Reklámblokkok közé ékelt összehangolt szimfónia

Londoni NFL meccsek vajdasági szurkolóval

Ma, vasárnap délután a több mint 80 000 fő befogadására képes londoni Wembley stadionban ismét telt ház várható, ezúttal azonban nem a megszokott labdarúgó mérkőzések, vagy egy világsztár koncertje apropóján. A Föld legnézettebb bajnoksága, a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 2007 óta nyit az angliai, és ezáltal az európai piac felé, ezt elősegítve tétmeccseket hoznak át az angol fővárosba. 2007 és 2012 között évi egy bajnoki mérkőzést tartottak a sportág őshazájában, tavaly kettőt, idén pedig már hármat: szeptember 28-án az Oakland Raiders–Miami Dolphins (14-38) meccset, majd október 26-án az Atlanta Falcons–Detroit Lions (21-22) összecsapást. A mai meccs 18 órakor kezdődik, a pályaválasztó pedig a Jacksonville Jaguars, amely 5 éves szerződése értelmében minden szezonban feláldozza valamelyik hazai mérkőzését és Londonban játssza le azt. Ellenfelük a liga egyik legnépszerűbb csapata, a Dallas Cowboys lesz, akiknek normális körülmények között mindössze 1500 kilométert kellett volna utazniuk a meccsre, így azonban mindkét együttes több mint 7 000 km-t tesz meg.

Kóbojok és jaguárok

Cowboyok és jaguárok

MIT LEHET RAJTA SZERETNI?

Több mint 10 évvel ezelőtt, még egyetemista korában kezdte el követni az NFL-mérkőzéseket a zentai születésű, Budapesten élő programozó, Horváth Endre. Akkoriban még csupán a televízióban elcsípett összecsapásokat tudta megnézni, később azonban már megengedhette magának, hogy előfizessen az NFL hivatalos internetes közvetítéseire. Ettől kezdve gyakran előfordult, hogy egy hétvégén akár 6-8 meccset is megnézett. „Európában sokan értetlenül állnak az előtt, hogy mit lehet szeretni az amerikai focin. Többnyire azok vélekednek így, akik az összetett szabályrendszere miatt nem látják át, mekkora taktikai fegyelmet, összehangoltságot igényel ez a játék. Olyan, mint egy szimfónia, előre meghatározzák, kinek mit kell csinálnia, és ha egy játékos csak pár centivel máshova szalad, összeomlik a rendszer.”

.

Mint egy szimfónia

Endrében 2012 őszén vetődött fel először az ötlet, hogy jó lenne kilátogatni egyik londoni találkozóra, és élőben is megnézni a közvetítésekből már jól ismert „hústornyokat”. Tavaly sikerült Budapesten összetoboroznia egy 8 tagú baráti társaságot és fejenként 65 font körüli összegért vásároltak jegyeket a meccsre, amelyen a Minnesota Vikings 34-27 arányban legyőzte a Pittsburgh Steelerst.

Két héttel ezelőtt ismét nekivágtak az angol fővárosnak, részben a már tapasztalt tavalyi társasággal, részben „NFL-újoncokkal”, köztük a jegyesével, Andreával.

A meccs körítéseként Londont és a háttérben figyelő Big Bent sem mulasztotta el megnézni Andrea és Endre

A meccs körítéseként Londont és a kép hátterében figyelő Big Bent sem mulasztotta el megnézni Endre és Andrea

ATLANTA-DETROIT

Ezúttal az Atlanta és a Detroit küzdelmére esett a választásuk, melyen az előbbi csapat volt a pályaválasztó, vagyis elméletileg ők játszottak hazai pályán. Ez nemcsak a jegyzőkönyvezés miatt fontos kérdés, hanem azért is, mert a londoni meccseket valóban úgy építik fel, hogy otthoni terepen érezhesse magát a pályaválasztó. Az ő hangosbemondójuk, kabalafigurájuk, dobosuk van jelen, a székeken az ő zászlóik várják a közönséget. Mindezek által próbálják ösztönözni a semleges nézőket, hogy a „hazai” csapatnak szurkoljanak.

A Budapestről érkezett Riders-fanok

A Budapestről érkezett „Atlanta-fanok”

Ebben a sportágban ez általában úgy nyilvánul meg, hogy ha a saját csapat lendül akcióba, akkor síri csend honol, hogy jól hallhassák egymást a játékosok, míg amikor az ellenfél vezet támadást, akkor óriási hangzavart csapnak, hogy megnehezítsék a játékosok közti kommunikációt. Ez az elmélet azonban az Endre által látott két meccsen különböző okok miatt nem valósult meg. Tavaly mindkét csapatnak körülbelül azonos számú fanatikus szurkolója jelent meg, akik fergeteges hangulatot teremtettek. Idén azonban épp az ellenkezője történt: visszafogott szurkolótáborok előtt sokszor unalomba fúló mérkőzés zajlott, igaz, a végén felpörögtek az események, az utolsó pillanatokban fordította meg az állást a Detroit és nyerte meg a meccset.

Győzelmi mámor

Győzelmi mámor

PROFI TÁLALÁS

Köztudott, hogy a sportesemények tálalásában rendkívül profik az amerikaiak, ezt Endréék is megtapasztalták. A zászló mellett színes zacskók várták őket az ülőhelyükön, amit a kivetítőn megjelenő felhívásra mindenki felemelt, így egy hatalmas élőképben rajzolták ki az amerikai zászlót. A meccs előtt elhangzott az amerikai és az angol himnusz is, utóbbit különösen nagy élmény volt Endre számára meghallgatni: „Ha még egyszer az életben kijutok Angliába, mindenképp el szeretnék menni egy olyan meccsre, ahol az angol válogatott játszik hazai pályán. Szeretném hallani, amikor 70-80 ezer angol egyszerre énekli a saját himnuszát, mert így is, hogy a stadionnak körülbelül a felét foglalták ők el, beleborzongtam a hangjukba.”
Majd füst és lángok között, hatalmas ováció közepette bevonultak a csapatok.

Az Atlanta bevonulása

Az Atlanta bevonulása

Elhangzott a kezdő sípszó, amit követően a sportágban kevésbé járatosak azt gondolhatták, hogy no, most aztán a játékosok félelmet nem ismerve egymásnak esnek. Ám nem ez következett, hanem valami egészen más:

REKLÁMOK

A kezdőrúgást követően minden meccsen megállítják a játékot, a felspannolt harcosok ilyenkor elkezdenek lézengeni a pályán (vagy épp táncolni, mint ahogy az Endréék által készített alábbi videón látható), az irányító az edzővel még egyszer megbeszéli a taktikát, és a védők egymás sisakját ütögetik, hogy fenntartsák a harci kedvet. Az amerikai foci ugyanis mára teljesen tévére szakosított sportággá vált, ezért, akár a dél-amerikai sorozatoknál, a legizgalmasabb pillanatokban megszakítják a játékot és jöhetnek a hirdetések.

Ily módon a 60 perces játékidejű mérkőzések akár 3 óráig is eltarthatnak, hiszen minden időkérésnél (csapatonként 6-6-ra van lehetőség), sérülésnél, elveszített labdánál jöhet a ph-érték.

Cowboy-lányok

Cowgirlök

Ilyenkor a stadionban is megpróbálják szórakoztatni a nézőket pom-pom lányok, kabalafigurák, dobosok segítségével, vagy éppen Samuel L. Jackson hollywoodi filmsztár bevetésével, aki az Atlanta Falcons szurkolóit szokta hergelni.

LONDONI CSAPAT AZ NFL-BEN?

A mai mérkőzés egyértelmű esélyese a Dallas, azonban Endre szerint az amerikai fociban soha sincsenek lefutott találkozók, minden fordulóban hatalmas meglepetések születnek. Sajnos a mai meccset Magyarországról és Szerbiából csak azok tudják nézni, akiknek van internetes előfizetésük. A magyarországi Sport 1 csatorna egyébként heti három amerikai foci meccset is közvetít, azonban olyan szerződésük van, hogy csupán a hazai idő szerint este 10 óra után kezdődő összecsapásokat tudják adni.

A mai pályaválasztó a Jacksonville lesz, Endre épp miattuk nem ezt a meccset választotta, mivel évek óta harmatgyenge játékot produkálnak. Súlyos gondok vannak a klub körül, anyagi problémák mellett a szurkolók összetoborzása is problémás. Folyton ott lebeg a fejük fölött a blackout, ami annyit tesz, hogy ha nem fogy el elég jegy egy meccsre, akkor a stadion 120 km-es körzetében tilos közvetíteni azt, így ösztönözve a nézőket, hogy kimenjenek az arénába. Még úgy is voltak blockoutos szezonjaik, hogy a liga vezetése kivételt tett, lehetővé téve számukra a lockoutot, vagyis hogy lezárjanak a stadionjukban 9 000 ülőhelyet, hogy könnyebben megtölthessék a lelátót. Azon kívül, hogy a Jacksonville ilyen sok meccsre elkötelezte magát Londonba, Endre nem tartja kizártnak, hogy a Jacksonville Jaguars lesz az a csapat, amely pár év múlva például London Jaguars néven bekapcsolódhat az NFL küzdelmeibe. Ugyanis Roger Goodellnek, az NFL első emberének nem titkolt törekvése, hogy egy londoni egyesület is szerepet kapjon a tengerentúli profi amerikai foci bajnokságban. Ehhez a legmagasabb körökből kap támogatást, George Osborne brit pénzügyminiszter októberi nyilatkozata értelmében a brit kormány mindent megtesz ennek a célnak az érdekében, mert nagy lökést jelentene London számára.

Roger Goodell NFL-komisszár

Roger Goodell NFL-komisszár

HA JÖN A KEDVENC

Endre elmondása szerint nem csak számára, de a sportágért kevésbé rajongó barátainak is hatalmas élmény volt a két londoni NFL-mérkőzés, ám az azzal járó tetemes költségek miatt a közeljövőben nem terveznek újabb kirándulást. A zentai NFL-rajongó egy kivételt tud elképzelni: „Ha a kedvenc csapatom, az Indianapolis Colts jönne, akkor valószínűleg ismét kimennék.”

Horváth Endre: "Amikor sérülés van a játékosok gyakran letérdelnek imádkozni. Ők ebből élnek, ha megsérülnek, akkor tudják, hogy vége lehet. Egyébként jellemző az NFL játékosokra, hogy nagyon vallásosak. Az öltözőben meccs előtt, meccs után is mindig közös ima van."

Horváth Endre: „Sérülésnél a többiek gyakran letérdelnek imádkozni. Ők ebből élnek, ha megsérülnek, tudják, mindennek vége lehet. Egyébként jellemző az NFL-játékosokra, hogy nagyon vallásosak. Az öltözőben meccs előtt és után is mindig közös imát mondanak.”

Ha tetszett a cikk, támogasd a Press Szót, hogy sok hasonlót írhassunk! Kis segítség is nagy segítség! Kattints a képre a részletekért!

 

 

The following two tabs change content below.
Laskovity J. Ervin

Laskovity J. Ervin

2007 óta amikor publikálok, beírok a nevembe egy J. betűt. Ez az írásjel mindent elárul, amiről cikkeim tanúskodni kívánnak. Négy személy nevének kezdőbetűjére utal: édesanyáméra, Juditéra (elhunyt 2007-ben), akitől íráskészségemet örököltem, édesapáméra, Józsefére, akitől némi szorgalmat tanultam, Knézy Jenőére, akinek a közvetítéseit nézve 10-11 évesen kijelentettem, hogy (sport)riporter leszek és Kubát János újságíróéra, akitől biztatást kaptam és ellestem a szakma csínját-bínját. Metaforikusabb értelemben a J. betű üzenete tovább éltetni egy értékrendet, amit az életemben a fenti emberek képviselnek: a tehetséget, a szorgalmat, a kitartást, és az újságírás iránti szenvedélyt. A J. betű használatával nagyjából egyszerre találtam ki az újságírói tehetséggondozó Árok-programot is, ami ugyanezeket az értékeket akarja átvinni „a fogában tartva, a túlsó partra.”
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!