy ilyen szituációban akár össze is tudnak „haverkodni” a tanárok és a diákok. Ilyenkor lehet leginkább rádöbbenni arra, hogy a tanár is csak ember, ugyanolyan, mint mi. Természetesen teljesen el kell vonatkoztatni az iskolai dolgoktól ilyen helyzetekben.

Iskolán kívül, szerinted mi a normális, ha tegezed, vagy ha magázod a tanárokat?

Ági: Mindig magázom őket. Eleinte furcsa is volt, amikor egyik volt tanárom megkért, hogy tegezzem, de az más helyzet, mert ő már nem tanít. Mégis volt olyan a beszélgetéseink során, amikor egy-egy mondatban magáztam.

Ákos: Szerintem a tiszteletet mindenféleképp meg kell adni, de ha kéri egy tanár, hogy iskolán kívül ne magázzam, akkor természetesen nem teszem.

Szerinted jó, hogy a tanárok is fent vannak Facebookon?


iskola4Ági:
Egyrészt igen. Mondjuk, amikor ügyes-bajos dolgokat akarok megbeszélni velük. De néha eszembe jut, hogy mi van, ha meglátják a tanárok is az egyik posztomat, képemet vagy kommentemet, amelyik nem biztos, hogy irányukba is publikus. Amúgy erre is van megoldás a Facebookon, de még nem volt rá példa, hogy bármelyik tanárt a block listre tettem volna.

Ákos: Végül is, ha úgy vesszük, akkor hasznos a Facebook, ha valamivel kapcsolatban érdeklődni szeretnék egy-egy tanáromnál, és máshogy nem tudom elérni. Engem személyesen egyáltalán nem zavar, hogy a tanáraim láthatják a képeimet és a kommentjeimet. Ha zavarna, hogy valaki meglátja, hogy mit „teszek ki”, akkor nem osztanám meg.

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2012.03. 07.

The following two tabs change content below.
Szőke Timea

Szőke Timea

A 21 évemmel gondoltam már magam sok mindennek. Voltam lila hajú moholi punk kislány, büszke kosztolányis Szabadkán, szerbiai (vagy szibériai?) csitri Amerikában, most meg egy kis egérlyukból cincogó vajdasági bölcsészlány vagyok Budapesten és mintha megint lilás lenne a hajam... Több-kevesebb sikerrel próbálgatom a szerencsém meg az élet kis játékait. Aztán meg majd lesz valami!
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!