Magyar Nemzet: Döntött a bíróság, nem felvételizhetnek magyarul a diákok az újvidéki jogi egyetemen

A lap úgy tudja, már több mint egy hónapja megszületett az elsőfokú ítélet

A Vajdasági Magyar Diákszövetség ellen döntött az Újvidéki Felsőbíróság, így továbbra sem felvételizhetnek magyar nyelven az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karára a magyar diákok – tudta meg a Magyar Nemzet.
A lap információi szerint az egyetem szenátusa kitörő lelkesedéssel fogadta az elsőfokú ítéletet.
Még a vajdasági magyarság előtt sem ismert az a hír, hogy egy hónappal ezelőtt, április 13-án az Újvidéki Felsőbíróság elutasította a felperes Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDisz) kérelmét arra vonatkozóan, hogy az Újvidéki Egyetem a hatályos jogszabályoknak megfelelően tegye lehetővé a magyar nyelvű felvételizést a magyar diákoknak – írja a lap.
Ezáltal a diákszervezet elveszítette a bírósági pert. Mint a Magyar Nemzet megtudta, a bíróság indoklás nélkül utasította el a VaMaDisz kérelmét, a részletes, írásbeli indoklás pedig továbbra sem érkezett meg a szervezethez. A lap a döntés kapcsán felkereste Sóti Attilát, a VaMaDisz elnökét, aki jelezte: jelenleg rendkívüli hírzárlat van érvényben a diákszövetségnél, így nem tud válaszolni a kérdésekre.

Vajdaságban a szerb mellett a magyar nyelv is hivatalos, az ügyintézés során azt is lehet használni. Emellett egy tartományi szintű rendelet is van arról, hogy Vajdaság területén minden egyetemi kar köteles megszervezni a felvételi vizsgát a nemzeti kisebbségek nyelvén, köztük magyarul is. A rendelet 2015 tavasza óta van érvényben. Az újvidéki jogtudományi kar azonban csak 2012-ig engedélyezte a többnyelvű felvételi vizsgázást, akkor változtatott a gyakorlaton, és már csak szerbül felvételizteti a diákokat, a hatályban lévő törvényt megszegve.

writing-1149962_640

Ezért a VaMaDisz 2015 decemberében pert indított az újvidéki bíróságon a jogi kar ellen, melyben sérelmezte, hogy az intézmény nem volt hajlandó alkalmazni a vonatkozó tartományi határozatot, amikor megszervezte a felvételi vizsgákat.

 

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!