Ki vagy te, vajdasági magyar?

Új hangok szólalnak meg egy friss esszékötetben a vajdmagy identitásról

A budapesti Ünnepi Könyvhétre jelentette meg a Forum Könyvkiadó a „Ki vagy te, vajdasági magyar?” című esszékötetet. A könyv 15 szerzője között számos olyan fiatal kapott helyet, akiknek identitásunkról alkotott véleményével korábban még nem igazán ismerkedhettek meg az olvasók.

A címválasztás megidézi Szekfű Gyula „Mi a magyar?” című munkáját, de amint azt a szerkesztő, a temerini Losoncz Márk a Press Szónak elmondta, jelentős különbségek vannak a két mű között:

mark1

„A vajdasági könyv nem kíván normaadó lenni, nem igyekszik meghatározni az igazi magyarság mibenlétét, nemzetkarakterológiáktól mentes.”

Nem próbáltak homogén vajdasági magyar önazonosságot felmutatni, éppen ellenkezőleg: igyekeztek hűek maradni a sokrétű közösségi és egyéni identitásokhoz, értsünk ezalatt akár nemi, akár etnikai vagy éppen területi identitást.

„Ne felejtsük el, hogy a vajdasági magyarság történetében több olyan évtized volt, amely során nem lehetett nyíltan, őszintén beszélni magunkról, mint amely alatt igen. Abból indultunk ki, hogy a mostani, válságszerű, de legalábbis kihívások sorával nehezített helyzetben az együttgondolkodás kereteinek megteremtését, a közös válaszkeresést nem lehet megtakarítani.”

– fejtette ki a szerkesztő.

A kötet szerzői: Bakos Petra, Bogdán József, Marko Čudić, Dobó Géza/Pásztor Árpád Attila, Gyurkovics Virág, Kocsis Árpád, Losoncz Alpár, Losoncz Márk, Radics Viktória, Szerbhorváth György, Tóth Szilárd János, Várady Tibor, Vataščin Péter és Vékás János. A kötet elkészítésében nagy segítséget nyújtott Kelemen Emese és Léphaft Pál.

A könyv 500 dináros áron vásárolható meg. 

Virág Gábor, a Forum vezérigazgatója és Losoncz Márk a kötet zentai bemutatóján (Fotó: Brenner János)

Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója és Losoncz Márk a kötet zentai bemutatóján (Fotó: Brenner János)
The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!