Kósza ötletből luxusprosti

Filmkritika: Kertvárosi bordély

bor 2A lehetőségek és a szabadság országa, a végtelenül toleráns és mindenre nyitott Amerika, az a hely, ahol elhitetik veled, hogy bárki lehetsz és bármit csinálhatsz, ahol végre megvalósíthatod magad. A kertvárosi idillben mégis rejtőzködnek ki nem mondott, beteges dolgok. Ebben a környezetben játszódik Stacie Passon Kertvárosi bordélya.

New York kertvárosában teljesen normális, ha egy 42 éves nő leszbikus házasságban él, két gyerek anyukája és nyit egy leszbikus bordélyházat a manhattani loft lakásban, amin heteken keresztül dolgozott. A film során senki sem kritizálja, hogy két nő neveli a gyerekeket, és a homofóbia is ismeretlen fogalom ebben a világban. Az emberek már nem lepődnek meg semmin, nincs konfliktusforrás. Abby és Kate számára a heteroszexualitás pedig annyira idegen, hogy beszélni sem érdemes velük róla. Abby életébe teljesen beleillik új munkája. Egy elkényeztetett szőke plázacica, aki egyébként jogász hallgató lesz a stricije és egyre több ügyfelet fogad. Mindemellett Abby elmegy a gyerekekért az iskolába, főz, mos, takarít, rendszeresen eljár futni, spinning és jóga órákat vesz. Éli az amerikai kertváros mindennapjait a precízebbnél precízebbre vágott pázsitok között.
Az elsőfilmes rendező, Stacie Passon Kertvárosi bordélya állítólag önéletrajzi ihletésű: a leszbikus háziasszony bevadul miután a fia fejbedobta egy baseball labdával. Ez az a törés, aminek hatására a „főhős” luxusprosti lesz.

Ez a film lehetett volna egy ízléses vagy épp gusztustalan leszbi pornó, de egy érzelmekkel túlfűtött dráma is, ami a női szexualitást ünnepli. Abby pedig lehetett volna femme fatale, akinek bűvöletébe kerül New York összes leszbije és csókolózó nőkre izguló férfija, vagy megtestesíthette volna a ma tökéletes nőjet, aki egyszerre szexéhes nimfa és anyaistennő. Lehettek volna a filmben karakterek, vagy netalántán karakterfejlődés, de ebben a világban minden csak langyos lábvíz. Abby szeretné megismerni ügyfeleit mielőtt a tárgyra térnek, ezért ragaszkodik egy randihoz, mielőtt felviszi a lányokat a lakásra. Megismerhettünk volna különböző leszbi karaktereket, mert hát Abby sokféle nőt visz az ágyába. Találkozgat duci, komplexusos tinilánnyal, sznob művészetkedvelő MILF-fel és a szomszédjában élő anyukával is, mégsem derül ki semmi ezekről az emberekről. A kávéházi randik csak felszínes beszélgetésekbe torkolló unalmas előjátékok, szexjelenet meg nincs is, csak néha-néha kivillanó mellek. A „főhős” Abbyről is csak annyit tudunk meg, hogy könyvet olvas porszívózás közben, szeret lakberendezéssel foglalkozni, meg, hogy sportol. Házassága Kate-tel kiüresedett. Abby hiába próbálja felizgatni feleségét, a jégkirálynőt hozó sikeres ügyvédnő néhány simogatás után elalszik, ezért is kezd Abby szexuális kísérletezgetésbe. Amikor minderre Kate rájön, akkor sem történik semmi. A két nő ugyanúgy áll egymás mellett a film végén is, mint az elején csak talán építenek majd egy verandát a házhoz. Abby már a pénzt is megkereste rá. A legdrámaibb momentum az, amikor Abby rájön, hogy a loft lakás konyhájának csempéje nem tetszik neki és szétveri az egészet.
Bár lehetne dícsérni az operatőri munkát vagy a filmzenét vagy a színészeket, de hát olyan langyos itt minden… Még David Bowie Oh! You Pretty Thing c. száma is csak úgy beleolvad a szobabiciklit tekerő nők unalmas egyhangúságába. Nincs mibe kapaszkodnunk, mert egy ilyen világban még az unaloműzésre sincs gyógyszer.bor 1
Sajnálkozhatunk, hogy kevés a dráma és a szenvedély, de mi van, ha pont ettől válik ez a film teljesen realisztikussá és már-már hétköznapivá. Annyira természetesen nyúl a témához a rendező, hogy az már unalmas. Lehet, hogy mégis emiatt érdekes a Kervárosi Bordély. Az Adél élete és a Nimfomániás bűvöletében lehet, hogy csak így vehetné fel a versenyt. Nem kell már a közel 15 perces érzéki leszbikus szexjelenet vagy hogy egy nő meséljen nekünk több órán keresztül, hogy mennyire jó a szex. Mindezt már megkaptuk.
A legirónikusabb az egész filmben mégis az, hogy el tudom képzelni, hogy 42 évesen a kertvárosban lakom, megvan nagyjából mindenem, de rossz és szexmentes a házasságom, unom a gyerekeim és rettentően unatkozom, mint Abby. Aztán jön egy kósza ötlet és luxusprosti leszek, hátha az majd egy kis színt visz az életembe. Talán így lehet üzenete egy semmitmondó filmnek.

Kertvárosi bordélybor 4
(Concussion), 2013
rendező: Stacie Passon
forgatókönyv: Stacie Passon
operatőr: David Kruta
vágó: Anthony Cupo

szereplők:
Robin Weigert (Abby)
Julie Fain Lawrence (Kate Abelman)
Maggie Siff (Sam Bennet)
Johnathan Tchaikovsky (Justin)

The following two tabs change content below.
Szőke Timea

Szőke Timea

A 21 évemmel gondoltam már magam sok mindennek. Voltam lila hajú moholi punk kislány, büszke kosztolányis Szabadkán, szerbiai (vagy szibériai?) csitri Amerikában, most meg egy kis egérlyukból cincogó vajdasági bölcsészlány vagyok Budapesten és mintha megint lilás lenne a hajam... Több-kevesebb sikerrel próbálgatom a szerencsém meg az élet kis játékait. Aztán meg majd lesz valami!
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!