Malmolj és ne felejtsd el hozni a bögréd!

Ma kezdődnek a kísérőrendezvények

Korábban talán nem sok embernek fűződött világmegváltó élménye Oromhoz, tavaly azonban már sokakhoz eljutott a körülbelül 1500 lakosú kis falucska híre, miután megrendezték a Malomfesztivált! Vajdaság minden szegletéből és azon túl is érkeztek a látogatók, hogy két napig malmoljanak. A zenekarok közül például a Tudósok és Pink Panter is tiszteletét tette a rajton…

Idén, augusztus 20-ától 22-éig kerül sor az oromi kalandozásra. A helyszín folyamatosan épül és szépül, rengeteg tartalmas programon vehetnek részt az ide ellátogatók.

A kísérőrendezvények mától (augusztus 17.) kezdődnek a malomszépítő táborral, melyet Döme László zentai építészmérnök és a magyarkanizsai Oláh Dóra, a Malomfesztivál dizájnerangyala vezet. A cél, hogy a jelentkezők és a segítők együttes erejével, főleg újrahasznosított anyagokból varázsolják még szebbé a Malmot és környékét.

malomfesztival01

Nagyjából ezzel egy időben zajlik majd a fotós workshop, melynek témája Orom és a Malom. A kiindulópont a régi képek nézegetése, melyek üzenetét a résztvevők fotóval, hanggal, videóval megpróbálják a mai korban is érvényessé tenni. A workshopot Pettendi Szabó Péter fényképész vezeti.

A nulladik napon is lesznek koncertek, érdemes tehát már csütörtökön szedni a sátorfát, és elindulni Oromra!

Augusztus 21-én, pénteken lesz az első MalomSlam” regionális slam poetry verseny. 16-áig várják azok jelentkezését, akik előadnák szövegüket/versüket/mondókájukat a város – vidék ellentétéről/különbségéről/egyezéséről. A zsűriben többek között Závada Péter “Újonc” és Süveg Márk “Said” (Akkezddet Phiai) lesz.

Az esti buli után, majd a napközbeni medencés mártózást követően elkészítheted az ebéded is! Ha érdekel a főzőcskézés, különösképpen a vegan ételek, Salsa Angival belevághatsz, hiszen itt lesz a Food for Mood konyhástul, lábosostul, zöldségestül, fűszerestül!

Aki a lélek rejtelmeibe pillantana be inkább, annak az önismereti pszichodráma programot ajánljuk. A workshop többek között abban segít, hogy növeld az önbizalmad, fejleszd a kommunikációs és a konfliktuskezelési készségeidet, hogy az érzelmeidet megfelelő módon fejezhesd ki. A csoportvezető Telečki Boris pszichológus lesz.

A koncertekből annyi van, hogy még felsorolni is nehéz lenne, így csak néhány érdekességet emelnék ki:

Csütörtökön este 8-kor nyitja a fellépők sorát az újonnan alakult Lucy Dreamin’: játékuk mentes a kötöttségektől, és bővelkedik az improvizáció és spontaneitás adta örömökben. 23 órakor a 2003-ban alakult óbecsei blues-rock zenekar, a Fingerbang lép fel. Hamarosan elkészül az együttes bemutatkozó, kizárólag saját számokat tartalmazó lemeze, biztosan hallhatunk erről az albumról is néhány slágert!

malomfesztival03

Hajnali 1 órakor jön a Lábos Electric Orchestra show-ja, melynek garantáltan egyetlen pillanata sem lesz előre tervezett! Felfogásuk szerint a közönség is az együttes része, nélkülük nincs zene, nincs buli, nincs show, ezért is tartják a barátságos viszonyt és a kommunikációt elsődleges fontosságúnak. Talán te is felkerülsz majd a színpadra egyet zenélni vagy táncolni?

Pénteken 21 órakor jön Hubstation feat. AndyvazulA Hubstation Ratkóczi Huba egyszemélyes produkciója, és alkalmanként különböző vendégekkel egészíti ki fellépését – Andyvazullal már jópár éve igyekeznek elvarázsolni a hallgatóságot az alapvetően blues gyökerű, erősen improvizatív jellegű, pszichedelikus muzsikájukkal. 22 órakor a magyarországi underground hiphop színtér egyik legkimagaslóbb szereplője, Akkezdet Phiai lép színpadra, majd hajnali 2-kor jön Chrono, alias Szalai Zoltán dj, aki Bobby Shepherd hegedűművésszel karöltve varázslatos hangulatot teremt majd.

malomfesztival04A szombat estét az Ethnokor együttes a múltban gyökerező, de a mában élő kortárs népzenéje nyitja, 22 órától pedig a vidám hangulatot a Bohemian Betyars garantálja. Utóbbi önmagát speed-folk freak-punknak nevező együttes zenéje egy új, izgalmas keverékké állt össze: a zúzós punkot, pattogó skát, sodró pszichedéliát vagy éppen a melodikus témáikat megfűszerezték magyar, balkáni és cigány dallamokkal. Fél 1-től pedig az egyedi hangzásvilágú reggae zenekar, az Uprize lép fel.

Külön érdekesség, hogy a szervezők most is figyelmet fordítanak arra, hogy csökkentsék a fesztiválon keletkező műanyag üvegekből és poharakból származó hulladéktermelést. Így aztán idén is jelen lesz a Hozd a bögréd! kampány, így a kedvenc fröccsöd kérheted egyenesen a pléhbögrédbe!

Nem utolsó sorban: várunk benneteket szeretettel a Press Szó bemutatkozására és első évének értékelésére pénteken este 7 órától!

A felsorolás korántsem teljes, mindez csak ízelítő volt a  rendezvényből! További programokért és friss infókért látogassatok el a fesztivál weboldalára és Facebook-oldalára, ha pedig kérdésetek lenne a művészeti táborokkal és a csoportfoglalkozásokkal kapcsolatban, a wemsical.serbia@gmail.com e-mail címen érdeklődhettek.

Fotók: Szerda Zsófia

A tavalyiról itt olvashatod tudósításunkat!

The following two tabs change content below.
Ildikó Merzsa

Ildikó Merzsa

„...semmivel sem tudott többet sorsáról, mint egy teacserje a Kelet-Indiai Társaság múltjáról.” (Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak)
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!