Művelődj kocsmában!

Vajdaságban is hódít a Quiznight

Egyszer régen egy hétfő este Budapesten, a Mika Tivadar Mulatóban találkoztam a Quiznight nevű kocsmakvíz játékkal. Olyan gyorsan röpködtek a kérdések, hogy hirtelen nem is tudtam, mit kell csinálni, úgyhogy inkább csak távolról szemléltem a lelkes játékosokat. Miközben kortyolgattam a söröm, átragadt rám is a csapatok vibrálása. Bár nem „vérre megy a játék”, mindenki nagyon igyekszik kilogikázni a helyes választ, rátalálni a furfangos képrejtvények megfejtésére, vagy épp az anagrammákból kihozni valamilyen értelmes kifejezést. A magyar nyelven zajló kvízestek október végétől átlépték az országhatárt. Ettől kezdve már Szabadkán is összegyűlnek a fiatalok és az idősek, hogy megmérettessenek, illetve hogy valamivel elüssék az egyébként nem feltétlenül mozgalmas hétfő estéket. Egy vendégcsapatunk is kedvet kapott a játékhoz, ellátogattak a szabadkai eseményre, majd attól kezdve Magyarkanizsán a gyógyfürdőben is helyet biztosítottak a kvíznek. A résztvevőket kivetítővel, hangosítással és igény szerint pogácsával felszerelkezve várják a konferenciateremben, nem is hiába, hiszen ottjártunkkor több mint 90 ember játszott egyszerre.

A kanizsai Van-e QR sziquizüzeme Szabadkán vendégeskedett

A magyarkanizsai Van-e QR sziquizüzeme Szabadkán vendégeskedett

Újvári Zsombor, a helyi kvíz-láz egyik szervezője és egyben a magyarkanizsai Ifjúsági Otthon vezetője mesélt nekünk a mozgalom ottani alakulásáról: „Egy nap bejött az irodámba Ábel István, örökmozgó, rejtvénykészítő matematikatanár azzal, hogy van ez a quizmozgalom, jó lenne, ha mi is csatlakoznánk. Azt se tudtam, miről van szó, de miután megcsináltuk az első próbajátékot, nagyon megtetszett az ötlet. Szabadkán akkor már nagyban zajlottak a vetélkedők, mi öt-hat fordulóval utánuk csatlakoztunk a játékhoz, ennek ellenére már 14 csapatnál járunk, míg ott, ha jól tudom 4-5 csapat van, igaz, ez a helyszínük szűkösségének is köszönhető. Szeptembertől májusig tart a Quiznight, mi félidőnél szálltunk be, akkorra már lement több mint 10 forduló. Az idei év tehát számunkra inkább a tapasztalatszerzésről, semmint a versenyzésről szól. A Magyarkanizsai Gyógyfürdő első emeleti konferenciatermében tartjuk hétfőnként a kvízesteket, ez megfelelően tágas hely, és van kocsmai kiszolgálás is, ami feltétele a játéknak. Facebook-csoportot is létrehoztunk, ahol szervezzük az összejöveteleket. Nagyon meglepődtünk rajta, hogy ennyien lettünk, mindez Ábel úr kitartó toborzó munkájának köszönhető. Miután az első alkalomra összeszedtük az 50-60 embert, terjedni kezdett a játék híre, és a kezdeti 9 csapatból hamarosan 14 lett, amelyek nagyrészt pedagógusokból, értelmiségiekből állnak. Mindig hétfőn este 8-kor kezdődik a játék, a győztes csapat nyer egy túra italt, amit a kocsma üzemeltetője áll. Jó lenne a játékot Zentán is meghonosítani, ha vannak érdeklődők, szívesen segítünk a kezdeti lépésekben. A budapestiek nagyon örülnek, hogy kiterjedt a mozgalom a határon túlra, megfelelően ösztönzik is ezt, hiszen amelyik csapat egy másik országba megy játszani, az 10 plusz pontot kap. De ha országon belül látogatunk el másik városba, azért is járnak plusz pontok. Tehát a szabadkaiak is jól járnak a magyarkanizsai kiruccanásukkal. :)

Maga a pubquiz, azaz a kocsmakvíz műfaja nem magyarországi eredetű. Mint ahogy Szerda Zsófi, a szabadkai játék szervezője és kvízmestere elmondta, a játék Angliából indult. Köztudott, hogy az angolok szeretnek sört inni és játszani, sokat járnak kocsmába, így csak idő kérdése volt, hogy társítsák a kettőt.

ZSO_5415

Próbáltam utánanézni, de nem könnyű meghatározni, hogy pontosan mikor is játszották az első pubquizt. Egy kedves kis történet szerint az 1950-es évek körül jelent meg, a televízióval nagyjából egy időben. Az emberek ugyanis a lelkes sörfogyasztás mellett különböző kvízműsorokat kezdtek el nézni, és egymást túlkiabálva mondták meg a kvízshow-ban szereplő versenyzőt megelőzve a helyes (vagy olykor helytelen) megfejtéseket. Mikor felfedezték a lehetőséget, élő „meccseket” kezdtek rendezni a kocsmákban, ami idővel kiszélesedett, így vált népszerű és szervezett szórakozási programmá.

ZSO_5904

A különböző nyelvterületeken játszott kvízek alapvetően azonos szabályokon alapulnak: kocsmában zajlanak, a kvízmester egy előre megszerkesztett általános műveltségi kérdésekből álló feladatsort olvas fel PowerPoint-prezentáció segítségével, és a játékosok csapatokba rendeződve írják egy lapra megfejtéseiket. Apróbb különbségek vannak csupán, például hogy mi a nyeremény, vagy van-e nevezési díj.

– Magyarországon először Budapesten játszották, majd Pécs, Szeged és a többi város is csatlakozott, és mára több mint 200 aktív csapat versenyzik egymással – meséli Zsófi. – Én is Budapesten találkoztam először a kocsmakvízzel, a baráti társaságom vitt el. Egyébként tudni kell rólam, hogy játékfanatikus vagyok, így jött az ötlet, hogy játszhatnánk Szabadkán is. Ha egy baráti társaság sűrűn összejár, és kifogy az izgalmas témákból, akkor ott van a játék bármilyen formája, amivel el lehet ütni az időt. Ehhez hozzátartozik, hogy szeretek győzni, igaz, a Quiznightban ez nem valósul meg, mert nem vagyok játékos. Ugyanakkor én sem unatkozom, sokat tanulok a fordulók során, és izgalmas, hogy játékvezetőként én tudom a kérdésekre a választ, mások pedig nem! 

Nehéz volt áthozni határon túlra, majd beszervezni a játékosokat?

– Kérdeztem a pestieket, csatlakozhatunk-e, mondták, hogy természetesen, sőt, örülnének. Azt hiszem, szerbül is folyik a kvíz valahol, talán Újvidéken. Csináltam egy Facebook-csoportot, szóltam a barátaimnak, tanároknak, hogy ők is értesítsenek minél több embert, és megszerveztük az első Quiznightot itt, a Haustorban. A helyszín akkor adott volt, bár mostanra kinőttük.

ZSO_5872

A mai játék előtt mutattál egy Budapesten készült képet, amivel kapcsolatban megemlítetted, hogy egy „kvízmester-találkozón” vettél részt. Mesélnél erről?

– A Quiznight szervezőinek érdeke, hogy minél színesebbé és érdekesebbé tegyék a vetélkedőt, így például legutóbb a magyarországi Quiznight 6. születésnapja alkalmából a kvízmestereknek szerveztek egy estet Budapesten. Természetesen az ment el, aki éppen ráért, tizenpáran voltunk, tapasztalatot cseréltünk és barátkoztunk. Kulisszatitkokra is fény derült, kiderült például, hogy egy közös dokumentumba gyűjtik a szervezők a kérdéseket, és közösen ötletelnek, hogy mi legyen a kapcsolat kör témája. Ezenkívül több tematikus estet szerveznek az évad folyamán, mint amilyen a halloweeni, a bajuszos, a mikulásos vagy a mellrák elleni küzdelem estje volt.

Kackiás bajuszok a Bajusz-fordulón

Kackiás bajuszok a Bajusz-fordulón

… illetve a jelvények is elég motiválóak (gondolok azokra az estekre, mikor egy-egy csapattag elhozta a szülőjét a Szülő-menő jelvény megszerzésének reményében). Meddig tart a játék, mi a cél?

– A játék fordulói igazodnak a tanévhez, tehát szeptemberben kezdődik és nyár elejéig tart. A végső összecsapás alkalmával az egyes helyszínek legjobbjai, tehát több mint 100 ember mérkőzik majd meg Budapesten. Itt komolyabb nyereményekre lehet majd szert tenni, és amúgy is, jó buli! Egyébként a „kvíznájtozás” már-már mozgalommá vált, vannak nagyon komoly kvízezők, és persze a szervezők kedve is töretlen – és mindezt hobbiból csinálják a szabadidejükben.

A Szülő-menő jelvényre pályázva

A Szülő-menő jelvényre pályázók

Mik a tervek a jövőre nézve?

– A szabadkai Quiznightot bővíteni szeretnénk szeptembertől, ugyanis aki volt már itt, tudja, hogy a mostani helyszínen állandóan helyszűkében vagyunk. Mikor indult a program, a Haustorban volt legkönnyebb elintézni, hogy hétfő esténként itt lehessünk. A kocsmatulajdonosnak is jó, hogy tudja, hétfőn este biztos program és fogyasztás lesz itt, cserébe felajánlja a nyereményt, hogy fizet egy kört a nyertesnek. Egy nagyobb helyszínen azonban lenne hely kivetítőnek és több csapat is versenyezhetne.

Az egyik lelkes csapat a Gengszterkorzó, akik a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulóiból verbuválódtak össze. Tanáraik szóltak nekik, hogy jöjjenek (akik, mivel új csapatot vontak be a játékba, plusz 15 pontot kaptak).

– A délelőtti suli és a délutáni tanulás után, vagy ha már unjuk az életünket, felüdülés elmenni a Quiznightra – mondják a tanulók. – Általában hatan vagyunk, de volt, hogy csak ketten versenyeztek, mert a többiek például színházban voltak. Nehéz felvenni a versenyt a sok egyetemet végzett felnőttel, de töretlen a lelkesedésünk. A győztesnek kijáró ingyen ital is motiválóan hat, és kétszer is sikerült első helyezettnek lennünk. Kicsit korlátoz minket a kolesz, mert fél 10-re vissza kell érni, és nem minden esetben ér véget a játék addig… Érdekes, hogy ilyen erős a versenyszellem, azt hittük először, hogy unalmasabban zajlik majd a játék. Talán motiváló, hogy sok kérdésre csak tippelni lehet, így egyenlőek az esélyek.

Tapasztalatból mondhatom, hogy rendkívül összekovácsolja a csapatokat a sok közös élmény, a megoldások megpillantásakor a „Pedig tudtam!”– effektus, és a „De miért nem azt írtátok, amit mondtam?!” felkiáltások. Ezenkívül gyakori, hogy vendégségbe megy egyik-másik csapat, azaz a játékosok ellátogatnak a környező helyszínekre egy-egy kvíz erejéig újabb jelvények reményében. Ennek apropóján legutóbb például egy budapesti helyszínre látogattam el a csapatom képviseletében. Mindez, és hogy a csapatok sem kötöttek, hiszen szívesen fogadnak be újoncokat, rendkívül dinamikussá és nyitottá teszi a játékot. Egy-egy sikeres (és sokszor kevésbé sikeres) est után pedig ott marad a csipet-csapat a Haustorban és elcseverészget még egy kicsit. Az első helyezettek most is a kocsma vendégei egy italra. Fel is teszem a kérdést az ingyen sörömet kortyolgatva: miért vonz minket minden hétfő este a Quiznight?

Rendszerszerető ember lévén nagyon jó érzés – fejti ki Márton a véleményét –, hogy hétfő esténként egy összeszokott csapattal részt vehetek a kvízen. Egyrészt erősíti a közösségi szellemet, másrészt nagyon jó szórakozás, miközben még tanul is az ember.

– Mert csapatot épít, mert szórakoztat, mert műveltséget ad – mondja Andrea.

– Szerintem újat tanulni is fontos – szól közbe Henrik. – Mármint quiz közben is, meg hogy egész héten olvasgatod az Indexet, hogy a kvízen több pontot szerezz. Élvezem a kihívást és a versenyt, meg jó érzés végiggondolkodni azt a majdnem egy órát. Abszolút igaz az, hogy várom a hétfőket, pontosan a kvíz miatt.

ZSO_5888

Kreatív megoldások a farsangi fordulón

Fotók: Szerda Zsófia

The following two tabs change content below.
Ildikó Merzsa

Ildikó Merzsa

„...semmivel sem tudott többet sorsáról, mint egy teacserje a Kelet-Indiai Társaság múltjáról.” (Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak)
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!