A tábor minden fiatal számára mámor!

Interjú Erdődi Edvina főszervezővel

Az idei Ifjúsági Etno Tábor augusztus 2-a és 9-e között már a sokadik a sorban, amit a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ szervez a péterrévei Horgásztanyán. Biztos vagyok benne, hogy az önfeledt nyári szünetet élő ifjúság örömmel veti bele magát a külvilágtól elzárt tanyavilág nyújtotta kikapcsolódásba, táborozásba. Az előttük álló izgalmas hét részleteiről faggattam a tábor főszervezőjét, Erdődi Edvinát.

Erdődi Edvina

Erdődi Edvina

Mitől más ez a tábor, mint a többi?  

– Olyan korosztályt szólítunk meg programjainkkal, amely sokak szerint már kinőtte a táborozást. Erre minden évben sikerül rácáfolnunk, ez adja a tábor egyediségét. Az alsó korhatár 16 év, a felső pedig valahol 30 körül mozog. Ennek megfelelően alakítjuk ki a napi programot, hiszen rengeteg előadással és foglalkozással tesszük tartalmassá azokat. A hangsúly a régi mesterségek felelevenítésén van.

Kérlek, adj egy kis ízelítőt a tábor mindennapjaiból!

– A péterrévei Horgásztanya kiváló kikapcsolódási lehetőségeket biztosít, hiszen a tanyát körülvevő Csík-tó nagyban meghatározza a tábor hangulatát. Rengeteget fürödnek, csónakáznak a résztvevők. Két napig még nyeregbe is lehet pattanni, amikor a bátrak szinte az egész tanyavilágot megnézhetik lóhátról. Foci- és röplabdameccseket is szervezünk, íjászok és borászok tartanak bemutatót, valamint zenés, táncos estek is lesznek. Azt pedig talán szükségtelen részleteznem, mennyi spontán buli, esti program, csapatjáték alakul ki a tábortűz mellett.
Napközben párhuzamosan folynak az oktatások, így lehet fát faragni, üveget festeni, batikolni, nemezelni, kosarat fonni, agyagozni, gyöngyöt fűzni. Próbáljuk megtalálni az egyensúlyt a hagyomány és a mai szokások között, emiatt fontos, hogy széles repertoáron mozogjon a program. Délutánonként tábori rádiót vezetnek a rátermett szervezők, amikor az ifjúságot érintő témákat boncolgatják, illetve azokról faggatják a táborlakókat.

Valóban úgy gondolod, hogy kell egy hét távollét?

– Igen, ebben biztos vagyok, és ezt a hozzánk ellátogatók is alátámaszthatják. Hiszen a mai világ felpörgött, mindenki kapkod, robotként él, megszokott hétköznapokkal, hétvégékkel. A táborban más ingerek érik őket, élménydús kikapcsolódást biztosítunk számukra ez az egy hét alatt, attól kezdve, hogy sátorban biztosítjuk számukra az alvást. Ennek, mint tudjuk, megvannak a sajátosságai. Vagy túl meleg van, és a sátradat épp olyan helyre állítottad fel, hogy reggel hatkor kiűz a nap, vagy rettegsz elaludni, mert a szabadban vagy, és emiatt reggel nehézkes a felkelés. Arról nem is beszélve, hogy ki tudja, meddig húzódik el az esti buli… Tavaly el is áztunk rendesen, ezért a csukott házikóban aludt szinte az összes táborlakó. Nem kis létszámról van szó, hiszen akkor 70 fiatallal táboroztunk.

A tavalyi táborozók

A tavalyi táborozók

Nem elcsépelt szövegként mondom, de valóban sokan új ismeretségre, kapcsolati tőkére tesznek szert a táborozás ideje alatt, hiszen különböző ifjúsági szervezetek képviselői is megfordulnak nálunk. És ugye születnek szerelmek első táborozásra is. :) De erről bővebben te is mesélhetnél…

Mi történik a tábor utolsó napján?

– Szombaton délután kiállítjuk a tábor ideje alatt elkészült alkotásokat, amelyek száma általában több száz körül mozog. Ekkor történik meg a rendezvény hivatalos lezárása is, élő koncerttel. Idén a temerini Flashback Humor zenekar fog a résztvevőkkel együtt bulizni. Az utolsó napon a koncert már nyílt program, úgyhogy arra egy szimbolikus összeg fejében mindenkit szeretettel várunk.

Lackó Linda

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!