Kockás ing és trapéznadrág

A retro fogalma egy buli tükrében

Egy márciusi csütörtökön visszahúztuk az élet bakelitlemezét a Művészklubban. Az Újvidéki Színház lebújójában összegyűlt a társaság rekonstruálni a felmenőink-agyondicsérte 70-es éveket. Oxigén- és trapéznadrágok szűkében mulatozott a fiatalság Woodstock ill. szüleink ismerkedési szakaszának örökzöld témáira. Először is, egy kis segítség az olyanoknak, mint én is, akik szeretnék magukat kicsit mélyebbre ásni a retrófogalom, -mánia, -ízlésvilág kulisszatitkaiban. A jelenség alapjában véve a posztmodern ember igényét fejezi ki: a múlt biztonsága felé fordulását, amellyel ellensúlyozza a jelenkor és a jövő kiszámíthatatlanságát.

disco(1)

retro 3

A retro szó eredetileg a retrospektív, azaz a visszatekinteni szó rövidített változata, s talán ennek a rövidítésnek köszönhető, hogy napjainkra már módosult a szó jelentésének tartalma. Ma ugyanis nagyjából annyit tesz, hogy minden trendi, jópofa, nosztalgikus, egyszóval retrós, ami anno cikinek számított a 60-as, 70-es években. Manapság retro az egész világ. A divat, a zene, a lakberendezés, és még sorolhatnánk, mi minden, hiszen az elmúlt néhány év alatt szép lassan az ízlésvilágunk a „retro világába” költözött. Elgondolkozom, mire fel ez a nagy retrómánia? Nem véletlen a felsorolás, hiszen a retro legszembeötlőbb stílusjegyei a harsány színek, a lekerekített formák, a töméntelen műanyag, egyszóval csupa olyan dolog, amiben a régi idők nosztalgiahangulata megragadt. A retrónak tehát óriási vonzereje van, főként a divatban, ahol nincs olyan termék, kiegészítő, amely ne lenne feltűnően színes vagy mintás, ne okozna egy csöppnyi meghökkenést, bár ugye ma már mindent szabad, s minden trendi, még akkor is, ha a nagyi ruhásszekrényének a polcáról került a tulajdonunkba. Hiszen a retro ruhatár elengedhetetlen kelléke egy jófajta csőnaci, mellé egy nagymama korabeli kötött pulcsi, egy, a lábra simuló kerekorrú topánka s a műanyag bizsuk kimeríthetetlen tárháza. S ha már az öltözékünk tökéletesen retrós, akkor jöhet a szobánk, amit szintén retróssá tehetünk, elég, ha csak feldobjuk egy-két formabontó függönnyel vagy cső alakú lámpával. Merthogy a lakberendezésben ezt kívánja meg a trend, legyünk merészek, már ami a színeket illeti, használjuk ki a furcsa geometriai formákban megjelenő bútordarabok előnyeit, és válasszunk fekhelyül egy lekerekített formájú kanapét, hiszen ettől lesz a retró olyan tuti vagyis buli, amely alatt fölvetődött a kérdés bennem, miért csak ezeket az évtizedeket tartjuk retrónak – szerintem a 30-as évek is azok lehetnek, de ki tud dzsesszt játszani és öltönyben feszengeni, továbbá a korismeret hiánya lehet az oka ennek. Eléggé érdekes belegondolni, hogy a mi 10-es éveink is retro lesznek egyszer, nagyon kíváncsi vagyok, milyen zene, bútor, öltözet fog az utódainkra ragadni!

retro4

Természetesen a nosztalgiázás nemcsak kis hazánkban tombol, a világon bármit „megfertőz” a retrómánia. Itt van például a híres autógyártó cég, a Ford Mustang, amely szintén nem ment el e furcsa divat mellett, s hogy a férfiak érdeklődésének is kedvezzen, legyártott néhány múltidéző autócsodát, s ebben a múltidézésben nem ő az egyetlen. Gondoljunk csak a világ másik nagy bevételt hozó piacára, a számítógép-iparra, ami, hasonlóan a Mustanghoz, nem tudott ellenállni a kísértésnek. Legújabb terveik szerint nem érhet véget úgy a XXI. század, hogy nem dobták piacra a tökéletesen retro stílusban készült új Commondor 64-est. Bárhova nézünk tehát, a retro, ha akarjuk, ha nem, részese lett a hétköznapi életünknek. Retro cuccban járunk, retro lakásban lakunk, retro zenét hallgatunk, s már a szombat esti bulik is retrósak, egyszóval tökéletesen behódoltunk a retrónak.

retro party 1

 

Hogy ezen korszakok melyik szereplőjét idéztem föl én a buliban? Mivelhogy nem tudtam adekvát öltözetet beszerezni, így az arcszőrzetem esett áldozatul, és zsupsz: egy amerikai hetvenes évekbeli krimisorozatból ugrott elő a motoros rendőrtiszt, ellenállhatatlan bajusszal. Ha csak a fejemet néznénk, akkor tisztára József Attila voltam – mégpedig arról a legismertebb képéről a magyar irodalom olvasókönyvekben -, vagy egy szilaj huszárszázados, de a kockás ing és a trapéznadrág eloszlatta a kételyeket, kit is akarok megszemélyesíteni.

Szerény látogatottság és a bolhapiaci yugoton lemezek elhasználtsága éreztette hatását, de megvolt a jó hangulat, még ha a füst miatt néhány nappal lerövidült is az életem. Hazakísértem egy újdonsült ismerőst, aztán otthon még egy dolog maradt hátra: megválni a bajuszkámtól, nehogy másnap rajtam derülő emberek mellett menjek el az utcán.

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2010.04.18.

melanchoholichangover

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!