Melyik európai városba utaznál a legszívesebben?

A térképen a piros pöttyök mérete jelzi, hogy a megkérdezettek hova mennének a legszívesebben.

A térképen a piros pöttyök mérete jelzi, hogy a megkérdezettek hova mennének a legszívesebben.

Tavaly december 19-e óta vízummentesen léphetjük át a schengeni övezetbe tartozó országok határait. Azóta kétségkívül felélénkültek – főleg a fiatalok körében – az utazással kapcsolatos álmodozások. Kérdés azonban, hogy ténylegesen nőni fog-e az utazásaink száma, hiszen útiköltséget nem folyósítottak a vízummentesség mellé, így sokaknak még mindig elérhetetlen cél egy Párizs, vagy Róma árfekvésű nagyváros meglátogatása. Munkatársaink szabadkai középiskolásokkal beszélgettek arról, ha lehetőségük lenne az utazásra melyik városba mennének, illetve arról, miben látják a legfőbb okát, hogy eddig nem táthatták a szájukat a Louvre szobrai előtt vagy szurkolhattak a Nou Camp lelátóin?

A megkérdezett tanulók kivétel nélkül jártak már külföldön, ám ők kisebbséget képeznek az ország lakosai között, mivel a szerbiai statisztika szerint az állampolgárok alig több mint tíz százaléka rendelkezik útlevéllel. Beszélgetőtársaink többsége úgy véli, hogy elsősorban a pénz, és a papírok utáni rohangálás tántorított el minket attól, hogy beutazzuk a nagyvilágot.

„Az, hogy most nem kell vízum, eggyel közelebb visz az utazáshoz, de olyan nagymértékben nem enyhít azon a tényen, hogy nincs pénz. Szóval tömeges megindulás nem várható.”

Sokan bele se kezdtek a fáradalmas procedúrába, mivel az anyagi lehetőségük, és az idejük nem engedte meg nekik, hogy ezt megtegyék. A mesebeli körutazásokról szóló álmok már sokszor ebben a korai fázisban szertefoszlottak. A döntő többség úgy véli, hogy az elkövetkező években a kiutazók száma egyre több lesz, és végre Szerbiában is rájönnek arra, hogy Európa számtalan csodát és tudást tartogat nekünk.

„Az emberektől függ, hogy többet utaznak-e, de remélem, a fiatalok felérik ésszel, hogy most előttük a lehetőség, ám akik bezárkózottabbak, azokat nem lehet kimozdítani.”

mag 2

Véleményük szerint szépen, fokozatosan fogjuk berajzolni államunkat a kontinensre, és ha többet kalandozunk az idegen országokban, akkor talán el tudjuk tüntetni a nevünk elől a “primitív balkáni” jelzőt. A tanulók összesített véleményéből azonban az is egyértelműen kirajzolódik: aki eddig nem gondolkodott az utazáson, az ezután se fog! Ha valakinek eddig sem voltak ilyen jellegű tervei, vágyai akkor a jövőben sem lesznek, vízum ide vagy oda. Elég, ha csak a szűk élőterünkre gondolunk. Biztosak lehetünk abban, hogy az idős bácsika, aki világéletében munkásember volt és földműveléssel foglalkozott, sosem fog elindulni az Októberfesztre. Csak azok szeretnének holland tulipánt szagolgatni, vagy megjárni a híres Szent Jakab utat, akiket ez legalább elméleti síkon foglalkoztat.

Mint ahogy az interjúkból kiderült, a szabadkai középiskolások tele vannak ötletekkel, mivel alig győztük jegyzetelni azokat a lehetséges nagyvárosokat, amelyeket úti célul tűztek ki. Mondhatni elsöprő sikerrel győzött a divat fővárosa, Párizs. Második hely jutott a hit városának, Rómának. Bronzérmesünk pedig a mindig esős település, London lett. A szigetország fővárosába vágyakozó kalandorokat sajnos ki kell egy kicsit ábrándítanunk, mivel Nagy-Britannia nem tartozik a schengeni övezetbe, ezért a vállalkozó kedvűeknek továbbra is vízumkérelemhez kell folyamodniuk, amit az adott ország vízumkiadó irodáiban tehetnek meg.

mag4

Az eredmény valószínűleg senkit sem lep meg, ami viszont minket is megdöbbentett, hogy sokan meglátogatnák az északi városokat, mint például Oslo vagy Koppenhága. Azt viszont még nem tudják, hogy a vízummentesség ellenére részt vesznek-e csoportos kirándulásokon, vagy esetleg egyéni szervezésben indulnak útnak.

A rámpát felengedték, szabad az utunk. Most már Szerbia lakosságán a sor, hogy az európai emberekkel elfeledtesse azokat az abszurd nézeteket, miszerint itt Szerbiában üveggolyó helyett lőfegyverekkel játszunk, és bebizonyítsuk, hogy itt mégsem masíroznak tankok vasárnap délután. Nevetségeges feltételezések, ugye? Pedig már nemegyszer hallottunk ilyet.

7 szavazat: Párizs

4 szavazat: RómaLondon

3 szavazat: Barcelona,KoppenhágaAmszterdam

2 szavazat: Oslo, Bécs, Athén, Prága

1 szavazat: Lisszabon, Rotterdam,

Stockholm, Luxemburg,

Bern, Berlin, Budapest,

Fila (Ausztria), Dublin, München

 

Megjelenés helye: www.kepesifi.com, 2010.02.22

Magosi Lóránd, Muhi Ágnes

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!