Magad uram, ha illetékes nincsen

Összedobta a pénzt és a munkát 12 zentai srác a város strandröplabdapályájának rendbehozására

Zenta, Tisza, nyár. Amikor épp szerencsénk van, és nem esik az eső, akkor egy egész takarosnak tűnő strand vár minket a folyó túloldalán. Mi sem egyértelműbb annál, hogy ha van egy kis szabadidőm, lemegyek bár megmártózni egyet. A területet első ránézésre szépen kitakarították erre az idényre.

(fotó: www.zenta-senta.org)

(fotó: www.zenta-senta.org)

Aztán ha több időt töltünk lent, rájövünk, hogy sok sebből vérzik ez a munka. Először akkor lepődik meg az ember, amikor elkezdi keresni az illemhelyet. Egyszerűen nincs nyilvános WC a strandon… Na, de legalább gondoskodnak a strandolók játéklehetőségéről, szép, rendezett röplabdapálya vár mindenkit – gondolhatnánk, majd erről is lehull a lepel: a pályát nem Zenta, nem is Csóka, de még csak nem is a kávézó tulajdonosa/bérlője tette rendbe – és azt hiszem, most felsoroltam azt a három lehetséges választ, akinek a feladata lett volna –, hanem 12 srác, akik egyszerűen csak szerettek volna játszani. Elkezdett érdekelni, kik is ők és miért vállalták ezt a munkát magukra?

Mint megtudtam, Nagy Tamás fizikatanár volt az akció elindítója, ezért őt kerestem meg. Tamás úgy tudja, a strand területileg Csóka községhez tartozik, viszont a szépségéért Zenta felel. Egy próbálkozásuk volt a fiúknak hivatalos úton, de süket fülekre találtak, a válasz mindössze ennyi volt: térjünk vissza rá később! Jó kérdés, hogy a később alatt mit értettek.
– Lehet, hogy őszre, amikor már nem zavarnák a munkagépek a strandolókat – kommentálja mosolyogva.

És mit csinál ilyenkor egy fiatal, még nagyon tenni akaró állampolgár? A saját kezébe veszi az ügyet, és két (2!!!) óra alatt meg is oldja a problémát.

Akik összedobták a pénzt és/vagy segédkeztek a munkálatoknál: Szőke Attila, Kalmár Gábor, Pavlovic Daniel, Vasas Tamás, Csuzdi Árpád, Huszák Béla, Rudics Attila, Kazinczi Szilveszter, Török Ákos, Huszák Gábor

Akik összedobták a pénzt és/vagy segédkeztek a munkálatoknál: Nagy Tamás, Szőke Attila, Kalmár Gábor, Pavlović Daniel, Vasas Tamás, Csuzdi Árpád, Huszák Béla, Rudics Attila, Török Ákos, Huszák Gábor (ketten kérték, hogy ne említsük a nevüket)

Íme a recept azok számára, akik nem rendelkeznek ezzel a vehemens tenniakarással, és nem tudnák maguktól, hogyan is kell megoldani egy ilyen helyzetet:
– Kérdezősködtem, hogy ki rendelkezik megfelelő munkagéppel, majd miután kaptam néhány telefonszámot, találtam egyet, aki azonnal elvállalta. Az egész nem tartott tovább 2 óránál és nagyjából 35 euróba került a művelet. Azt, hogy ezt majdnem minden évben újra kell csinálni, már megszoktuk, ez ellen nincs mit tenni, vele jár, mint az emberrel az árnyéka.

strand 3

Újabb kérdés, ami felmerül: megszoktuk?! Mi az, hogy megszoktátok?
– Mielőtt a strandon kezdtünk játszani, tíz éven keresztül a csárdán lévő pályát tartottuk rendben.
És végül a szinte önmagát feltevő kérdés: ezt miért nem azok csinálják meg, akiknek a dolga lenne?
– Szerintem csak simán a lustaság számlájára írható, mivel aprópénzből meg lehet oldani. Egy gyönyörű, új strand, vagy akár egy wellness központ kiépítésével lehetne villogni. Arról biztosan tudná mindenki, hogy kinek a műve, de ezzel nem. Mindazonáltal nem szeretnék senkit sem minősíteni és senki munkájába beleszólni, viszont tény, hogy nem lenne rossz nyárra rendesen elrendezni a strandot, homokot túrni rá a partszakasz végéből, hogy ne a megkeményedett iszapon feküdjenek az emberek.

strand
Már igencsak megszoktuk ezt a tényállást: ha valami változást szeretnénk látni környezetünkben, azt önerőből, önköltségen kell megvalósítsuk. Ezért is kérdem, ismertek-e valakit, aki strand WC-ket ácsol?…

The following two tabs change content below.
Kiss Anita

Kiss Anita

Jelenleg Újvidék, Zenta és Óbecse között ingázom. Óbecsén nőttem fel (egészen 158 cm-ig), Újvidéken tanulok (remélhetőleg már nem sokáig), és jelenleg Zentán dolgozom (remélem még sokáig). Az életben meg egy kicsit bolond, szószátyár, szórakozott magyarszakos, művészet (főleg film, színház, fotó és irodalom) őrült. Kiemelkedő képesség: teleportálás, az emberek sosem értik, hogyan csinálhatok egyszerre ennyi mindent.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!