Laibach, Laibach über alles…

Párttagtoborzással egybekötött lemezbemutató koncert az A-38-on

_MG_6824_4147-002

Lassan 30 éve is annak, hogy tizenhat éves suhancként utoljára Laibach-koncerten voltam, az akkor még álló szabadkai Népszínházban. Abban az időben még csak Jugoszláviában voltak ismertek, “hírhedtek”, mára viszont már az egész világon.

_MG_6889_4212-1

Új lemezük, a 2014-es Spectre bemutatója április 16-án Budapesten az A-38 hajón leginkább egy nagy pártgyűlés hangulatát idézte, sok zenével és persze kemény szónoklatokkal. Talán csak annyi a különbség, hogy itt végig az igazságot tolták a képünkbe, ami valljuk be, ritkán szokott előfordulni ilyen, széles körben meghirdetett párteseményeken. A Laibachtól viszont a legkevesebb, ami elvárható, hogy a kőkemény valósággal szembesít. Nem túl kiforrott jövőt vetítettek így elénk, hisz nem egy szép új világban élünk. Az úgy nevezett “vezetőinket” egyáltalán nem foglalkoztatja a sorsunk, csakis a saját érdekeik, mi mégis őket választjuk újra és újra. Pedig az erő bennünk, a tömegekben van, csak nem merünk/tudunk vele élni. Ezért lassan széthullik körülöttünk minden.

_MG_6799_4122

_MG_6791_4114-1

Az új Laibach-lemez ezt próbálja nekünk megmutatni, hol egy könnyen fütyülhető “mozgalmi” induló révén,

hol egy seggrázós elektronikus,

hol pedig egy kemény indusztriális opus segítségével.

Ugyanakkor arra is rámutat, hogy ezt akár meg is változtathatnánk, hisz nincsenek istenek, elnökök, politikusok nélkülünk. Csak a Laibach van és a Spectre (Szellem) Párt (ld.: http://spectre-party.org/spectre-party/), amely a koncert első órájában megismertetett bennünket a programjával. És valljuk be, ezt professzionális módon tették; remek szónokokkal, zenével, a háttérben vizuális üzenetekkel. Bennünket, a lehetséges párttagokat is többször biztosítottak arról, hogy “Ti vagytok a legjobb közönség a Földön!”, és megkértek, hogy ne Sieg Heil-ozzunk (No Sieg Heiling , Please). Igaz, ezt egy előre felvett robot hang tette, de hát ilyen a politika.

_MG_6900_4223-1

Ezután negyedórás intermezzót tartottak, amikor is kellemes keringőket hallgathattunk, miközben a kivetítőn egy felhívás jelent meg a Spectre Párt támogatására. Majd kezdetét vette a hangverseny második fele.

_MG_6803_4126

_MG_6923_4246

_MG_6922_4245-1

_MG_6869_4192

_MG_6963_4286

Ebben a részben Laibach “klasszikusokat” hallgathattunk, a Brat moj-t, a Tanz mit Laibachot, az Under the Iron Sky-t, hadd ne soroljam tovább.

Azt kell mondanom, hogy a Laibach huszonpár éve is ugyanolyan felforgatóan jó volt, mint most.

Mindenki lépjen be a Spectre-be! Vagy legalább hallgassa meg a lemezt…

Dachauer 554

_MG_6815_4138-1

Fotók: Gulyás Bertalan

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!