A katalánoknál senki sem örül jobban a spanyolok lebőgésének

„Ha-ha-ha kiestetek...” – kiabálták Fehér Gabriella szomszédai Barcelona közelében

gabi 8Bár 7 Barcelona játékos is szerepelt a spanyol válogatott keretében, mindez nem akadályozta meg a katalánokat abban, hogy örömmámorban ússzanak Spanyolország világbajnoki lebőgése miatt. A zentai származású ifjúsági Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes asztaliteniszező, a Barcelonától 50 kilométerre, Callelában élő Fehér Gabriella arról mesélt a Press Szónak, hogy a katalánok petárdákat dobáltak örömükben, és üdvrivalgásban törtek ki, amikor a hollandok 5-1-re, illetve a chileiek 2-0-ra elpáholták a legutóbbi világbajnokságon, és a legutóbbi két Európa-bajnokságon diadalmaskodó spanyol válogatottat.

• Hogyan fogadta a közvetlen környezeted a spanyolok vb kudarcát?

– A baráti köröm erősen katalán érzelmű, és furcsa volt ezt látni, de nagyon örültek, hogy Spanyolország kiesett. Nem érdekelte őket, hogy a fél csapat barcás, mert most a játékosok mezén spanyol címer volt. Egyébként már a vb előtt is arról beszéltek, hogy nem viszi sokra a válogatott a vb-n, mert a Barcelona gyengén szerepelt az idényben.

A barcelónás Xavi katalán  zászlóba burkolózva

A barcelónás Xavi katalán zászlóba burkolózva

• A katalán barátaiddal nézted a meccseket?

– A hollandok elleni meccset egyedül néztem otthon, Chile elleni meccset viszont egy bárban néztük a barátaimmal. Chile rúgta a gólokat, ők pedig ugráltak, tapsoltak, petárdáztak. A szomszédaim, másnap egész nap azt kiabálták, hogy „ha-ha-ha, kiestetek…” Tegnap este egy vacsorán voltam ismerősöknél, ahol a családapa mutatta, hogy megégette az ujját, amikor örömében dobálta a petárdákat. Eddig sem szerették egymást, de az utóbbi időben egyre rosszabb a helyzet. Persze akadnak olyanok, akik drukkolnak a válogatottnak, ez főleg az idősebbekre jellemző, de a fiatalok többsége inkább ellenük szurkol. Szerencsére konfliktus azokban a bárokban nem akadt ebből fakadóan, ahol mi szoktunk meccseket nézni, de az újságban olvastam már, hogy volt, ahol össze is csaptak a nagy katalán és a nagy spanyol érzelműek.

Fehér Gabriella (középen) a katalán érzelmű családdal

Fehér Gabriella (középen) a katalán érzelmű családdal

• A Barcelona játékosok is hasonlóan állnak a válogatotthoz, mint az ottani lakosok?

– Erről nem mond senki semmit, az újságokban ezt nem tematizálják. Abban azonban szinte biztos vagyok, ha lehetne, inkább a katalán válogatottban játszanának. Arról szoktak írni, hogy a real madridos Xabi Alonso nehezen jön ki a katalán játékosokkal. A spanyol szimpatizánsokban viszont nagy a düh és a csalódottság, keresik a felelősöket. A kapusnak, Iker Casillasnak nem hiába volt az az első dolga, hogy a nyilatkozatában elnézést kérjen mindenkitől.

Iker Casillas

Iker Casillas

• 7 éve élsz kint Katalóniában, végigkövethetted a spanyol válogatott nagy menetelését. A sikerekhez is így álltak hozzá a katalánok?

– Amikor kijöttem, talán még kicsit más volt, de az is lehet, hogy csak én nem láttam bele annyira. Nekem úgy tűnt, hogy örülnek, és büszkék, hogy azért mégis az ő országuk a legjobb a világon. Az első években még annyira nem voltam benne ebben a témában, tudtam, hogy gondok vannak, de nem tudatosodott még bennem, hogy ennyire ki szeretnének válni. Most, hogy így visszagondolok, emlékszem, hogy amikor megnyerték a vb-t, akkor az öcsém is épp kint volt nálam, az utcán kivetítőn néztük együtt a döntőt, és akkor sem a spanyol himnuszt engedték le a győzelem után, hanem a Barcelona himnuszát.

Soccer 2004 - Joan Gamper Trophy - Barcelona vs. AC Milan

• Benned hogy csapódik le mindez? A spanyoloknak vagy ellenük szurkolsz?

– Korábban szurkoltam a spanyoloknak, de az utóbbi pár évben nagyon belém nevelték ezt a katalán-érzést. Az asztalitenisz klubunk elnöke és a családja nagyon nagy katalán, tőlük is folyton ezt hallom. Amikor megnyerték a vb-t, akkor azért örültem, de most már észreveszem, hogy nem igazán szurkolok nekik, vagy mindegy számomra, hogy mit játszanak. A hollandok ellen például ellenük szurkoltam, mivel arra fogadtam, hogy Hollandia lesz a csoportelső.

gabi 7

Na jó, lehet, hogy még a fogadóirodák örülnek annyira mint a katalánok. A Hír 24 ennek járt utána: 

The following two tabs change content below.
Laskovity J. Ervin

Laskovity J. Ervin

2007 óta amikor publikálok, beírok a nevembe egy J. betűt. Ez az írásjel mindent elárul, amiről cikkeim tanúskodni kívánnak. Négy személy nevének kezdőbetűjére utal: édesanyáméra, Juditéra (elhunyt 2007-ben), akitől íráskészségemet örököltem, édesapáméra, Józsefére, akitől némi szorgalmat tanultam, Knézy Jenőére, akinek a közvetítéseit nézve 10-11 évesen kijelentettem, hogy (sport)riporter leszek és Kubát János újságíróéra, akitől biztatást kaptam és ellestem a szakma csínját-bínját. Metaforikusabb értelemben a J. betű üzenete tovább éltetni egy értékrendet, amit az életemben a fenti emberek képviselnek: a tehetséget, a szorgalmat, a kitartást, és az újságírás iránti szenvedélyt. A J. betű használatával nagyjából egyszerre találtam ki az újságírói tehetséggondozó Árok-programot is, ami ugyanezeket az értékeket akarja átvinni „a fogában tartva, a túlsó partra.”
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!