Őrölt hangulatra van kilátás

Malomfesztivál Oromon - augusztus 8-10.

malomA Magyarkanizsa községhez tartozó Orom faluból a legtöbb vajdasági annyit ismer, amennyit a Zentát és Szabadkát összekötő vasútvonalon haladó sínbuszból látni lehet belőle, amikor épp elhalad mellette, vagy megáll a falu vasútállomásán. Itt a remek alkalom, hogy megismerkedhessünk a helyiekkel közelebbről, hiszen augusztus 8. és 10. között a faluban esedékes Malomfesztivált minden oromi ingyen látogathatja. Vélhetőleg a falu apraja-nagyja fel fog vonulni, már csak azért is, mert a program minden korosztály számára kecsegtető. Bár ezen a néven először rendezik meg az eseményt, mégsem előzmények nélküli: a szervezők egyesítették a  már évek óta megrendezett “Windmill Festival”-t és az “oromi napok”-kat. A Malomfesztivál programja visszatükrözi ezt a vegyítést, hiszen egyszerre kapnak helyet családi programok, lovas felvonulás, főző- és csapatverseny, kirakodóvásár, na és persze a:

KONCERTEK  

Augusztus 8-án, pénteken az egykori Tiarah zenekar néhány tagja által lérehozott Give Peace a Chance nevű zenekar kezd, akik a korábbitól eltérő stílusban, reggae ihlette zenével állnak a közönség elé. Őket a hip-hoptól az elektronikus zenéig tartó halmazból válogató, és ezekre a formákra improvizáló zenekar, a magyarországi Zeninjam követi, akikhez nemrég csatlakozott a betbox-szal és énekkel is fellépő FmaN. Az első napra még további három együttes fellépése várható: a szabadkai Senkiháza zenekaré, illetve a két Szegedhez köthető hip-hop bandáé, ők a Lusta Bítek és a Smokey Monday.  

A pénteki jegyek 200 dinárba kerülnek. 

Szombaton, augusztus 9-én is öt fellépő várható. Először a Szabadkai-homokpuszta amerikanazenekara, a Wooden Ambulance, majd a vajdasági vándorzenészek és szabadúszó bohócók elfajult, őrült egyvelege a Lábos Electric Orchestra áll színpadra.

Ezt követően érkezik a várva várt Tudósok zenekar, akiknek tavaly tavasszal jelent meg A legszebb szerelmes dalok című lemeze. Az ezen található szerzemények központi helyet kapnak az oromi malom lábánál.

Végül pedig egy különleges felállás, az elektronikus zene deep house szférájába röpíti a hallgatóságot. A Summer 3P fesztivál után a Malomfeszten is fellép a Chrono & Ascaloon feat. Bobby Shepperd formáció, majd az átszerelések allatt Dj Hófehérke adja a zenét.

A szombati napra a belépőjegyek 250 dinárba kerülnek.

A Malomfeszt magyarkainizsai kísérő programjaként augusztus 9-én 18 órától a Nagy-Sagmeister borászatban drMáriás A balkáni tahó című könyvét mutatják be. A fesztivál látogatóinak ingyenes medencehasználatot biztosítanak a szervezők, a szegedi Fényszigor jóvoltából pedig fényfestés is lesz.

Az alábbiakban a fesztivál szervezőinek hangulatkeltő írását olvashatjátok:

„Ne emlegesd a vers virágkorát,
ne szidd a korod, s a bűnös kőfület,
a Szépség így is, úgy is él tovább,
a Szenvedély, a Kéj, az Őrület.
A rózsa mindig is csodás marad,
s a csók s a csókra néző pálmafák,
a trubadúr, amint húrba kap,
hogy eldalolja érzelmes dalát”
(Orbán János Dénes)

Ti szívünknek oly drága fecskeszárnyú álomkergetők!

malom 1A bomlott agyú nyár szórja lábaitok elé féltett kincseit augusztus 8-10 között az oromi szélmalom tövébe! Még az éneklő mennyország is megnyitja kapuit, hogy örökös lakói Jimmy Hendrix †, Janis Joplin †, Brian Jones †, Jim Morrison † onnan gyönyörködjék a megálmodott woodstocki ünnepbe – mert nagy ünneplés lészen ott. Még a nagy négyarcú sem fog unottan malmolni ujjaival, hanem megpróbál elkapni egy pár angyalszárnyú kóbor akordot. Ha száz darabra vagy is szétesve, de a hallásod, a füled a régi, ragd össze magad, vágd a sarokba a lapos elemet és ugorj egy fejest a 220 voltba, de az ugrás előtt hunyd le a szemed, a meglepetés ereje annál nagyobb lesz! Mert „nincs szebb, mint mikor a csend kapuját páros lábbal rúgja be a gyűrött-kócos rock and roll” És ha eső lesz? (Mint Woodstock, 1969. augusztus 21.) Na és? A

Épül a színpad

Épül a színpad

legszebb melódiákat mindig is az eső írta! Húzz bakancsot, vágd a „kisszatyorba” a fogkefét és a tiszta bugyit, majd irány Orom! Hozd a nagymamát is, kinek a szívében még mindig virágok/lepkék és a frissen kaszált füvek illata kísért… ihaj csuhaj! Meg azért is, mert a L.E.O. kiemelt jutalomban részesíti azokat, akik tudják a pontos választ: hány pötty dísziti a két literes lábost? Mamád súgni fog, mert ő még össze tudja kapcsolni mosolyával a földet az éggel, hiszen az ő bordái karámában is fűevők laknak, és hisz benne, hogy majd drága testét zenével adják vissza az égnek! Kiemelt jutalmak a helyes megfejtőknek, úgymint:
1) Alig használt malomkövek L.E.O. monogrammal
2) Bendegúz memoár kötete (lámpabélbe fűzve)
3) Három napos ingyenbérlet az Orom-Budiszava horror-terror metrón, amelyet a bátor ventilátor vezet, és rajta a kalauz – most kapaszkodjatok – Szabó Rozália maga személyesen!
A híresztelésekkel ellentétben nem baszta agyon a villám a halpiacról hazafelé ballagtában, csak a ritiküljének a kapcsa olvadt össze a szerző agyával (fúzionált) és ez az égi elektromos kisülés aztán addig űzte árkon-fűvön-bokron, míg nem a villám elsütőjének karjaiba zavarta egy halálos ölelésre. Azóta tudja a nagy titkot: a láncos medvének is halálos a csókja!
Szabó Rozália (nektek Rozi mama) hozza az unokáit is, mert látni és hallani akarják a Tudósokat, dr. Máriást, akinek a nevét csak szent áhítattal volt szabad megidézni, kiejteni, mint ahogyan a töltött pisztolycső előtt sem illik röhögni a véres utolsó tangó közben, akármilyen kibaszottul jó is a nő! (na de mihez képest)

A Wooden Ambulance nyítja az oromi Woodstock feszitvál második napját. Zenéjük emberileg nem mérhető semmivel – valami ahhoz hasonlatos, mint mikor a zenélni tudó angyalok sarokba vágják sérült szárnyaikat és odakucorodnak a morcos isten lábához, aki éppen nem érti, hogyan is kerülhetett porszam a nagy mű kerekei közé? És akkor kinyílik az ég Orom fölött, és az emberek álmos szemében halni készülő mosoly csöppnyi kis kelyhekben virággá/lepkévé, gyönyörűséges dallammá válik és a színes hó is felfelé hull… és a szívünkben haldokló madár csípte szőlőszemek is édes borrá nemesültetnek!

A Lábos Electric Orchestra követi őket. Uram segíts kérges markoddal színpadon tartani őket! Itt már megszűnik a fent és a lent. Mi vagyunk ők, és ők vannak mi. Minden rajongó ismeri és féli, mint a betyárokat (rideglegényeket). Az idei Eurovízió óta már lehet, hogy vannak rideglegénylányok is. Ha a L.E.O. nevét suttogva kiejtik valahol, az apák sietve zárják be a kapukat. Az anyák féltőn, remegve ölelik magukhoz a tiszta szobában a titokban megvásárolt belépőjegyeket. A zenéjük nem lázít, nem vádol, csak feldobban, de úgy, hogy még a malom falában egymás álmát álmodó téglák is extázisba esnek! És „részecskegyorsító” legyen talpán, aki újra összerakja… habár ki tudja… A bandából ő az, aki a DNS lánc fejtegetés közben rátalált a kozmikus számítógép kulcsára (a zene hatására), mert ő már tudja, hogy a múltunknál kíváncsiabbak vagyunk a jövőnkre és a lányok mindig visszatérnek!

De hát ezért lesznek ott a Tudósok. Ők azok, akik tisztában vannak azzal mi történik, ha az ember kopogtatás nélkül nyit be saját magához, még a súlytalan megdöbbenésünket is meglepetések érhetik, mint a csillagporos asztronautát az üvöltő, szédült liliomok között, kiknek a gyökérzetét rágja a „kandírozott mandarin zselészínű áramvonal” húgaival, akik bölcsőikben véres mézeskalács arcú csecsemőket ringatnak. És ha itt már kezd szorítani sorsod elbaszott ingnyaka, ki nem gombolhatod, csak letépheted, hogy ne nőljön benned veled együtt a halálos csend… ezt ők tudják igazándiból.
…és amikor az utolsó tétova, kóbor, huncut akkordokat is fölfalják az oromi szélmalom csöndjei, ahol eddig csak a sárguló buzakalászokba zárt élet álmodott a „nagy találkozásról a malomkővel”, hogy nászukból kalácsízű kenyerek születhessenek. Itt hullott termő talajra egy álom a „nagy oromi woodstockról”. Köszönet érte barátainak a segítségért, szüleinek, hogy etették és minden oromi „aranyszívű” polgárnak, akik hősiesen elviselik a szent pillanatot, mikor a malomnál leszakad az ég… és csak hullanak belőle a rézpikkelyes aranyhalak. Mert néha a folyó is unja a két part között való hömpölygést, és élére áll. És köszönet, hogy ti is ott lesztek, és lelketekben, a tépett vitorlalelketekben hozzátok az örömöt, az üvegszerűen törékenyet… Addig is teljék atyafiságos szeretetben az időtök!

Vörös László

PONTOS PROGRAM

NAGYSZÍNPAD

Augusztus 8. (péntek)

20:00 Zeninjam + FmaN (HU)
21:30 Give Peace a Chance (SRB)
23:00 Lusta Bítek (HU)
00:30 Senkiháza (SRB)
02:00 Smokey Monday feat. Dj Menz (HU)

Dj Hófehérke és TRM szórakoztatja a közönséget a koncertek között

Augusztus 9. (szombat)

17:00 Fórumbeszélgetés: “Should I stay, or should I go?” – Fiatalok és a migráció
19:00 South Park bábjáték
20:00 Tisza-menti gyermekfilharmónia koncertje
21:00 Wooden Ambulance (SRB)
22:30 Lábos Electric Orchestra (Part 1) (SRB)
23:30 Tudósok (HU)
01:00 Lábos Electric Orchestra (Part 2) (SRB)
02:30 Dj Chrono & Ascoolon feat. Bobby Shepherd (SRB)

Dj Hófehérke és TRM szórakoztatja a közönséget a koncertek között

KÍSÉRŐ PROGRAM

Augusztus 9. (szombat) – Nagy-Sagmeister Borászat borkóstoló terme, Magyarkanizsa

18:00 A balkáni tahó és egyebek
drMáriás könyvbemutatójával egybekötött  borkóstolás

Augusztus 8-10. (péntek-vasárnap) – Szélmalom, Orom

 • Ingyenes medence használat a fesztivál látogatóinak
 • Ingyenes kemping
 • Képzőművészeti tárlat a szélmalom gyomrában
 • Képzőművészeti installációk a fesztivál területén
 • Kirakodóvásár
 • Lovas felvonulás
 • Íjász bemutató
 • Csapatjátékok
 • Fényfestés a szegedi Fényszigor jóvoltából

KIRAKODÓVÁSÁR

 • Nagy-Sagmeister borászat, Magyarkanizsa
 • Maurer borászat, Hajdújárás
 • Tímár pálinka, Orom
 • Jammin Soap, Magyarkanizsa
 • Sunbird Handmade, Zenta
 • Hanyauku Handmade, Zenta
 • TB-ENDX ruhavásár, Zenta
 • Bitang ruházat, Szeged
 • Bicone Fusing, Martonos
 • Gyöngy ékszerek, Orom
 • Tűzzománc, Szabadka
 • Gyógynövények, fűszernövények, Orom
 • Ozsvár Péter keramikus, Magyarkanizsa
 • Nemezelés
The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!