Egy autóban a hazalátogató művésszel

Riportré-videósorozatunk első része: Budapestről Vajdaságba Nagypál Gáborral

nagyp 2A Press Szó Zentán megtartott tavaly decemberi első élőújságja után az adai Szarvas Gábor Könyvtár munkatársától, Pál Zsófitól kaptunk egy felkérést: ismételjük meg ugyanezt Adán is! Előző alkalommal a saját tevékenységünkről és az általános médiahelyzetről beszélgettünk a közönséggel Tőke János moderálásával és újságírónk, Kiss Anita közreműködésével. A második fellépésünkön azonban már olyan egyént akartunk megszólaltatni, aki az általunk is fontosnak tartott értékeket képviseli, vagyis tehetséges művész, bátor és szókimondó civil, aki egykori és jelenlegi lakhelyének is bizonyos értelemben prófétája. Így esett a választás az adai származású Budapesten élő színművészre, Nagypál Gáborra, akire a felsorolt állítások mindegyike igaz. A 90-es évek második és a 2000-es évek első felében az Újvidéki Színház egyik legközkedveltebb színművésze volt, majd 2004-ben a budapesti Bárka Színházba szerződött – három újvidéki kollégájával (Gyarmati Kata, Mezei Kinga, Szorcsik Kriszta) együtt. Több mint 10 éve él tehát Magyarországon, de párhuzamosan Vajdaság továbbra is alkotói térként van jelen az életében, amit több „itthoni” alkalmi fellépése és két tanyaszínházas rendezése (2006: Kir Januli, avagy az ördög tudja; 2013: Ilija próféta) is igazol.

Nagypál Gábor és Fodor Tamás

Nagypál Gábor és Fodor Tamás

Nagypál 2012 óta a Stúdió K független társulat művészeti vezetője, amire az addigi vezető Fodor Tamás kérte fel hosszas keresgélés után, aki addig 40 éven keresztül vezette a 70-es években létrejött kommunából kinőtt színházat. Gábor a művészeti vezetés mellett színészként és rendezőként egyaránt közreműködik a színház életében, emellett filmekben (Nincs kegyelem; Argo 2.) is gyakran szerepet vállal, és szinkronszínészként is felismerhetjük hangját (Ted; Halálos iramban; Conan, a barbár).

A március 19-én Adán megtartott élőújságot beleszámítva négyszer találkoztunk Gáborral az elmúlt rövid időszakban, amelyek arra engednek következtetni, hogy valóban egy elragadó személyiség – mint aminek a hírében áll. Nemcsak alkotói tevékenysége, hanem civilként való fellépése is figyelemre méltó. Így pl. részt vett a Slobodan Milošević elleni diáktüntetéseken, ahogy jelenlegi társulata vezetőjeként is az aktuális társadalmi helyzet kritikusa is egyben.

Gábor megtalálta a helyét Budapesten, valószínűleg most nem lehetne és talán nem is kellene őt „hazacsábítani”. Mi azonban feladatunknak érezzük, hogy szemmel tartsuk művészi tevékenységét, és figyelmesen meghallgassuk gondolatait.

Mondanánk, hogy sikerült hazahoznunk Gábort a szülővárosába, Adára, a valóság azonban az, hogy ő hozott haza minket. :) Autójának hátsó ülésén utaztunk Budapesttől Vajdaságig, hogy részt vehessünk az adai fellépésen.

Csillik Blanka, Nagypál Gábor, Laskovity J. Ervin

Csillik Blanka, Nagypál Gábor, Laskovity J. Ervin

A Stúdió K-ban kezdődő és az adai Corsaro Clubban végződött kalandunkról készült felvételt új videósorozatunk első részeként mutatjuk be olvasóinknak, ami a budapesti székhelyű Vajdasági Baráti Egyesület támogatása által valósul meg. Sajátos műfajmegjelöléssel „riportréknak” neveztük el a kisfilmeket, utalva arra, hogy nem csupán egy-egy személyt mutatunk be, hanem egy szélesebb társadalmi kérdéskört is – ami jelen esetben az elvándorlás problémája.

A Press Szó első születésnapja (április 8.) alkalmából összeállítottunk egy kérdőívet, mert nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy mit gondoltok rólunk. A kérdőív kitöltésével nagy segítségünkre lennétek, hogy a Press Szó ténylegesen közösségi platformként létezzen – Veletek! A kérdéssort az oldal jobb oldali sávjában találjátok. Köszönjük.

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!