Vajdaságból ilyennek látni a budapesti Nemzeti Színházat

Döntőbe jutásra áll a szabadkai Kosztolányi lányai csapat a színháztörténeti vetélkedőn

A kultikus intézmény történetével kapcsolatos vetélkedőt indított útjára január 5-én a budapesti Nemzeti Színház, amelyre a középiskolások második és harmadik osztályos tanulói (avagy a 10-11.-esek) jelentkezhettek Magyarországról és határon túlról. A zsűrit Udvaros Dorottya, Ablonczy László, Rubold Ödön és Mátyássy Bence alkotják. A négyfordulós vetélkedő első három etapjának feladatait az interneten keresztül kellett benyújtani, a negyedik fordulóra pedig a négy legjobb csapat részvételével a Nemzetiben kerül sor májusban.

.

A „Laborfalvy Rózától Törőcsik Mariig” néven futó játék népszerűsítésében a Nemzeti színészei is részt vettek, többek között Bodrogi Gyula, Tompos Kátya vagy éppen maga Törőcsik Mari:

A legügyesebb csapatok táblagépeket, könyvutalványokat, színházjegyeket nyernek, míg a végső győztes osztálynak az iskolájába egy tanítási napra ellátogat a Nemzeti Színház, ahol próbákat, irodalom- és énekórákat tartanak, játszik majd a színészek focicsapata, valamint smink- és fodrászbemutatóra is sor kerül.

Több mint 100 csapat jelentkezett, köztük a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium két formációja, a Kosztolányi lányai és a Márk és a lányok is, akiket Berényi Emőke magyartanárnő készített fel.

.

A szabadkai diákok egyéb feladatok mellett az alábbi két videóinterjút készítették el a környezetükben élők Nemzeti Színházhoz kötődő élményeiről. A felvételeken megszólalnak tanáraik és iskolatársaik, de Kovács Frigyes színész-rendező, Béres Márta színésznő, vagy Szerda Zsófia újságíró-fotóriporter is.

A Kosztolányi lányai csapat videója:

És a Márk és a lányok videóinterjúja:

A vetélkedő részeként a szabadkai diákokat március 4-én meghívták a Nemzeti Színházba Witold Gombrowicz: Operett című darabjára és az előtte tartott ráhangoló beszélgetésre.

.

A Kosztolányi lányai csapat remek eddigi teljesítményének köszönhetően 170 ponttal a negyedik helyen áll két forduló eredményeinek a feldolgozása után. Ha a harmadik körben is hasonlóan jól szerepelnek, akkor könnyen részt vehetnek a májusi döntőn. A verseny alakulását a következő linken lehet figyelemmel kísérni: eredmények.

The following two tabs change content below.
Ildikó Merzsa

Ildikó Merzsa

„...semmivel sem tudott többet sorsáról, mint egy teacserje a Kelet-Indiai Társaság múltjáról.” (Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak)
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!