Mennyit kell szenvedni az egyetemi diplomáért?

Árjegyzék a sikerhez

tanulas 8

„Egy vizsgaidőszakomban sikerült koffeinmérgezést összehoznom… belülről úgy éreztem, hogy rögtön szétrobbanok”, „Volt olyan hét, amikor nem aludtam”, „A végére már szabályosan hallucináltam, meg folyt a könnyem a fáradtságtól”. Egyetemi fórumokon olvashatók efféle bejegyzések – a vizsgák előtti szenvedésről, fizikai fájdalomról, félelmetes és veszélyes képzelgésekről, kávé- és energiaital-túladagolásról, napokig éberen tartó tiltott szerekről. Hogy lehet kibírni alvás nélkül egy egész hetet? Hogy lehet leerőltetni nyolc-tíz doboz energiaitalt? És hogy lehet ezt ép bőrrel megúszni? Milyen lemondásokkal kell számolniuk azoknak, akik jó eredménnyel szeretnék befejezni tanulmányaikat? Egyetemistákkal beszélgettem, orvosnak, jogásznak, nyelvésznek, vegyésznek készülő diákokkal. Átlaguk nyolc és fél feletti, az elbukott vizsga kifejezést nem igazán ismerik.

tanulA SIKER ÁRA OLDALAKBAN

Szemeszterenként körülbelül három–öt vizsgám volt, ez változó mennyiségű tananyagot jelent, legtöbb könyvünk 300–400 oldalas volt, néha egy könyvből tanultunk, de sokszor több könyvet is elő kellett venni. Voltak tantárgyaink, ahol több mint ezeroldalas volt a tananyag. Ez nem egy olyan kar, ahol alkalmazható a kampányszerű tanulás. A tananyag mértéke meghaladja azt, amit az ember meg tudna tanulni néhány nap, esetleg hét alatt” – árulja el Lehel, aki az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karán végzett nemrég. Gábor is az orvosi diplomáért küzd: „Nekem nem elég a tankönyv és a jegyzet! A kötelező anyag mellett még öt-hat szakkönyvet is kézbe veszek. Kutatok, keresem a pluszinformációkat.

Zsófi jogásznak készül: „Vannak vizsgák, amikre ezeroldalas anyag jön össze. Ráadásul emellé jönnek az órai jegyzetek meg a tömörítmények.

A szabadkai Közgazdasági Karon tanuló Tamásnak sincs könnyű dolga: „A könyveink minimum háromszáz-négyszáz oldalasak. Ráadásul kezdetben nagyon nehezen tudtam megbirkózni a szerb nyelvvel. Az első egy-két szerb nyelvű vizsgára magoltam. Több száz oldalt! Szakszöveget! Életem legnehezebb időszaka volt. Elolvastam egy bekezdést, aztán addig próbáltam visszamondani, amíg nem sikerült tökéletesen. Kezdetben naponta csak öt-hat oldalt tudtam megtanulni, utána azért gyorsult a dolog. Mindenesetre a háromszáz oldal így is eltartott egy ideig. Szerencsére most már nincs sok gondom a nyelvvel, de a háromszáz oldal még mindig háromszáz…


tanulas 5 istvanA közhiedelemmel ellentétben a Magyar Tanszéken is akadnak húzós vizsgák, legalábbis erre a következtetésre jutott 
Anna, miután egy sor matematikai művelet elvégzése után összeszámolta az oldalakat: „A legdurvább vizsga, ha jól számolom: 350×4 + füzet + jegyzet. Tehát jóval több, mint ezer oldal! Általában sok a kötelező szakirodalom, ehhez jön az órai anyag. Ha még az ajánlott szakirodalmat is hozzáolvasnám, akkor azért lenne bőven… A lényeg az, hogy elég ütős, ha ráesik valaki fejére. És most nem számoltam azokat a regényeket, amiket el kell olvasni. Szerencsére ezeket elég egyszer elolvasni, bár azért egy több mint 700 oldalas Harmonia Caelestis eltart egy ideig…

A SIKER ÁRA ÓRÁKBAN

A tanulással eltöltött órák számát a megkérdezettek közül az orvostanhallgatók vezetik: „Egy átlagos napon hat órát tanulok, vizsgaidőszakban tíz-tizenegyet” – állítja Tibor, de Lehel sem adta lejjebb: „Átlagos napokon általában hat-nyolc órát tanultam, vizsgaidőszakokban nemritkán tizennégyet is. Nincs pihenés. Ha egyszer lemaradsz, elvesztél.

Zsófi: „Egy átlagos napon három-négy órát tanulok. Vizsgaidőszakban viszont reggeltől estig. A baj csak az, hogy szinte mindig vizsgaidőszak van…”

Emese Újvidéken, a Természettudományi Karon kémikusnak tanul: „Most vagyok másodikos. Az első évet végigszenvedtem. Nagyon idegen volt az anyag, meg a szerbet is nehéz volt megszokni. Reggeltől estig a szobámban voltam, és próbáltam készülni. Elég sok kollokvium volt év közben, így mindig volt mire tanulni. A legrosszabb az volt, hogy sokszor hétvégére sem tudtam hazamenni, mert féltem, hogy otthon másra megy el az időm. Újvidéken meg magam voltam, így csak az anyagra koncentráltam.

tanulas7(1)A SIKER ÁRA KOFFEINBAN

Az egyik ismerősöm, aki szintén egyetemista, egyszer annyi kávét és energiaitalt ivott, hogy huszonnégy órán át megállás nélkül végig tanult. Teljesen túlpörgött. Szerintem örülhet, hogy él!”– meséli Gábor, aki napi két kávénál többet sosem iszik.

Zsófi egyáltalán nem használ serkentőszereket, elmondása szerint ezek csak idegessé és nyugtalanná teszik. „Nekem ezek többet ártanak, mint használnak. Az egyetlen tuti recept a szorgalom és a kitartás.

Tamás is csak ritkán használ koncentrációnövelőket. A kávét nem szereti, inkább energiaitalt iszik. „Naponta maximum egyet-kettőt iszok. Ennyi épp elég ahhoz, hogy éjfélig is tudjak tanulni. De az évek alatt már sok furcsa dolgot hallottam. Van valami természetes anyagokból összeállított tabletta, amit nálunk a lányok ittak. Ők jobban hisznek az ilyen biodolgokban. A fiúk az energiaitalt nyomják. Van, aki naponta ötöt is megiszik.

tanulas6A SIKER ÁRA KIHAGYOTT PILLANATOKBAN

A tavalyi tanévben, ha jól emlékszem, csak háromszor voltam bulizni. Néhány közelebbi barátom szülinapját ünnepeltük. De igazából nem is hiányzik a szórakozás. A lerakott vizsgák után is csak arra vágyom, hogy aludjak egy jót”– mondja Emese, aki havonta csak egyszer megy haza szülővárosába, hogy találkozzon szüleivel és testvérével. A régi barátai a zsúfolt hétvégébe már nem férnek bele.

A többiek is elsősorban bulikról mondanak le. „Nálam a szórakozás a minimumon volt, csak a szemeszterek elején volt időm kikapcsolódni – meséli Tibor.

A SIKER ÁRA RÉMÁLMOKBAN

Beszélgetőtársaim elsősorban álmatlan pillanatokról meséltek. A vizsga előtti drukk adrenalinnal tölti el a testet, és még akkor sem hagy aludni, amikor a szerencsétlen diák már huszonnégy órája ébren van.

Sokszor előfordult, hogy vizsga előtti napon akár négyig-ötig is fennmaradtam. Csak néhány óra alvásra volt időm, de ezt sem tudtam kihasználni. Néha elbóbiskoltam, utána meg arra ébredtem, hogy ismételem magamban az anyagot”– meséli Emese.

Gábor is hasonló gondokkal küzd: „A legrosszabb, amikor úgy ébredsz, hogy egész éjszaka nem létező definíciókat és latin kifejezéseket próbáltál bemagolni. Az agyad fáradt, az anyagot összekeverted, így nem könnyű vizsgázni

Gyakori motívum az egyetemisták álmában a könyvek és jegyzetek vonulása (esetenként tánca), illetve orvostanhallgatóknál a boncolás, melynek során elmondják a szervek latin nevét is.

tanulas 3MIÉRT ÉRDEMES ENNYIT FIZETNI?

 Kérdésemre, miszerint megéri-e ennyit tanulni, ennyi időt és energiát a tanulásra áldozni, a válaszadók egyértelműen igent mondtak, viszont megoszlott a véleményük azzal kapcsolatban, hogy miért teszik mindezt. „Egyszer majd életek fognak múlni azon, hogy megtanultam-e rendesen az anyagot. Azért tanulok, hogy jó orvos legyek” – állítja Lehel, és hasonló véleményen van a többi orvosnak készülő fiú is. A szakma iránti elkötelezettség a többiek esetében nem merült fel. Van, aki azért tanul jól, mert nem tud másként, mert lelkiismeretes, van, akinek egyszerűen számít az, hogy a leckekönyvében jó osztályzatok sorakozzanak. De akármi is áll a csekken, mélyen a kínok zsebébe nyúltak, hogy kifizessék…

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2010.11.18.

Soós Georgina

 

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!