Híd Körösök a Móricz Zsigmond ösztöndíjasok között

Terék Anna és Barlog Károly első reakciói

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2015-ös Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjával azt a 13 pályakezdő fiatal írót támogatja, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkájukhoz igényeltek támogatást és megfeleltek a kritériumoknak.

Móricz Zsigmond dolgozószobájában

Móricz Zsigmond dolgozószobájában

A Budapesten élő, vajdasági származású Terék Anna és Barlog Károly is a nyertesek között van.

Barlog csókai születésű író, első önálló rövidpróza kötete, a Maxim 2012-ben jelent meg.

A Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj nem pusztán anyagi támogatás, sokkal több annál. Elismerése annak, amit eddig csináltam, amit a hivatásomnak érzek. Egyúttal jelzésértékű. Azt jelzi, hogy a szöveg(együttes) – a készülő, támogatásra érdemesnek tartott kötet – jó (vagy jó is lehet) – nyilatkozta Barlog a díj kapcsán.

A leendő művéről annyit árult el, hogy a zenét és az irodalmat ötvözni, zene által inspirált prózát írni nem példa nélküli a magyar irodalomban. Éppen ezért az E/. Zenés vágymonológok nem tud és nem is kíván új műfajt teremteni. A kötet „másképp ragadja meg a zene és a szöveg viszonyát, más nézőpontból (elhibázott »szerelmi próbálkozások« felől) közelít ehhez a különleges kapcsolathoz. […] A készülő prózaanyag egy szélsőséges zenei ízlés mentén megszerkesztett soundtrack-gyűjtemény. […] Ezek az édeskeserű rövidprózák a mindenki által áhított egymásra találás elé görbe tükröt tartva az idealizált szerelmek fonákjaival szembesítik az olvasót” – írta Barlog a szinopszisában.

Terék Anna és Barlog Károly

Terék Anna és Barlog Károly (fotó: www.hid.rs)

Terék Anna topolyai származású költő. Két önálló kötete jelent meg eddig, 2007-ben a Mosolyszakadás, 2011-ben pedig a Duna utca, amellyel ugyanebben az évben Sinkó-díjjal is jutalmazták (ezenfelül több szavaló is rangos díjakat vihetett haza a kötet verseinek köszönhetően). Műveit már színpadra is alkalmazták, a jelenleg is futó Vajdasági lakodalom című darabot Táborosi Margaréta rendezte meg tavaly a Szabadkai Népszínházban, Puskás Zoltán pedig 2013-ban az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban vitte színre a Jelentkezzenek a legjobbak! című előadást.

Közös fotó Virág Gáborral a Fórum Könyvkiadó igazgatójával

Közös fotó Virág Gáborral a Fórum Könyvkiadó igazgatójával (fotó: www.hid.rs)

Anna a pályázat elnyerésével kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozata:

Az ösztöndíjnak nagyon örülök, hiszen ez egyfajta megerősítés is. Jó érzés, hogy kitüntetett a bizottság a bizalmával, s hogy ily módon segítik a tevékenységemet. Mivel a költészet nem olyan forma, amiben előre meghatározott lefolyású munkáról tudunk beszélni, így azt nem tudom előre megmondani, mikor lesz a verseimből kötet vagy, hogy mi lesz a címe. Viszont az nagyon jó érzés, hogy Károllyal egyszerre kaptuk meg az ösztöndíjat, mert mindketten a Híd Kör tagjai vagyunk.

A Híd Kör Budapesten

A Híd Körösök a JAK-táborban (fotó: Szőcs Petra)

További díjazottak: Czinki Ferenc, Demeter Zsuzsánna, Dobás Kata, Farkas Balázs, Haraszti Ágnes, Kassai Zsigmond, Lapis József, Pál Sándor Attila, Potozky László, Turi Márton, Zelei Dávid.

The following two tabs change content below.
Kiss Anita

Kiss Anita

Jelenleg Újvidék, Zenta és Óbecse között ingázom. Óbecsén nőttem fel (egészen 158 cm-ig), Újvidéken tanulok (remélhetőleg már nem sokáig), és jelenleg Zentán dolgozom (remélem még sokáig). Az életben meg egy kicsit bolond, szószátyár, szórakozott magyarszakos, művészet (főleg film, színház, fotó és irodalom) őrült. Kiemelkedő képesség: teleportálás, az emberek sosem értik, hogyan csinálhatok egyszerre ennyi mindent.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!